Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 125
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Mailovi

Dalić preživjela do nagodbe, partneri od Plenkovića traže da sve istraži DORH

Afera mailovi koalicijski partneri Martina Dalić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/6
12.05.2018.
u 09:02

Darinko Kosor bio je na sastanku najoštriji i tražio da policija i Državno odvjetništvo ispitaju jesu li savjetnici za lex Agrokor iskoristili spašavanje koncerna za sebe

Sastanak premijera Plenkovića i potpredsjednice Vlade Martine Dalić s koalicijskim partnerima završen je jučer, neslužbeno doznajemo, zaključkom, na prijedlog Darinka Kosora (HSLS), da je posao za Državno odvjetništvo i policiju je li u postupku pisanja lex Agrokor došlo do kršenja zakona, odnosno kako su savjetnici koji su sudjelovali u pisanju tog zakona prvo odabrali glavnog savjetnika za restrukturianje, a potom i zaradili na restrukturiranju tog koncerna.

Razjasnila se s Kosorom

Kosor je, prenose nam izvori, bio najžešći na hitnom sastanku u Banskim dvorima održanom na zahtjev koalicijskih partnera HDZ-a jer je jasno, kao i kasnije u izjavi novinarima, rekao da je potrebno odvojiti šumu od drveta i žito od kukolja, pri čemu je prvo nagodba, a drugo predstavlja Martina Dalić i njezina ekipa konzultanata koji su na propasti Agrokora, u procesu spašavanja tog koncerna, dobro zaradili. S Kosorom se, doznajemo, složio i manjinski zastupnik Furio Radin, a na tom je tragu, ali blaže, govorio i Milorad Pupovac, šef SDSS-a, koji je naglasio da je s M. Dalić uvijek dobro surađivao.

Martina Dalić imala je potrebu, doznajemo, nakon sastanka osobno se obratiti Kosoru, a tijekom susreta s partnerima potpredsjednica Vlade imala je polusatno izlaganje o tome kako je intervencijom države i pisanjem lex Agrokor spašen koncern, a time i hrvatsko gospodarstvo. Sudionici sastanka usuglasili su se da je nagodba u Agrokoru prioritet, pa se stječe dojam da partneri prije nagodbe neće inzistirati na odlasku M. Dalić iz Banskih dvora. Međutim, nitko ne može predvidjeti kakva će biti dinamika događanja jer su pritisci na Dalić sve veći budući da svaki dan izlaze novi kompromitirajući e-mailovi. Dogovor je da će se partneri s premijerom Plenkovićem ponovno sastati u utorak poslijepodne, a dio naših izvora iz redova koalicijskih partnera smatra da Plenković želi rastegnuti i razvodniti cijelu situaciju.

– Nitko od partnera neće izaći iz koalicije niti će rušiti Vladu. Većina nije upitna, ali e-mailovi koji su izašli u javnost i iz kojih jasno proizlazi modus operandi Dalićkinih dečki potpuno je neprihvatljiv – rekao je naš izvor sa sastanka u Banskim dvorima.
Plenković, barem zasad, ne mora očekivati formalne pritiske iz HDZ-a kada je riječ o prizivanju smjenjivanja potpredsjednice Vlade Martine Dalić. Iako članovi vrha HDZ-a otvoreno komentiraju da situacija uopće nije dobra, odluku o eventualnoj smjeni prepustit će – Plenkoviću.

Jučer se prvi put o aferi Mailovi oglasio Gordan Jandroković, glavni tajnik HDZ-a i šef Sabora, koji je bio glasnogovornik smjene bivšeg povjerenika u Agrokoru Ante Ramljaka.

– U ovom je trenutku ključno postići nagodbu za Agrokor, a puno se toga događa baš kako bi se nagodba onemogućila te izazvala politička nestabilnost i kriza u zemlji – rekao je Jandroković u Dubrovniku. Istaknuo je da ne bi žurio s ocjenama o Martini Dalić jer je teško procijeniti što je od objavljenih informacija autentično, a što lažno.

Zamutili vodu

– Puno se toga koristi kako bi se “zamutila voda”. Treba biti oprezan i utvrditi istinu, odnosno što je pušteno i podmetnuto kako bi se ugrozila nagodba za Agrokor – rekao je Jandroković. Očito je da u HDZ-u koriste priču o lažnim SMS-ovima kako bi relativizirali priču s autentičnim mailovima Martine Dalić i njezinih vanjskih suradnika.

Saborska oporba jučer je dala do znanja da neće dopustiti da se priča o mailovima između Martine Dalić i neformalnih autora lex Agrokor ohladi. U tome im je pomogao novi saborski poslovnik, po kojemu se točke koje su na dnevnom redu više od dva mjeseca moraju raspraviti u roku od tjedan dana ako to zatraži najmanje 30 zastupnika. Most i SDP prikupili su potpise za dva takva zahtjeva – osnivanje istražnog povjerenstva za Agrokor i izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa po kojima bi se pred nadležnim Povjerenstvom mogao ispitivati i sukob interesa izvanrednih povjerenika. Mostov prijedlog potpisali su i donedavni zastupnici vladajuće većine iz Hrasta i Nezavisnih za Hrvatsku, a obje točke na raspravu moraju doći do idućeg petka. Tako da će idući u danu u Saboru politički biti dinamični, a budući da gotovo svaki dan izlaze novi mailovi – intrige i krimića neće nedostajati.

Komentara 8

LA
like_a_boss
09:38 12.05.2018.

"Partneri" HDZ-a su redom ili lopovi ili profesionalni prodavači magle. Svima je zajedničko očajničko pokušavanje ostanka na vlasti, jer ti ljudi svojom vlastitom sposobnošću ne mogu ništa. Bez državnog proračuna bi bili kruha gladni. I sada svi ti sitni trgovci otkidaju i kradu od građana, jer znaju da neće dugo...Fuj. Najgora vlada ikada, dezerter plenki je prodao hrvatsku...

OB
ObrenM
15:47 12.05.2018.

Tko vise vjeruje u rijeci,koje izrice vrh vlade?Na pitanje novinara g-dji Dalic:"Zasto se saziva hitni sastanak vlade"(u petak 11.V u 11 sati) spomenuta gospodja je odgovorila,da je to redoviti sastanak vlade.Na isto pitanje premijer Plenkovic kaze,da se hitan sastanak saziva,radii zahtjeva partnera vladajucih ,radi pojasnjenja spornih faksova i sms-ova.Pucanin najnizeg intelekta vidi ovo nepostenje vladajucih i gadljivu potporu ministrci Dalic.

GV
golub Vaso
13:58 12.05.2018.

dalić je došla na položaj ministrice suprotno želji sireg kruga vrha HDZ-a, financijski je pomogla stranku pametno, iz ove dvije premise neka svak za sebe zaključi tko u stvari vlada rh i koliko su izbori farsa za ovce

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije