Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Dobar tek: EU je odobrio kukce na tanjuru

“To su kukci koji se posebno uzgajaju, odličnih su nutritivnih vrijednosti. I sam ih jedem”, kaže Daniel Pikl
15. siječnja 2021. u 17:52 2 komentara 501 prikaza
Zagreb: Europska noć istraživača na Europskom trgu
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Medije je jučer obišla vijest kako je Europska agencija za sigurnost hrane, EFSA, donijela pozitivno mišljenje o konzumaciji jestivih kukaca za ljude.

Ovo nismo znali... Količina kukaca koji se nalaze u jednom prosječnom božićnom drvcu je zaista nevjerojatna!

Bio bi to prvi korak prema zakonskoj regulativi distribucije i prodaje takve hrane u Europskoj uniji, pa tako i u Hrvatskoj, gdje takva ideja zapravo i nije nešto novo. Insekte se smatra hranom budućnosti pri čemu pripadajuća industrija već sada vrijedi oko 350 milijuna eura, a očekuje se kako će se udvostručiti ili čak utrostručiti do 2024. godine.

Biznis ima veliki potencijal

O čemu se točno radi, raspitali smo se kod pionira razvoja takve vrste prehrane u nas Daniela Pikla.

– Ste će biti aktualno ako takvo mišljenje prihvati Europska komisija. Međutim, nakon toga to mora prihvatiti i svaka država posebno te donijeti interni akt o tome iako ne bi trebalo biti prepreka kada se tako odluči na razini EU. Ovo dakle nije odluka, nego je samo mišljenje koje se odnosi na crve brašnare, cvrčke i još tri vrste crva, koliko sam vidio što je na popisu – objašnjava Pikl podsjećajući kako već postoje države u kojima su crvi legalno na ‘meniju’, a to su: Švicarska, Belgija, Norveška, Danska i Švedska, Amerika, Australija, Kina, dok su ostali u sivoj zoni.

– Zanimljivo je da se najveći proizvođač nalazi u Francuskoj, Ynsect, no i oni su u sivoj zoni. U Hrvatskoj je to legalizirano za upotrebu u hrani za životinje koje ljudi ne jedu, dakle kućne ljubimce, kao i u akvakulturi, odnosno u hrani za ribe. Za perad, stoku i svinje nije, kao ni za ljude. No, i sada možete takvu hranu naručiti izvana i dopremiti u Hrvatsku i konzumirati je, ne i prodavati. Nedavno je jedan trgovački lanac to ponudio, no povučeno je ubrzo zbog našeg prigovora jer smo to isto pokušavali godinama, no propisa za to jednostavno nema – govori Daniel Pikl i podsjeća kako je Hrvatska malo tržište:

Genijalno Tiktoker pokazao kako najlakše spremiti smrznute namirnice – metoda oduševila ljude

– Ovdje ima potrošača za takvu hranu, no ciljano je tržište Europa u kojoj vlada deficit takvih proizvoda. Nakon dodatne edukacije ljudi o takvoj hrani, što to konkretno jest, rast će potražnja za tim i tada će taj biznis imati veliki potencijal. U ovom trenutku to još nije slučaj, pogotovo kod nas, za razliku od sjevernih zemalja gdje je konzumacija hrane od kukaca nešto sasvim uobičajeno. Ovdje ljudi još imaju malo pogrešnu predodžbu o svemu tome. Ne radi se ni o kakvim kukcima iz prirode, nego o posebnoj vrsti koja se posebno uzgaja te priprema upravo na sličan način kao i meso, koje nabavljamo u mesnici. Kukce se može samljeti u nešto vrlo slično brašnu, a drugi je način da ostanu cijeli, ali dehidrirani. U jednom i drugom slučaju može ih se ubacivati u drugu hranu, osušene jesti i posebno. Nutritivne su im vrijednosti izvrsne, u pogledu niza sastojaka, a po bjelančevinama kvaliteta im je za oko tri puta veća kada ih se usporedi s goveđim odreskom – kaže Pikl.

Prodavat ćemo vani

Za uzgoj kukaca potrebno je nekoliko puta manje hrane i vode, a isto je i s prostorom za uzgoj:

– U 50-ak kvadrata možete imati prinos od nekoliko tona godišnje. Pokušajte to usporediti s klasičnom stočnom farmom, objasnio nam je pionir ove alternativne hrane.

Covid gastronomija Tražite gablec? Ne brinite se, i u doba korone ima fine juhice, roštilja, sarme

Zbog svega toga i dalje ima interesa za pokretanje takvog posla u nas, u trenutku kada se riješe zakonske prepreke.

– Tada ćemo početi opet, vrlo brzo je moguće podići farmu kukaca, a prodavali bismo prije svega vani. Da, i ja sam jedem takvu hranu iako je trenutačno ne proizvodim, no konzumiram ono što nam je ostalo od ranije proizvodnje. I uživam – rekao nam je Daniel Pikl.

krađa
Uhvaćen na djelu
Postavio kameru kako bi otkrio tko mu krade stvari iz ulaza, ali ovog lopova nije očekivao
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • Avatar Posjetio Titov muzej-tko sam?
    Posjetio Titov muzej-tko sam?:

    Gdje su sad prijatelji životinja? Ili kukce ne smatraju životinjama? Licemjeri.

  • Avatar JPlesi
    JPlesi:

    Od kad su se pojavili kod nas BUBEŠVABE mi ih koristimo u kuhinji na rižoto i moram priznati da su ukusni .Na početku su malo gorkasti očito radi onog njihovoh mirisa koje ispuštaju ali su jako ukusni kad se navikneš. ... prikaži još! Imamo i one velike žohare crne po šupi pa ja idem često u lov na njih malo za promjenu da promjenimo jelovnik. Sada razmišljamo da isprobamo VRANE pošto ih ima jako puno kod nas .Javim uskoro kakve su onak na paprikaš .