Naslovnica Vijesti Hrvatska

Kujundžić: Situacija s ospicama nije ozbiljna

Situacija s ospicama nije ozbiljna, no njihova pojava u Dubrovniku upozoravajući je znak na jugu zemlje, gdje je najniži postotak cijepljenih, izjavio je ministar novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade.
30. svibnja 2018. u 13:56 3 komentara 150 prikaza
Milan Kujundžić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u srijedu kako situacija s ospicama u Hrvatskoj nije ozbiljna u epidemiološkom smislu, te ne očekuje da bi pojedinačan slučaj u Dubrovniku mogao naštetiti turističkoj sezoni.

Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji Obolio muškarac Ovo nije prvi slučaj ospica u Hrvatskoj, lani je bila zaražena beba

Situacija s ospicama nije ozbiljna, no njihova pojava u Dubrovniku upozoravajući je znak na jugu zemlje, gdje je najniži postotak cijepljenih, izjavio je ministar novinarima nakon sastanka užeg kabineta Vlade. 

Naime, procijepljenost u Hrvatskoj sada iznosi oko 89 do 90 posto, najslabije je procijepljena Dubrovačko- neretvanska županija - oko 56 posto, a Splitsko-dalmatinska  - 70 posto, rekao je Kujundžić te istaknuo porast rizika ako procijepljenost padne ispod 90 posto.

"Zadnjih godinu dana roditelji bolje cijepe djecu i nadam se da će se taj pozitivan trend nastaviti, da će roditelji shvatiti iz slučajeva u susjednim zemljama, gdje je bilo i smrtnih ishoda, da se nije igrati sa zdravljem svoje i druge djece", dodao je ministar.

Nije, kaže, zabrinut da će pojava ospica u Dubrovniku loše utjecati na turističku sezonu. 

"Mislim da nema razloga za zabrinutost. Pojava jednoga slučaja ne znači ništa u epidemiološkom smislu", rekao je .

Vezano uz demografske mjere koje se najavljuju iz ureda predsjednice,  Kujundžić je, na novinarski upit, odgovorio da za njegova mandata nije bilo nikakve službene inicijative iz Ureda predsjednice za poboljšanje zdravstvenog sustava.

Pacijent koji je obolio od ospica u Dubrovniku osjeća se dobro i više nije zarazan, a krajem ovog tjedna trebao bi biti pušten kući.

Taj slučaj izazvao je novi odjek u javnosti zbog cijepljenja, pogotovo u Dubrovačko-neretvanskoj županiji koja ima jednu od najnižih stopu procijepljenosti u Hrvatskoj.

Milan Kujundžić
1 / 4
Ovo je ljekoviti napitak koji će vam pomoći očuvati zdravlje sa samo dva sastojka
Bolnica u Dubrovniku SLUČAJ OSPICE Liječnici iz Dubrovnika: Svi se trebaju cijepiti, antikampanja šteti zdravstvenom sustavu! Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji Ne žele cijepiti djecu Povećava se broj oboljelih od ospica u BiH, sud kažnjava roditelje novčanim kaznama Bolnica u Dubrovniku Hospitaliziran muškarac Ospice stigle do Dubrovnika?
Kako je DHL postao vodeća logistička tvrtka u svijetu i kakvi su im planovi za Hrvatsku
DOSTAVA
Počeli su koristiti robote, umjetnu inteligenciju, tehnologije proširene stvarnosti i samovozeća vozila
  • bljak007:

    Jas kad sam bil mali, sem obolil, došla medicinska puca, nabila mi injekciju i gotovo s ospicama, ali to je cjepivo bilo iz hrvatskog imunološkog zavoda, a nije šrot iz uvoza.

  • odisej22:

    E moj imoćane,ti se znaš u životu progurati ali baš nisi entelegentan. Pojava ospica u gradu s ispid 50% procjepljenošću djece? Hej,ja sam doktor opće prakse pa mislim da je i ozbiljno i zabrinjavajuće.