Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 130
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Grad plaća 11 milijuna kuna

Kako je cijena rotora s 280 narasla na 331,7 milijuna kn

Rotor
Foto: Grad Zagreb
1/2
19.03.2019.
u 09:09

Radovi na rekonstrukciji kružnog toka, koji traju, započeli su ukidanjem tramvajskog prometa između Savskog mosta i Sopota lani u kolovozu

Bože, bože, zašto me ostavi – biblijski je gradonačelnik Milan Bandić prije otprilike godinu dana vapio za govornicom Gradske skupštine kad su ga pitali o cijeni radova na remetinečkom rotoru. Zašto će se odabrati tvrtka s najskupljom ponudom na natječaju, glasilo je otprilike pitanje oporbenih zastupnika, na što je gradonačelnik odgovorio kako će se za radove odabrati tvrtka koja bude najkvalitetnija.

Izviđačima 286,4 milijuna

Ubrzo se saznalo da su ti s kvalitetom bez premca Kamgrad, Hidroelektra niskogradnja, DiV i Tigra, koji su posao ponudili obaviti za 280 milijuna kuna, odnosno za 30 milijuna više nego što je Grad isprva procijenio da će rekonstrukcija najvećeg gradskog kružnog toka koštati. Prije tih brojki baratalo se i s onom od 200 milijuna, koliko se otprilike mislilo da bi projekt trebao stajati dok je još bio u fazi najave. Sve, međutim, s predznakom “dvjesto” sad je otišlo u vjetar jer stigao je ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz EU, a koji bi, nakon što to u četvrtak odobri gradski parlament, trebali potpisati gradonačelnik Milan Bandić i ministar mora prometa i infrastrukture Oleg Butković.

U njemu stoji konačna cijena radova, a ona iznosi točno 331,651.787 kuna i 38 lipa. Izvođačima radova, odnosno Kamgradu, Hidroelektri niskogradnji, DiV-u i Tigri ići će 286,4 milijuna kuna, dok će se ili se već jest ostalih nešto više od 45 milijuna potrošilo na popratne, odnosno pripremne radove. Otkup zemljišta, primjerice, stajalo je 8,6 milijuna kuna, mjerenje plinova u podvožnjacima 5,1 milijun, za izgradnju elektroenergetske mreže otišlo je 8,9 milijuna kuna, dok su pristupne ceste, po kojima se promet odvija trenutačno, stajale četiri milijuna kuna.

Skoro cijeli iznos pokriven

Osim same raspodjele troškova, iz ugovora je vidljivo i da će se iz gradske blagajne za rotor izdvojiti tek oko 11 milijuna kuna. Jer puna je cijena rekonstrukcije, kao što je već navedeno, 331,7 milijuna, dok je “iznos bespovratnih sredstava 321 milijun kuna, od kojih se 272,8 milijuna planira sufinancirati iz Europskog fonda za regionalni razvoj, a 48,1 milijun kuna iz državnog proračuna Republike Hrvatske”. Podsjetimo, radovi na, kako kažu u Gradu, prometno najnesigurnijem čvorištu u metropoli počeli su početkom lanjskog kolovoza, kada je prekinut tramvajski promet između Savskog mosta i Sopota.

Sam kružni tok za automobile, kamione i busove zatvoren je sredinom prosinca, a iako se očekivao prometni kaos s obzirom na to da je rotorom dnevno prolazilo sto tisuća vozila, pristupne su se ceste pokazale kao odlična cestovna alternativa. Prema planu radova, rekonstrukcija bi trebala biti završena početkom 2020. godine, a onda bi preko rotora, koji će biti semaforiziran, trebala prelaziti samo vozila koja dolaze u grad, dok bi se sav lokalni promet trebao odvijati ispod obnovljenog kružnog toka.

>>Obilaznice remetinečkog rotora- Obilazni pravac s Avenije Dubrovnik prema Jadranskoj aveniji

Ključne riječi

Komentara 49

IL
ilijan1a
12:01 19.03.2019.

Neka se samo izgradi jer to se gradi za sljedećih 50 godina.

MA
marcel
13:16 19.03.2019.

EU plaća u čemu je problem? Ostali gradovi nikad ne povuku ni 10% sredtsava iz EU koja im stoje na raspolaganju, osim Rijeke koja je umjesto za tako potreban autobusni kolodvor povukla sredstva za rekonstrukciju titovog galeba

Avatar javorko
javorko
12:22 19.03.2019.

prvo ste jasili da zasto se ne bi rotor radio pa onda da ce biti guzve...vama je stvarno dosadno!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije