Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
#sramimse dr. bandića

Bura zbog počasne titule: Hoće li Bandićevu doktoratu presuditi javni bunt

Milan Bandić
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/3
21.03.2019.
u 11:12

Iza prosvjeda koji će se održati u utorak 26. ožujka stoji Stjepan Perko, doktorand i član vodstva nove stranke Start

Hoće li zagrebački gradonačelnik Milan Bandić doista postati 101. počasni doktorand Sveučilišta u Zagrebu, pitanje je oko kojeg se zadnjih dana u javnosti dignula poprilična prašina. I dok ga jedni brane, poput bivšeg predsjednika države Ive Josipovića, uz obrazloženje da bez Bandića doista ne bi bilo ni nove zgrade Muzičke akademije, što je i glavni razlog zbog kojeg bi mu Sveučilište trebalo dati titulu, drugi ga napadaju i drže da je to zbog Bandićevih kaznenih procesa jedna od većih sramota Sveučilišta u Zagrebu.

Građanska inicijativa

Cijela priča mogla bi kulminirati u utorak 26. ožujka kada bi se u 17.30 sati trebao održati i prosvjed Stop Nasilju nad Sveučilištem! #sramimse” koji se organizira putem Facebooka i na koji se pozivaju svi doktorandi, studenti i profesori Sveučilišta da se suprotstave braku Milana Bandića i rektora Damira Borasa.

– Nakon Dragana Čovića, Sveučilište novim “nečasnim” doktorom osuđuje tisuće onih koji će se osjećati sramotno zbog svog rada i pripadajuće titule. Ovo Sveučilište je sramota! – stoji u pozivu.

Iza grupe koja poziva na javni bunt stoji Stjepan Perko, doktorand na zagrebačkom Sveučilištu i ujedno član Predsjedništva mlade stranke Start koju vodi Dalija Orešković.

No Perko tvrdi da je ovdje čisto riječ o građanskoj inicijativi, da stranka nije bila upoznata s njegovom idejom da se prosvjed organizira, ali i da je sigurno nešto što će podržati.

– Pokrenuo sam ovu priču jer sam osjetio da je stanje došlo do ruba. Sve je počela davno prije, otvorenim pismom Ivice Đikića, a kulminiralo dodjelom počasnog doktorata Čoviću. Postavlja se pitanje, tko je idući, a odgovor je poražavajući – kaže Perko koji vjeruje da bi prosvjed mogao dobiti i širu dimenziju jer upravo traju i razgovori s raznim studentskim udrugama i udrugama mladih koji se žele svemu priključiti.

Nije prosvjed jedini udarac Bandiću i Borasu. Zbog najavljenog doktorata reagirao je i hrvatski znanstvenik i doktorand na Oxfordu Vuk Vuković koji je na Facebooku zaprijetio da će se odreći svoje diplome na Ekonomskom fakultetu dobije li Bandić uistinu počasni doktorat. Kaže kako mu se činilo nadrealnim da Bandić dobije počasni doktorat s obzirom na to da je, kako je napisao, “čovjek koji je simbol korupcije u Hrvatskoj, koji je lajtmotiv i gotovo inspiracija njegovim istraživanjima o korupciji i koji je bio u zatvoru”.

Prozivke zbog novca

Opcijom da se Bandića nagradi počasnim doktoratom nije oduševljena ni ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak koja je jučer kazala kako netko tko je doktorirao matematiku na PMF-u Sveučilišta u Zagrebu, ne želi takav odraz Sveučilišta i iza toga ne može stati.

Prozvani rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras tvrdi kako su sve to potpuno neutemeljeni komentari. Struktura Sveučilišta jasno je postavljena i Senat je, kaže, sa 78 posto glasova u kvorumu prihvatio prijedlog Muzičke akademije. Za to su, dodaje, bili i svi studenti u Senatu i sada Povjerenstvo za dodjelu počasnih doktorata još mora donijeti i svoju odluku.

– Prijedlog Muzičke akademije da Milan Bandić dobije počasni doktorat po meni je u redu. Neki jesu diskutirali da nije vrijeme za to, da postoje neke prijave protiv gradonačelnika, ali mi se time ne bavimo – objašnjava Boras.

Posebno je ogorčen, dodaje, na sve one koji govore da Sveučilište ne valja, pogotovo one na vlasti.

– Svi bi htjeli da budemo najbolji, a ne bi nas financirali. U Sloveniji se po glavi stanovnika za sveučilište izdvaja 450 eura, u Hrvatskoj samo 82 eura – kaže rektor Boras. Ne krije ni da je Muzička akademija u financijskim problemima. Financiranje nove zgrade nije isto što i financiranje starih prostorija, ali to, dodao je, nema nikakve veze s dodjelom počasnog doktorata.

Boras: Titulu je dobila i Merkel, ali nije joj uručena jer nije bila u Zagrebu

Do sada je Sveučilište u Zagrebu dodijelilo stotinu počasnih doktorata. Između ostalih dobilo ga je i osmero dobitnika Nobelove nagrade - Lavoslav Ružička, Vladimir Prelog, Niels Boor, Robert Robinson, Werner Heiselberg, Doroty Crowfood Hodkin, Jean Dausset, Linus Pauling i Albert Fert. Prestižnu titulu dobio je i Nikola Tesla. Zadnjih deset godina počasni je doktorat dobilo devetero zaslužnih, među kojima i ugledni producent Branko Lustig, kardinal Josip Bozanić dok je najviše prašine podigao lanjski dobitnik Dragan Čović, predsjednik HDZ-a BIH. Aktualni rektor Damir Boras tvrdi da je laž da počasni doktorat nije dobila i njemačka kancelarka Angela Merkel.

– Dobila je i to u zadnjoj godini mandata rektora Alekse Bjeliša, međutim titula joj nije uručena jer nije bila u Zagrebu – kaže Boras. To je zanimljivo jer je za Merkel još 2011. godine tadašnja premijerka Jadranka Kosor tražila da joj se dodijeli počasni doktorat zbog cjelokupne potpore njezine vlade hrvatskom pristupnom putu u EU, ali je tu ideju u startu odbio Fakultet političkih znanosti.

Video: Bandić na bageru započeo radove na gradnjin sljemenske žičare

Komentara 48

MA
Maro
11:58 21.03.2019.

Zamisli ti Josipovića i tog smiješnog Borasa pa nije vam Bandić napravio zgradu nego porezni obveznici grada Zagreba!!!! Dodijelite svim građanima počasni doktorat...smijuriju radite od tog sveučilišta a ljudi koji su na vrhu vjerojatno trebaju lika poput borasa da im provodi njihove ideje s nasim novcem .....

TH
than
12:13 21.03.2019.

Koja je svrha dodjeljivati nešto što je toliko degradirano i tko je odgovoran za to ? Od Nikole Tesle, preko "nobelovaca", došli smo do Čovića i Bandića.

KA
Karloho
11:23 21.03.2019.

Pa ova titula vec odavna ne vrijedi nista ,jer ju dijele svakome...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije