Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 76
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Diplomacija

Eurodiplomati nagovaraju Tadića da dođe u Brdo kod Kranja

tadić
AFP
17.03.2010.
u 17:50

Srbijanski predsjednik protivi se statusu predstavnika Kosova i u radu konferencije ne želi sudjelovati ako tamo budu kosovski premijer ili predsjednik.

Slovenska diplomacija tri dana uoči subotnje konferencije »Zajedno za EU: doprinos zapadnog Balkana europskoj budućnosti« koju zajedno organiziraju Hrvatska i Slovenija još nije imala potvrđen dolazak svih čelnika država iz regije u Brdo kod Kranja. Čeka se još samo na pristanak srbijanskog predsjednika Borisa Tadića koji se protivi statusu predstavnika Kosova i u radu konferencije ne želi sudjelovati ako tamo budu kosovski premijer ili predsjednik.

Da će se konferencija ipak održati, potvrdio je šef slovenske diplomacije Samuel Žbogar jučer članovima Vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta. Neke se države ne priznaju, neke imaju probleme, ali bi dolaskom na konferenciju njihovi vođe poslali važnu poruku i potvrdili spremnost dogovaranja o europskoj budućnosti, kazao je Žbogar.

U uvjeravanju Tadića u korisnost njegova dolaska na konferenciju jučer su u Beogradu sudjelovali europski povjerenik za proširenje EU Štefan Füle i europski izvjestitelj za Srbiju Jelko Kacin koji je tamošnjoj javnosti objasnio da je sudjelovanje političara na regionalnim konferencijama dobrodošlo. Füle je u tom kontekstu dosadašnji napredak Srbije na putu u EU pohvalio, a Srbija bi upitnik koji vodi prema EU trebala dobiti do ljeta, javio je jučer Radio Slovenija.

Komentara 67

OB
-obrisani-
14:49 18.03.2010.

rumba,hoces li jos i muzicku zelju?

SI
sifoklop
22:26 17.03.2010.

O Kurcula shvaćam te ja jako dobro i dugo pratim tvoje postove.

OB
-obrisani-
11:52 18.03.2010.

Da, neverovatno ali istinito, ispada da se sva istorijska priča svodi na priču o natalitetu. Pre nekoliko stotina godina svi narodi su imali visok natalitet pa se to nije toliko isticalo. Više je bilo u igri pitanje koliko će jedni uspeti drugima da pobiju ljudi pa da na taj način, na kraju, jedna strana ostvari prednsot jer druga. jednostavno, ni visokim natalitetom neće uspeti da popuni svoje stanovništvo jer ih neprijatelj brže ubija nego što se oni rađaju. Šiptari zaista ubedljivo bede Srbe. Meni je kao Srbinu teško to da priznam ali činjenice su činjenice. Srbima je natalitet drastično pao a 20. vek odneo na milione srpskij života. Samo u 1. svetskom ratu poginulo je 51% svih muških Srba!!! Neverovatan podatak! Da se nije toliko ginulo u 20. veku, da se Srbi drugih verskih konfesija nisu tako naprasno \"rasrbili\" i da \"bela kuga\" nije tako rano nastupila (direkntno posle 2. svetskog rata, to je bar 20 godina ranije nego drugde), Srba bi danas bilo između 20 i 30 miliona. Ovako ih tek 10-ak, od čega je nekoliko miliona rasuto po celom svetu. Svejedno ja ne mislim da su Srbi izgubili bilo šta od Hrvata, pa ni od bosanskih muslimana. Pirove su to pobede, ostvarene uz masovnu pomoć inostranih saveznika. Recimo, Hrvatska je proterala nekoliko stotina hiljada Srba ali ta su područja još uvek prazna jer nema kime da ih naseli. A za jednu državu je teško reći šta joj je bolje, da li da je popunjena stanovništvom koje joj nije lojalno, ili da ostane pusta. Čini se da su obe varijante podjednako nepovoljne. Sa Šiptarima je drugačije. Oni su proterali Srbe i sami, svojom DeCe 9, po glavi, naselili, i prenaselili, na taj način ispražnjena područja. To je osvojeno za sva vremena! Neko kaže da i kod njih natalitet slabi. JA ne znam da li je to istina. Ako jeste onda je to tračak nade za Balkan. Ako nije, i ako Šiptari održe ovakav natalitet još bar 50-ak godina, evo našim unucima, u skorijoj budućnosti, velikih balkanskih ratova sa Šiptarima. Oni sve i da hoće, sa takvom brojnošću, neće moći a da ne ratuju za proširenje svojih teritorija. Na udaru će biti, u prvom redu, Kosmetu i Albaniji granične teritorije. Zbog toga se Hrvatska oseća bezbednom, međutim ja nisam baš toliko sigura da je potuno bezbedna. Možda neće prema Hrvatskoj biti direktnih zahteva za delovima teritorije, ali hoće za znatan politički uticaj u Hrvatskoj, a onda zbog ratova u susedstvu, i političkog uticaja, Hrvatska će, u najmanju ruku, trpeti velike štete zbog toga. Zbog toga smatram da ovakva hrvatska politika, koja je proalbanska (ne zbog albanaca, da se njima \"pomogne\", nego protiv Srba, da se njima odmogne, jer se Srbi smatraju neprijateljima, a ne Albanci), nije pametna. To će konstatovati politički analitičari u Hrvatskoj već kroz 20-ak godina, ali će tad biti kasno za bilo šta drugo osim za prazna naklapanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije