Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Kućni ljubimci

Europski aktivisti slave: Došao je kraj uzgoju životinja u kavezima

Od 2027. više nema uzgoja životinja u kavezima, velik je to korak u borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja, ističu u udruzi Prijatelji životinja, a aktivisti Udruge Pobjede zahvaljuju svima koji su sudjelovali u inicijativi za okončanje doba kaveza
01. srpnja 2021. u 12:13 14 komentara 549 prikaza
Foto: Prijatelji životinja - Pixabay
Pogledajte galeriju 1/3

Europska komisija obavezala se do 2027. godine na postupno ukidanje kaveza u uzgoju životinja na farmama diljem Europske unije. Povijesnu pobjedu od jučer slave 170 europskih udruga za prava životinja, među kojima su i hrvatski Prijatelji životinja i Udruga Pobjede.

 – Predstavnica naše udruge sudjelovala je na sastanku organizacije Eurogroup for Animals, čiji smo članovi, i pratila s njima izravan prijenos tiskovne konferencije Europske komisije koja je odgovorila pozitivno na prijedlog Europskog parlamenta za zabranu kaveznog uzgoja životinja s farma. Svi zajedno plakali smo od ganuća. Ovo je golema pobjeda za životinje i veliki korak u našoj borbi za potpuni prestanak iskorištavanja i ubijanja životinja – kažu Prijatelji životinja.

Ova odluka Europske komisije rezultat je napora europske građanske inicijative "Okončajmo doba kaveza” (EndTheCageAge) koju je u rujnu 2018. pokrenula organizacija Compassion In World Farming, a Udruga Pobjede prikupljala je potpise hrvatskih građana za zabranu držanja životinja u farmskom uzgoju u kavezima. S prikupljenih čak 1,4 milijuna potpisa u godinu dana, ovo je postala prva uspješna građanska inicijativa za dobrobit životinja u Europskoj uniji. Potez Europske komisije pozdravili su brojni političari, među njima i europarlamentarci i dugogodišnji zagovornici prava životinja Francisco Guerreiro i Tilly Metz.

Europska komisija najavila je da namjerava iznijeti zakonodavni prijedlog do kraja 2023. za postupno ukidanje i konačnu zabranu upotrebe kaveza za sve životinjske vrste i kategorije navedene u inicijativi, koji će Europski parlament i Vijeće EU-a morati usvojiti kako bi postao zakon. Obavezala se i da će za zemlje koje nisu članice EU-a razmotriti uvođenje pravila ili standarda za uvezene proizvode koji su ekvivalentni EU.

Reineke Hameleers, izvršna direktorica organizacije Eurogroup for Animals, izrazila je oduševljenje nevjerojatnim rezultatom europske građanske inicijative.

 – Obaveza Europske komisije da zabrani kaveze diljem Europe imat će golem utjecaj na milijune životinja. Želimo zahvaliti svim 1,4 milijuna građana EU-a i stotinama organizacija koje su se borile za ovaj povijesni trenutak  – rekla je R. Hameleers.

Olga Kikou, direktorica organizacije Compassion in World Farming, dodala je da će i dalje budno paziti da europske institucije ispune ono što su obećale.

 – Industrijski uzgoj životinja najveći je uzrok okrutnosti prema živim bićima na planetu. Prestanak upotrebe kaveza ogroman je korak prema okončanju industrijskog uzgoja  – istaknula je O. Kikou.

– Zahvaljujemo svima koji su svojim potpisima i dijeljenjem informacija pridonijeli ovom velikom uspjehu. Postupno ukidanje kaveznog uzgoja itekako će činiti razliku za više od 300 milijuna kokoši, svinja, teladi, zečeva, patki, gusaka i drugih životinja koje trpe pakao uzgoja radi hrane – izjavili su ponosni aktivisti osječke Udruge Pobjede.

Prijatelji životinja navode da se u Europskoj uniji, između ostalog, više od 90 posto kunića uzgaja u kavezima, dok podaci iz 2019. potvrđuju da se u kavezima drži polovica kokoši koje se iskorištavaju za proizvodnju jaja.

– Stravično je što se u industrijskom uzgoju živa osjećajna bića drže cijeli svoj kratki život u skučenim kavezima u kojima se ne mogu niti okrenuti, a zatim brutalno skončaju u klaonici. Pozivamo sve da pridonesu sprječavanju njihovih patnji prelaskom na biljnu prehranu – poručuju iz udruge Prijatelji životinja.

kampanja Udomljavanje - najveće životno djelo kojim svatko može spasiti jedan život PRIJATELJI ŽIVOTINJA JAVILI Krava Šarava prva u Hrvatskoj otelila tele na slobodi, a maleni je već dobio i kumu
Taekwondo - Women's Welterweight 57-67kg - Medal Ceremony
SVE JE OBJAVILA
Zlatna hrvatska olimpijka Matea Jelić prima jezive i prijeteće poruke zbog izjava o Oluji
Algebra
NEKI NOVI KLINCI
To kako se vaše dijete igra danas, imat će presudnog utjecaja na budućnost sutra: Upoznajte generaciju Z
 • goran2hr:

  Zahtjevi tih ljubitelja postaju sve radikalniji. Hoćemo li dobiti kakav referendum da se to zaustavi? Nije me briga što oni jedu, ali i obratno. Slušao sam radijsku emisiju, gdje je gostovala jedna veganka i među ostalim izjavila kako su ljudi ... prikaži još! koji jedu meso - zli. A imamo bezalene Eskime koji jedu samo meso i Hiću koji je vio vegetarijanac....

 • Avatar bimbopus
  bimbopus:

  To je demokracija , jesam za humano postupanje sa životinjama koje su namijenjene prehrani , svaki živi organizam reagira na bol i ugrozu zato oni koji misle da biljke ne osječaju varaju se , treba zabraniti uzgoj povrća i bilja ... prikaži još!lja da se postigne jednakost zaštite , a ljudskom rodu preostane još samo zrak i voda . Ovo je sve postalo apsurdno ili cirkus raznih aktivista i udruga koje svojim radom izazivaju slabu volju . Hrana iz laboratorija netko je uložio velike novce i želi ih povratiti .

 • Avatar Jopa
  Jopa:

  Isto ovo društvo koje voli brinuti za životinje (i ja ih volim i brinem za njih) ne smatra nerođene dostojnim ikakve brige i zaštite.