Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobra zarada prekupaca na tržnicama: Voće i povrće dvostruko jeftinije na veletržnici

Loša je, sušna godina, povrće i voće skuplji su u veleprodaji i 50 posto nego lani, a na gradskim tržnicama cijene lete u nebo
01. rujna 2021. u 23:03 7 komentara 23587 prikaza
Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/10

Ma tko to kaže da građani više vole domaće? Jesu lani do kraja proljeća, kad je COVID zavladao i na granicama, a kad se protok uvozne robe normalizirao, vratili su se brzo starim navikama – i trgovačkim lancima. Sezona zimnice zapravo je pri kraju, ali ne ide baš najbolje. Ljudi su preplašeni, puno se piše o lošoj sezoni i visokim cijenama, nema se para, ali kod nas se tu još uvijek može jeftino kupiti. I na kile – kaže nam jedna od prodavačica sa zagrebačke Zelene tržnice, na kojoj je jučer oko devet sati ujutro bila skromna potražnja.

KRAJ NEPOŠTENIH PRAKSI TRGOVACA? Cijene mesa, mlijeka, kruha... moći će se sniziti najviše 34%

Domaće je – domaće

Uredno poslagano povrće i voće izgleda kao na razglednici, sunce se sjaji u uglancanim i zdravim rogama, a peršin i celer mirišu nadaleko. Svježe je, nema što.

– Nismo mi veletržnica malo dalje gdje već ujutro oko četiri sata kojekakvi poduzetnici čekaju ispred hladnjača, nerijetko i bofl robu iz uvoza. Samo da bi na njoj što više zaradili. A ovo sve što vidite, to smo mi i naše obitelji proizveli. U Hrvatskoj. Tek onih nekoliko štandova dolje su vam prekupci – pokazuje nam drugi proizvođač. Kupuje li se na malo, kilogram zelja ovdje stoji 8 kuna, a tko kupuje “kištru” od oko 7-8 kila, cijena je 4 kn/kg. Mrkva je između 4 i 8 kuna, ovisno o količinama, dinja po komadu 6 kn/kg, lubenica 3 kune, kilogram domaćeg češnjaka, kakav na dolačkoj tržnici prodaju za 3 kune po komadu, ovdje je 25 kuna.

– Ne razmišljam je li skupo, nego je li domaće. Ipak, roga je tu prije nekoliko dana bila 10 kuna, a danas 7 kuna za kilogram – objašnjava Zagrepčanka Gordana Stanić. Nešto je, kaže, sama uzgojila, pa joj za pinđur i ajvar nedostaje još samo paprika, oko koje se, kad su u pitanju količine na tržnici uvijek može dogovoriti oko cijene. A ona je jučer kupila četiri “kištre”, ukupno 60-ak kilograma.

 | Autor : VL Foto: VL

– Bit će puno posla dok se ispeku – kaže naša sugovornica, a na upit isplati li se sliježe ramenima. Domaće je u svakom slučaju kvalitetnije, poručuje.

Mahuna, oko kojih se ovih dana diže najveća graja po pitanju skupoće, gotovo nema ni na Zelenoj tržnici, tek na nekoliko mjesta. Suša i visoke temperature, objašnjavaju nam, učinili su svoje.

Prodavač s najvećim količinama laže nam da je kupac koji čeka gazdu. Nakon 15-ak minuta vidimo ga kako ipak prodaje tu robu, a kad mu se u vidokrugu pojavila policajka, ostavlja sve, bježi u kamion straga i zatvara se unutra. Na utrinskoj tržnici, provjerili smo, mahune su jučer bile između 30 i 40 kuna, a na Zelenoj 25. “Truleks” roba između 15 i 20. Mladi grah spreman za čišćenje cijeni se na 13 kuna po kilogramu, no na većini štandova uvjetuju kupnju cijele vreće, oko 15-16 kg, isto kao i s ciklom u pakiranjima od 5 i 10 kg, a traži se 5 kn/kg. Gleda li se koliko je što poskupjelo, “dobitnik” je krumpir.

HRana PROMO Građani žele znati kupuju li štetne proizvode: Aplikaciju HRana samo u srpnju preuzeli više od 1.000 puta

– Povrće je u prosjeku poskupjelo i 50%. Godina je bila loša, sušna, proizvodnja duplo skuplja i sve to utječe na cijene. Krumpir je sad čak 4 kune, a lani smo ga prodavali po kunu-dvije. S lanjskim rekordnim urodom početkom ove godine davali smo ga i za 50 lipa jer ga je bilo previše i propadao je, dok je ovogodišnji urod i 70% lošiji te računam da će nam iduće godine već u siječnju pofaliti domaćeg krumpira – kaže nam obrtnik Jasmin Novaković, koji prodaje robu kooperanata, obitelji i prijatelja iz Virovitice i Varaždina. Na gradskim tržnicama krumpir je 6-8 kn/kg.

Paprika babura na Žitnjaku je 6-7 kuna, a u “gradu” 10. Paradajzerice, manje ili više mesnate, koštaju između 35 i 50 kn, a u vreći ih je oko 8 kg.

Kod Posavljanke Ane Benić sve se prodaje i na kilograme, celer s korijenom 15 kn/kg, isto tako i peršin, cvjetača između 10 i 15 kn, ovisno o kvaliteti i svježini, zelje između 6 i 7 kuna.

– Luk za turšiju je 5-8, sitniji i dinamitniji po 10, a ovaj standardni između 3 i 5 kuna. Na Dolcu ili Utrini – za 8-10 kuna. Grožđe košta 8-15 kuna, a na gradskim tržnicama 20-25. Mini krastavci za kiseljenje također su rijetka roba na štandovima pa se cijene od 18 do 20 kuna u prosjeku, gdjegdje i za 25.

1 / 9
01.09.2021., Zagreb - Reportaza sa Zelene trznice. Photo: Davorin Visnjic

– Tako je kako je, godina je loša, a nema više ni tko raditi. Muž mi je lani umro, djeca su otišla vani pa poručujem Vladi da pomogne ljudima da ostanu u Hrvatskoj. Odu li svi u inozemstvo, neće biti ni za mirovine – kaže Ana.

Anketira li se većina prodavača na Zelenoj tržnici, prošla godina je, i uz puno više restrikcija, za posao bila puno bolja. No kako su i odatle, kao i s gradskih tržnica odavno nestale fiskalne blagajne, teško je povjerovati kako je i ovdje sve po PS-u – i 100% domaće. Točno je da su poskupjeli ambalaža, folije i sve ostalo, no što virovitičko, neretvansko, zadarsko..., u koje se kunu proizvođači, radi u drvenim kašetama s talijanskim i inim zastavama i etiketama?

– Uglavnom je domaće – potvrđuje nam Ivica Maras iz Rugvice, kod kojega je kristalka 10 kuna, tikvice 6, rajčica za kuhanje 4, krastavci 6-8 kuna, kelj, za koji se vidi da ne može biti svježiji 6 kuna. Kod njega se prodaje isključivo na veliko. A tko više kupuje, građani ili prekupci, koji njegovu robu kasnije prodaju pod svoju na tržnicama, pitamo.

posljedice vremenskih neprilika Novi udarac na džep građana, proizvođači upozoravaju: 'Hrvatska će možda imati krumpira do siječnja'

– Rekao bih pola-pola – smije se Maras.

Skupa proizvodnja

Breskve koje su ove godine od svih voćki najviše stradale, na Žitnjaku se cijene na 9 kuna, a na Dolcu od 16 do 25. I šljiva je bilo malo. Cijena im je 6 kuna, kupi li se cijela kištra, a na gradskim tržnicama 10-12, bistrice i 15. Dojam je kako su u usporedbi sa Zelenom tržnicom “gradske” cijene robe barem 50, pa i 100% više. No treba uzeti u obzir da se na Žitnjaku i dalje uglavnom prodaje naveliko.

Prof. dr. sc. Ivo Grgić iz Zavoda za agroekonomiku i ruralni razvoj Agronomskog fakulteta kaže kako se svake godine čuju žalopojke o cijenama poljoprivrednih proizvoda i hrane. Prodavači plaču da ih ugrožava jeftin uvoz, a oni u Hrvatskoj ne mogu proizvoditi jeftino. Kupci pak gledaju u svoje novčanike i zaključuju kako im je sve skupo.

– U pravu su i jedni i drugi. No treba znati da sve počinje onda kada se poljoprivredom počinje baviti sve manje ljudi koji trebaju proizvoditi za veći dio ostalih. Hrana postaje roba kao sve drugo pa osim ponude i potražnje na cijenu utječu i drugi čimbenici, često i u sferi špekulacija. Hrana tako sve više postaje strateško, a sve manje prehrambeno pitanje, dok istodobno hrane u svijetu ima previše, a gladnih i pothranjenih još i više – kaže Grgić.

Objašnjava kako je ova godina atipična za prosječno duži vremenski niz, jer su se osim pandemije zaredali i vremenski ekstremi koji su uvelike utjecali na uzgoj na otvorenom. Manjak proizvodnje uz ostvarene troškove logično je pogurao cijene naviše, od čega na dulje neće profitirati proizvođači, ali ni potrošači.

– Jedne će uljuljati početno u nerealne dobitke, a drugi će tražiti one jeftinije artikle, često sumnjive kakvoće. U vrijeme straha najlakše se prazne skladišta hrane na izmaku valjanosti, a uvoznici potiču da, što je legitimno, još više zarade na strahu potrošača od nestašica – upozorio je Grgić.

Zaprati kanal Večernjeg | Autor :

Super stvar
Otkrila 'tajni' pretinac u perilici rublja i ostala oduševljena njegovom svrhom: Imate li ga i vi?
JULIJE DOMAC
Intervju s ravnateljem REGEA-e
Julije Domac: “Obnovljivi izvori energije najbolje je što se Hrvatskoj može dogoditi.
  • Važna obavijest

    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Avatar Nomi
    Nomi:

    Može biti samo upola jeftinije, a ne dvostruko jeftinije. Dvostruko može biti samo veće, ne manje - savjet za autoricu teksta.

  • Deleted user:

    Svaka godina njima je sušna :)

  • Preodgojen_Povratnik:

    To kod onih "kumica" sta naberu rotkvice doma na vrtu pa vlakom na plac.