Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ANALIZA BIRAČA

Drugi krug obilježio zanimljiv fenomen: Značajan izlazak birača koji nisu izašli u prvom krugu

Biračka kutija
Foto: Josip Regović/PIXSELL
1/3
06.01.2020.
u 21:14

Novi predsjednik dobio je 57 posto glasova birača starijih od 60 godina. Za njega je glasalo i 61 posto birača sa visokom stručnom spremom, dok je među biračima koji su završili samo osnovnu školu 59 posto glasovalo za Kolindu Grabar-Kitarović

Prema analizi istraživanja agencije IPSOS, čak trećina birača predsjedničkog kandidata iz prvog kruga Miroslava Škore uopće nije izašla na birališta, a od onih koji su izašli 68 posto dalo je glas Kolindi Grabar-Kitarović, dok je Zoranu Milanoviću otišlo 32 posto.

Kako piše Dnevnik, od 300.000 birača Miroslava Škore koji su jučer izašli na izbore, 200.000 glasova dobila je Grabar-Kitarović, a 100.000 Zoran Milanović. Svi oni koji su svoj glas dali Miroslavu Škori trebali bi dati svoj glas Grabar-Kitarović da ona pobjedi, što se pak nije dogodilo. 

Video: Govor Kolinde Grabar-Kitarović

Milanović je uspio pridobiti između prvog i drugog kruga izbora 200 tisuća birača, za koje se pretpostavlja da su glasovi ostalih predsjedničkih kandidata, uglavnom populističko-centrističko lijevih.

Međutim, kako se ističe u istraživanju jučer se dogodio novi fenomen, a to su novi birači. Riječ je o birači koji nisu izašli na birališta u prvom krugu, ali su izašli sada. Njih je otprilike oko nekoliko desetaka tisuća. Čak 56 posto njih je svoj glas dalo Milanoviću, dok je 44 posto Kolindi Grabar-Kitarović.

Novi predsjednik dobio je 57 posto glasova birača starijih od 60 godina. Za njega je glasalo i 61 posto birača sa visokom stručnom spremom, dok je među biračima koji su završili samo osnovnu školu 59 posto glasovalo za Kolindu Grabar-Kitarović. Grabar-Kitarović dobila je 51 posto glasova birača mlađih od 30 godina. 
 

Komentara 1

ER
EroK
22:23 06.01.2020.

Očito, APIS tu ima značajnu zaslugu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije