Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Centar Simona Wiesenthala protestirao zbog poništenja presude Rupniku

Odluka o poništenju presude čovjeku koji je "aktivno sudjelovao u zločinima holokausta" je sramotna i predstavlja iskrivljavanje povijesti te veliku uvredu Rupnikovim žrtvama, rekao je Efraim Zuroff
14. siječnja 2020. u 22:26 4 komentara 485 prikaza
Leon Rupnik
Foto: Wikimedia Commons

Centar Simona Wiesenthala u utorak je oštro prosvjedovao protiv odluke slovenskog Vrhovnog suda koji je prošli tjedan iz procesnih razloga poništio presudu kojom je 1946. godine osuđen na smrt i pogubljen domobranski general Leon Rupnik.

Spitfire Matematički izračunala Nijemci su napravili dvije ključne greške u Bitki za Britaniju

Odluka o poništenju presude čovjeku koji je "aktivno sudjelovao u zločinima holokausta" je sramotna i predstavlja iskrivljavanje povijesti te veliku uvredu Rupnikovim žrtvama, rekao je Efraim Zuroff, direktor za istočnoeuropska pitanja Centra Simona Wiesenthala, u pismu slovenskoj veleposlanici u Izraelu Andreji Purkart Martinez.

"Molimo vas da naš prosvjed odmah prenesete nadležnim slovenskim vlastima kako bi se mogle donijeti mjere za uklanjanje goleme štete koju je uzrokovala nepravedna odluka slovenskog Vrhovnog suda", istaknuo je Zuroff u pismu.

Slovenski Vrhovni sud poništio je prošli tjedan iz procesnih razloga presudu iz 1946. kojom su komunističke vlasti osudile na smrt i strijeljale domobranskog generala Leona Rupnika zbog izdaje i suradnje s okupatorom, na temelju zahtjeva koji je navodno podnio njegov unuk.

Sud je utvrdio da je u postupku bilo više pravnih pogrešaka i da se nije odvijao po tada važećim pravilima i standardima, no slovenski pravnici navode da ni u kojem slučaju nije riječ o pokušaju Rupnikove posmrtne rehabilitacije budući da je on i danas u Sloveniji simbol suradnje s njemačkim i talijanskim okupacijskim vlastima tijekom II. svjetskog rata.

Kulturni skandal Slovenski redatelj dobio zatvorsku kaznu zbog plagiranja predstave

Ukidanjem presude Vrhovni sud formalno je predmet presude Rupniku vratio okružnom sudu u Ljubljani, ali novog suđenja neće biti jer se ne može suditi preminulim osobama.

To se je dogodilo i nakon poništenja presude Grigoriju Rožmanu, ljubljanskom biskupu u vrijeme Drugog svjetskog rata, koji je zbog navodne suradnje s okupacijskim vlastima bio osuđen u odsutnosti, a umro je kasnije u egzilu u SAD-u. Prije desetak godina uspjela je inicijativa da sud poništi njegovu presudu, ali do odluke o novom suđenju nije došlo jer je Rožman u to vrijeme već bio mrtav.

Norveška rukometna reprezntacija
Hrvatska u finalu
Pogledajte što norveški mediji pišu nakon poraza, još ne mogu vjerovati da neće u finalni boj
Plin
SMANJENJE CO2
Perspektive plina kao alternativnog goriva u prometu u Hrvatskoj
 • antepravda:

  Podrška Slovencima

 • Avatar bokolo
  bokolo:

  Gle ti NOVE vijesti ...... a kaj dela Hitler danas?

 • Avatar nekakav
  nekakav:

  hm, neće obnoviti postupak... samo su 'poništili' presudu. da su naložili obnovu postupka, ne bi imali procesnih grešaka, što je formalni razlog poništenja stare presude. kao što mi nismo išli u obnovu postupka stepincu. tužbeni zahtjev mora ostati isti, a ... prikaži još! sad kako voditi postupak, to kao i uvijek, zna samo politika! rupnik se na samom kraju rata presvukao, da to nije napravio, englezi bi ga u austriji sačuvali od partizanske ruke. pa jel vi znate kolko je hrvata i slovenaca nakon 45-e patroliralo srbijom i ubijalo četnike tamo?! puno više nego što uopće i naslućujete, al se o tome kod nas ne smije pisati. ne smije se uništavati generalni stav da su nas hrvate klali četnici, a mi njih ne...