Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HREJTING:

Dekanić nije poljuljao podršku građana u HDZ, Most dostiže Možemo!

Zagreb: Andrej Plenović održao je konferenciju za medije
Foto: Josip Regovic/PIXSELL
1/8
20.03.2023.
u 20:07

Poredak stranaka nije se promijenio, no uskoro bi moglo doći do zamjene mjesta Možemo! i Mosta. Iznenadilo je i znatno smanjenje broja neodlučnih

Sljedeće nas godine očekuje 'superizborna godina', u kojoj ćemo glasovati na europskim, parlamentarnim i predsjedničkim izborima. Ususret odlučujućoj 2024. godini, važno je kontinuirano pratiti popularnost stranaka i pojedinaca u očima birača. HRT zato i dalje provodi istraživanje HRejting, a najnovije rezultate možete popratiti u nastavku.

U vrijeme provođenja ankete, udarna vijest u medijima bilo je uhićenje HDZ-ova župana Damira Dekanića koji je u alkoholiziranom stanju prouzročio prometnu nesreću koju je potom pokušao zataškati. Ipak, prema rezultatima HRejtinga, to nije utjecalo na biračko tijelo HDZ-a te je ta stranka i dalje nedodirljiva na vodećoj poziciji.

Popularnost vodeće stranke u Hrvatskoj porasla je za 0,35 posto te se ona sada nalazi na 26,1 posto, više nego 10 posto iznad drugoplasiranog SDP-a (15,8 posto) čija je popularnost porasla za 0,13 posto. Broj neodlučnih pao je za čak 2,71 posto, no s 15,4 posto i dalje su treća politička snaga u zemlji.

Na stvarnom trećem mjestu nalazi se Možemo! no u nezavidnoj poziciji jer podrška im je i dalje u padu. Popularnost im je manja za 0,95 posto te su sada na 9,8 posto, a Most im se opasno približio rastom od 0,83 posto koji je tu opciju podigao na 9,3 posto. Domovinskom pokretu popularnost je također znatnije porasla, za 1,33 posto, što ih je dovelo na 6,8 posto potpore.

Foto: HRT

Među strankama koje imaju manje od pet posto podrške, najbolje stoji stranka splitskog gradonačelnika Puljka Centar koja se nalazi na 3,4 posto potpore.

Četiri zadnje pozicije u anketi drže stranka pokojnog Milana Bandića (BM365), stranka zastupnice Karoline Vidović Krišto (Odlučnost i pravednost), bivša stranka zastupnika Silvana Hrelje (HSU) i stranka bjelovarskoga gradonačelnika (HSLS). Zajednička im je biračka potpora koja iznosi samo pola posto.

Anketa se provodi na uzorku od 1100 ispitanika uz najveću moguću pogrešku od +/- 3,54% i pouzdanost od 95%. Podaci su prikupljeni od 14. do 17. ožujka. Rezultate je predstavila novinarka Tatjana Munižaba. 

VIDEO Milanović o Dekaniću: 'Napiješ se, divljaš, strefiš auto s časnim sestrama i krivotvoriš izvješće'

.
Ključne riječi

Komentara 7

SP
Spezzi
21:44 20.03.2023.

hdz da krepanu mačku stavi na listu ona će osvojiti 25% na izborima. ta neće njihova uhljebnička vojska glasati za otkaze samima sebi. ipak podrška lijevim strankama je kao i uvijek nategnuta. dakle na jednoj strani lijevi hdz, sdp i možemo, a na drugoj strani dvije stranke desnog centra sigurno imaju ukupno slične omjere podrške, a ove lažne ankete nemaju srama kad ih svaki izbori raskrinkaju u laži.

Avatar Adminjetrica
Adminjetrica
21:34 20.03.2023.

Zašto bi Dekanić poljuljao podršku građana u HDZ kad su njihovi glasači isti kao Dekanić?

PV
prcko.vita
09:57 21.03.2023.

Komunjare samo 15 posto, i gdje sada ta ljudskost poštenje i čojstvo o kojem priča drug Peđa, sada, dok bi on trebao dati momentalno ostavku na ovako loš rejting stranke, on naravno šuti, pravi se da ne čuje i nee vidi. A ti narode idi pa gladan glasaj opet za iste.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije