Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
danas piše:

"Europa će Beograd okriviti za prekid pregovora i izgrede"

'A Kosovo Serb orthodox priest conducts a religious service near the barricades in the village of Zupce near the town of Zubin Potok August 1, 2011. Serbs vowed to press on with roadblocks and stop NA
'MARKO DJURICA'
28.09.2011.
u 20:31

Srbija si ipak ne smije dopustiti pogoršanje odnosa sa Zapadom, kažu sugovornici Danasa.

Nakon priopćenja EU o odgovornosti Beograda za prekid bruxelleskog dijaloga s Prištinom i tvrdnji ministarstava vanjskih poslova Njemačke i Francuske, kao i čelnih ljudi KFOR-a i Eulexa, kako iza izgreda na Jarinju stoje „srpski ekstremisti“, postalo je jasno da će najmoćniji dio međunarodne zajednice proglasiti Srbiju krivom što god se naopako dogodi u vezi s Kosovom, ocjenjuje utjecajni beogradski politički dnevnik Danas.

Danas nastavlja kako će uvjerenje srpskih dužnosnika i najvećeg dijela javnosti kako je riječ o nepravdi, u tom smislu biti potpuno nevažno, no sugovornici Danasa tvrde kako će Beograd "biti proglašen odgovornim, ali ne smije sebi dopustiti luksuz pogoršanja odnosa sa Zapadom". Ognjen Pribićević, politički analitičar i bivši veleposlanik Srbije u Njemačkoj, kaže za Danas kako je jučerašnji prekid dijaloga „iznuđen potez srpske strane“, kao posljedica događanja na sjeveru Kosova.

- Taj potez nije održiv na dulje vrijeme jer mi kao zemlja nemamo ni političke, ni ekonomske, ni vojne kapacitete kojima bismo mogli voditi drukčiju politiku od ove sadašnje, a to je politika puta prema EU i pokušaj kompromisom spasiti ono što se spasiti može kad je Kosovo u pitanju - kaže Pribićević, dodajući kako Beogradu sada dolaze na naplatu računi iz 90-tih „koje nažalost plaća ova vlada, najeuropskija do sada, i to samo šest mjeseci prije izbora“. Uz to, ocjenjuje Pribićević, Srbija će uvijek biti krivac za događanja na Kosovu.

- Nema nikakve dileme da će Beograd biti kriv za sve loše, bez obzira na to je li realno kriv ili ne. Kada je Kosovo u pitanju, Srbija protiv sebe ima ne samo kosovske Albance s Kosova nego i SAD, Veliku Britaniju, Francusku i Njemačku, koje su riješile zaokružiti neovisnost Kosova u administrativnim granicama. Vlast u Beogradu ne može učiniti ništa što bi promijenilo tu njihovu odluku. Stanje podignutih tenzija na Kosovu je neodrživo, tim više što ove zemlje žele završiti sve onako kako su to zamislile - pojašnjava Pribićević dodajući kako bi diplomatski i politički sukob s tim zemljama Srbiju doveo "u drastično pogoršanje situacije, oproštaj od statusa kandidata za EU i povratak u izolaciju".

Komentara 140

OB
-obrisani-
10:49 29.09.2011.

byker za miloševića se slažem......gad

OB
-obrisani-
19:30 29.09.2011.

Ovi Srbi su uistinu smiješan narod, šta god počnu dobiju po glavi!

BM
Boris Markovic
08:40 29.09.2011.

Sada sam na B92 procitao ovaj komentar: 1. Srbija nikada nije u pravu. 2. Ako je Srbija ipak u pravu, pogledati tacku 1.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije