Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovački prijedlog

‘Dat ćemo novac, ali imigrante ne želimo’

imigranti
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
19.11.2016.
u 18:48

Bratislava želi srušiti plan Bruxellesa o raspodjeli azilanata po obveznim kvotama

Dat ćemo novac, ali imigrante ne želimo primiti. Tako glasi sažetak slovačkog prijedloga za rješavanje imigrantske krize za koji ta država pokušava dobiti podršku ostalih članica Europske unije, u dokumentu koji posjedujemo.

Bratislava, koja do kraja godine predsjeda EU, nada se da će tim planom “uništiti” plan Europske komisije o raspodjeli imigranata po sistemu obveznih kvota, zbog čega je i tužila Komisiju Europskom sudu.

Slovački prijedlog govori o nefunkcioniranju dosadašnjeg sustava azila, temelji se na konceptu “učinkovite solidarnost” i pokriva tri scenarija: redovito, pogoršano i krizno stanje.

Za normalnog stanja, naglasak je na čuvanju granica, u slučaju “pogoršanja stanja” aktivirao bi se poseban mehanizam solidarnosti prilagođen svakoj članici. Solidarnost, kažu Slovaci u planu kojemu manjka detalja, može se postići i na druge načine, a ne samo relokacijom imigranata.

Alternative kvotama i relokaciji novčani su doprinosi državama koje trpe najveći pritisak krize, bilo da je riječ o državama EU u koje imigranti prve stižu ili pak države kroz koje prolaze, a pomoć bi dobile i zemlje podrijetla imigranata s namjerom da ih zadrže.

Predviđa se i povećanje novčanih izdataka Europskom potpornom uredu za azil (EASO) te Europskoj graničnoj i obalnoj straži, agenciji čijih 1500 pričuvnih pripadnika koji na terenu mogu biti u tri dana čuva vanjske granice Unije i vraća imigrante.

Još jedna alternativa bio bi ustroj zajedničkih centara više država za obradu zahtjeva za azilom.

U slučaju najgoreg scenarija, odnosno kritičnog pogoršanja stanja, na Europskom je vijeću da odluči o dodatnim mjerama potpore, no ni tu nema nametanja državama neprihvatljivih rješenja, već samo o dobrovoljnom sudjelovanju.

Slovačka pokušava pridobiti partnere za svoj plan, koji je u principu zajednički stav država Višegradske skupine, a najjači otpor zasad dolazi od Malte, države koja od siječnja preuzima predsjedanje EU.

Ne trebamo novac, kažu malteški diplomatski izvori, nego relokaciju imigranata. Inače će nam država doslovno potonuti, dodaju s upozorenjem da će za svog predsjedanja inzistirati na učinkovitom i stalnom mehanizmu relokacije.

Najnoviji podaci Europske komisije od 17. studenoga kažu da je dosad od 160 tisuća azilanata koji trebaju biti premješteni iz Grčke i Italije iz Grčke premješteno njih 7535. Najviše ih je primila Francuska, 2322, dok je u Hrvatsku stiglo 19 azilanata – devet iz Italije i 10 iz Grčke.

>> Trump izabrao radikalno desnog Sessionsa za državnog odvjetnika, Pompea za direktora CIA-e

Ključne riječi

Komentara 6

DU
Deleted user
19:21 19.11.2016.

U Hrvatsku je stiglo 19 azilanata !? I jedan je previše !

LI
Lily7
22:01 19.11.2016.

Ja zivim u Engleskoj. London ce za 10 ili 20 godina biti Arapski grad. U nekim erijama nema vise bijelaca. Dosta Engleza se sele ili razmisljaju o selidbi iz Londona. Zbog velikog nataliteta, Arapima se udvostrucuje broj svako deset godina, plus kad dobiju papire onda im se familija I prijatelji pridruzuju, ukljucujuci par buduci supruga. (razvedu se u sudu, ali su vjencani sa vise zena u damiji). London, sve donedavno srediste Zapadne kulture, civilizacije I mode, danas izgleda kao Bliski Istok. Broj sexualni napada, silovanja I napada nozem raste nevjerovatnom brzinom.

AA
aabbcc
01:35 20.11.2016.

Dolaskom Trumpa ti ratnici nece nikome trebati a kuda ce Markel sa njima Boga pitaj ali niko pameta tu nema rjesenje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije