Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Dalija Orešković uputila pismo Bandiću: 'Zaustavite sve pregovore'

U pismu navodi da se ovakav projekt ne može ostvariti bez glasa javnosti koja je potpuno bila isključena iz procesa odlučivanja o investitorima. Poziva Bandića da se ugleda na Većeslava Holjevca koji je bio gradonačelnik Zagreba od 1952. do 1962. i koji je pokrenuo izgradnju Novog Zagreba.
21. ožujka 2019. u 08:27 37 komentara 7240 prikaza
Dalija Orešković
Foto: Boris Ščitar/Večernji list

Predsjednica Starta i bivša šefica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalija Orešković uputila je pismo gradonačelniku Zagreba Milanu Bandiću.

Bandić POČASNI DOKTORAT Bandićev doktorat izazvao buru u dijelu znanstvene zajednice

Ona se u pismu osvrće na najavljeni projekt "Grad u gradu" koji bi se trebao graditi na prostoru zagrebačkog Velesajma te iznosi sumnju u transparentnost cijelog projekta za koji je javni natječaj trajao samo 15 dana. 

Bandić sletio u Zagreb nakon posjeta Arapskim Emiratima

Pismo prenosimo u cijelosti:

"Poštovani gradonačelniče grada Zagreba, gospodine Bandiću,

obraćam Vam se povodom medijskih izjava o početku realizacije projekta pod nazivom „Grad u gradu“ ili „Zagrebački Manhattan“ koje sam pozorno pratila i analizirala sa svojim suradnicima kako bi stekla što jasniju sliku o tome što spremate našim ljudima u Zagrebu.

Milan Bandić i Burj Khalifa u hrvatskim bojama Najviša zgrada na svijetu Bandić u Dubaiju, Burj Khalifa u bojama hrvatske zastave: 'Pozdrav Zagrebu i Hrvatskoj'

Kao građanka grada Zagreba izrazito sam zabrinuta zbog još jedne megalomanske najave kojom zapravo samo nastavljate predizbornu kampanju započetu prije sada već previše godina. Iluzorno bi na ovom mjestu bilo nabrajati sve projekte koje ste samo pompozno najavili, a nikada niste realizirali pa ću se zbog toga usredotočiti isključivo na ovaj posljednji i progovoriti o stvarima koje su u najmanju ruku sumnjive, a vežu se uz projekt „Grad u gradu“.

Prije svega, tražimo da odmah zaustavite sve pregovore s privilegiranim investitorima vezane uz projekt „Grad u gradu“ zbog toga što ste nužnost kvalitetne urbane obnove područja u Novom Zagrebu na površini velikoj 1,1 milijun m2, podvukli pod natječaj koji je trajao svega petnaest (15) dana.

Potom ste bez dostatnog obrazloženja odabrali pogodnog investitora.

Zbog toga, gradonačelniče Bandić, od Vas zahtijevamo:

1. da se ponište rezultati provedenog natječaja pod nazivom „Grad u gradu“ – jer je proveden bez prethodnog sudjelovanja javnosti, nedovoljno je pripremljen i predstavlja potencijalnu opasnost za razvojnu budućnost grada Zagreba

Dalija Orešković Pomutnja na ljevici Zašto Dalija Orešković teško pronalazi političke partnere?

2. da se provede javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću koje uključuje stručnu javnost, akademsku zajednicu, poslovnu zajednicu, civilno društvo i građane

3. da se nakon završenog javnog savjetovanja raspiše međunarodni javni natječaj za izradu master plana ciljanog područja u Novom Zagrebu - master plan urbane obnove predstavlja glavni razvojni dokument, osnova je za izmjenu GUP-a Grada Zagreba i podloga je za iskaz interesa potencijalnih investitora.

Nakon iscrpne analize svih relevantnih činjenica vezanih za ovaj projekt mogu zaključiti da grad Zagreb ulazi u još jednu potpuno netransparentnu investicijsku avanturu tešku desetke milijardi kuna koja može ostaviti trajne nesagledive posljedice u našem gradu.

Branko Bačić Branko Bačić: 'Ovo im je bio politički ispit i Dalija Orešković je, po meni, na njemu dobila jedinicu'

Europske metropole s kojima se volimo uspoređivati svoje razvojne planove temelje na master planovima, razvojnim dokumentima u kojima su sadržane sve potrebe područja koje je zahvatom obuhvaćeno nakon čega se raspisuje međunarodni javni natječaj na kojem se bira između više potencijalnih investitora. Sve to ste mogli, primjerice, naučiti na primjeru Vašeg prethodnika Većeslava Holjevca koji je po najvišim standardima radio prije 60 godina. No, nažalost, Vi ste našli drugačije uzore i ugledali se na projekt srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića pod nazivom „Beograd na vodi“ kojeg je stručna javnost ocijenila štetnim za Beograd, a provodi ga isti investitor koji je izabran i u Zagrebu.

Uzevši u obzir sve navedeno, zaključujem da u gradu Zagrebu provodite svojevrsnu balkanizaciju javnih politika koje ste premrežili sumnjivim i netransparentnim procedurama kako bi osigurali vlastiti opstanak na čelu grada Zagreba. Javnim novcem i sumnjivim projektima poput ovoga gradite mit o svojoj nedodirljivosti na čelu glavnog grada naše zemlje iako ste, vjerujem, i sami svjesni da je Vaša politička pozicija jaka onoliko koliko je krhko hrvatsko pravosuđe.

Bandić DIPLOMA Pet razloga zbog kojih Bandiću daju doktorat

U nadi da će Vas ovo pismo potaknuti na rad za dobrobit građanki i građana Zagreba, primite srdačan pozdrav.

Dalija Orešković

Predsjednica START-a"

Dalija Orešković u studiju Večernjeg lista odgovorila ide li na predsjedničke izbore

Tko želi biti Milijunaš
GRIJEH ILI SRAMOTA?
Svi govore o tome! Je li u sinoćnjem 'Milijunašu' jedno pitanje imalo dva točna odgovora?
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
SAZNAJTE ISTINU
Razbili smo mitove o mikrovalnoj pećnici
 • Avatar grbadeva
  grbadeva:

  obavezno sve obustaviti, i niti makac dok dalija neda zeleno svijetlo

 • zoranos:

  Ona je tip osobe koja će sve napraviti po propisima - čitaj ništa se neće napraviti jer će stati na jednom papiru prije ili kasnije sve i eto ti alibi za nerad - htio sam ali nije išlo.

 • Avatar Django
  Django:

  U stvari, ne zna se što je po budući izgled grada veće zlo, Bandić ili neka “stručna komisija”.