Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Cijepite djecu, ne smijemo dopustiti da zaraza uđe u necijepljene 'džepove''

Roditelji se trebaju informirati kod stručnih izvora, liječnika koji liječe njihovu djecu ili epidemiologa u zavodima za javno zdravstvo, a ne informacije skupljati po raznim portalima i forumima, gdje se ne zna tko iznosi neutemeljene tvrdnje kao ni iz koji ih se razloga iznosi.
03. lipnja 2018. u 10:18 22 komentara 1464 prikaza

Prijeti li Hrvatskoj ozbiljna epidemija ospica?

Epidemija ospica u Europi traje od 2017. U RH procijepljenost djece općenito je još uvijek vrlo dobra iako se posljednjih godina bilježe znatne razlike i među županijama i unutar pojedinih županija. Treba uložiti dodatne napore da se obuhvati cijepljenja održe dovoljno visokima tamo gdje jesu te da se podignu ondje gdje su postali zabrinjavajući, u Dubrovačko-neretvanskoj i Splitsko-dalmatinskoj županiji, gdje je pad obuhvata cijepljenja posljednjih godina najizraženiji. Važna je ujednačena visoka procijepljenost kako ne bi nastali tzv. “džepovi” osjetljivog stanovništva među kojim lako može doći do manjih ili većih epidemija.

Croatia Airlines Pozivaju na cijepljenje Od početka godine tri slučaja ospica: 'Nema razloga za paniku'

Zašto pada procijepljenost i što se poduzima da se to promijeni?

Teško je reći točne razloge, vjerojatno se radi o više faktora. Zbog zabrinjavajuće procijepljenosti u ZJZ-u Dubrovačko-neretvanske županije aktivno se radi na promicanju cijepljenja; distribuirane su brošure o cijepljenju za roditelje i zdravstvene radnike, održani su brojni medijski nastupi, provedena je kampanja o cijepljenju na internetskim stranicama navedenog ZJZ-a, promovirano je cijepljenje na lokalnim radio i TV postajama, održavaju se redoviti sastanci s cjepiteljima, provedena je radionica za medije, obavljeni su posjeti svim pedijatrima, poslani su dopisi cjepiteljima i dječjim vrtićima o provjeri statusa cijepljenje pri upisu u vrtić, održano je niz predavanja o cijepljenju roditeljima...

Kao epidemiologinja podrijetlom iz županije u kojoj je najmanja procijepljenost djece u Hrvatskoj, što možete poručiti roditeljima?

Roditelji se trebaju informirati kod stručnih izvora, liječnika koji liječe njihovu djecu ili epidemiologa u zavodima za javno zdravstvo, a ne informacije skupljati po raznim portalima i forumima, gdje se ne zna tko iznosi neutemeljene tvrdnje kao ni iz koji ih se razloga iznosi. Zaista je važno da održimo visoku razinu procijepljenosti da do epidemije ne dođe. Pozivam roditelje da cijepe djecu. Dobro je što se u zavode i u ordinacije primarne zdravstvene zaštite od ovog tjedna sve više javljaju roditelji necijepljene djece i traže informacije o naknadnom cijepljenju.

1 / 10
Okrugli stol "Cijepljenjem protiv pneumokoka, prevencijom do zdravijeg djetinjstva"
Croatia Airlines Još jedan slučaj zaraze Ospice dobila stjuardesa Croatia Airlinesa: Kao dijete nije smjela biti cijepljena ospice Romana Kovačević Barišić Ospice nisu u Hrvatskoj prvi put, ali ih je iz godine u godinu više Milan Kujundžić NISKA PROCIJEPLJENOST Kujundžić: Situacija s ospicama nije ozbiljna

 

ŠTO JE SVE SNIMILA 'BUBA'
'Ante je rekao da kada ovo prođe sigurno imaš 500.000 kn, a ovo ti šalje da imaš za Uskrs'
Renault Zoe
U POTRAZI
Od Samobora do Ivanić Grada: Kako smo tražili najbolje jagode?
 • Avatar siva_sova
  siva_sova:

  namjerno su uništili imunološki da se cijepimo sa stranim cjepivima

 • bruno.gulam:

  Preuzmite odgovornost za nuspojave nastale od cijepljenja Vi koji zagovarate i obavljate cijepljenje, pa nece biti problema.

 • morejeslano:

  Hrvatska je jedna od par evropskih zemalja sa najvecim postotkom cijepljenja. U cijeloj Europi na godinu umre 25 ljudi od ospica, od kojih 87 % nisu cjepljeni a 13% cjepljeni. Znači cjepivo nije uvijek efikasno. Od ospica u Njemačkoj umre ... prikaži još! jedna osoba na godinu, za Hrvatsku nemam podatke. Znači ospice nisu razlog za paniku koju mediji šire i ta takozvana epidemija je čista propaganda. A što ćemo sa turistima koj dokaze u Hrvatsku. Kako oni mijenjanju stopu cijepljenosti. Da im zabranimo dolazak ako nisu cijepljeni? Ova propaganda o cijepljenju protiv ospica nece pomoći. Zanimljivo je da u svibnju EU dala nalog svim članicama da izvrše pritisak na stanovništvo (u svibnju objavljen naputak da se mora povećati stopa cijepljena u svim zemljama EU).