Naslovnica Vijesti Hrvatska

Od početka godine tri slučaja ospica: 'Nema razloga za paniku'

Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo naglasila je da nema razloga za dizanje panike te da je riječ o nasumičnim slučajevima
01. lipnja 2018. u 13:13 4 komentara 510 prikaza
Croatia Airlines
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/7

Stjuardesa Croatia Airlinesa koja je dobila ospice sada je na već kućnoj njezi i nije u životnoj opasnosti, rekla je dr. Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Bolnica u Dubrovniku SLUČAJ OSPICE Liječnici iz Dubrovnika: Svi se trebaju cijepiti, antikampanja šteti zdravstvenom sustavu!

Naglasila je da su njezini kontakti već obrađeni, da nema razloga za dizanje panike te da je riječ o nasumičnim slučajevima.

– To je sporadičan slučaj koji nije povezan sa slučajem iz Dubrovačko-neretvanske županije – rekla je Višekruna Vučina.

Rekla je kako od početka ove godine imaju prijave tri slučaja ospica. Prvi slučaj bio je zabilježen početkom godine u Zagrebu, radilo se o djetetu koje nije bilo iz Hrvatske, a u drugom se radi o muškarcu koji je završio u dubrovačkoj bolnici. Prošle godine imali su sedam slučajeva.

Vesna Višekruna Vučina iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

– To je uobičajeno, svake godine ih imamo, pogotovo 2017. s obzirom na epidemiju ospica u Europi – rekla je dežurna liječnica Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Upozoravamo da ta mogućnost uvijek postoji, ali u slučaju kolektivnog imuniteta ne dolazi do pojave epidemije – rekla je Vesna Višekruna Vučina.

– Pozivamo roditelje da cijepe svoju djecu koja nisu cijepljena, koja u slučaju da virus ipak uđe u populaciju mogu biti ugrožena – dodala je liječnica, pozivajući roditelje da vjeruju stručnim osobama, a ne objavama na forumima.

Pogledajte i galeriju o simptomima raka usta koje oboljeli rijetko prepoznaju na vrijeme:

Croatia Airlines
1 / 10
Simptomi raka usta koje oboljeli rijetko prepoznaju na vrijeme Važno je prepoznati simptome raznih bolesti na vrijeme kako bi uspješnost liječenja bila bolja. Sumirali smo na jedno mjesto simptome raka usta koje rijetko oboljeli prepoznaju na vrijeme, a trebali bi.  1. nastanak kvržica ili zadebljanja u obrazima
Ospice su odnijele i šestu žrtvu u Srbiji Obolio muškarac Ovo nije prvi slučaj ospica u Hrvatskoj, lani je bila zaražena beba Milan Kujundžić NISKA PROCIJEPLJENOST Kujundžić: Situacija s ospicama nije ozbiljna ospice Romana Kovačević Barišić Ospice nisu u Hrvatskoj prvi put, ali ih je iz godine u godinu više
Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • Andro:

    Kod vas je panika za svašta pa i za obične ospice. Farmaceustki i bjelosvjetski interesni lobiji nas ne zanimaju.

  • VladoEsseker:

    Taj naslov me podsjeća na onu scenu iz golog pištolja kada se ruši pola grada ,apolicajac na megafonu viče raziđite se ovdje se ništa ne događa.

  • miyamoto:

    Cijepi sve, spricaj iz aviona. Avioni raznose "ospice"