Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Brazilska predsjednica Rousseff donijela drakonski zakon za obiteljske nasilnike

Novi zakon donosi termin femicid, predstavljen kao sistemsko ubijanje i zlostavljanje žena. Sličan zakon donesen je i u drugim zemljama Latinske Amerike, Salvadoru, koji ima najveću stopu ubojstava žena u svijetu
10. ožujka 2015. u 08:53 1 komentara 609 prikaza
 Dilma Rousseff
Foto: Reuters

Brazilska predsjednica Dilma Rousseff potpisala je novi zakon koji će kao nijedan dosad najstrože kažnjavati ubijanje žena i djevojki. Riječ je o ubojstvima nastalih kao rezultat obiteljskog nasilja koje će se odsad kažnjavati s 12 do 30 godina zatvora. Predsjednica Rousseff rekla je da novi zakon šalje jasnu poruku ženama da ih država štiti. U Brazilu dnevno biva ubijeno 15 žena.

U drugim slučajevima, kao što je ubojstvo trudnice ili žene koja je tek rodila, djevojčica ispod 14 godina ili žena starijih od 60, kazne će biti oštrije. Novi zakon donosi termin femicid, predstavljen kao sistemsko ubijanje i zlostavljanje žena. Sličan zakon donesen je i u drugim zemljama Latinske Amerike među kojima prednjači Salvador, koji ima najveću stopu ubojstava žena u svijetu, piše BBC.

Predstavnica žena UN-a u Brazilu Nadine Gasman rekla je da "zakon identificira femicid kao fenomen. Njegov cilj je prirodna prevencija".

Ovaj zakon dorada je ranijeg, donesenog 2006. i poznatog kao "Maria da Penha" zakon. Njime se odala počast Marii da Penhai, ženi koju je suprug 14 godina tukao i dva puta pokušao ubiti, nakon čega je ostala invalid – paraplegičarka. Ona je značajna figura u pokretu ženskih prava u Brazilu.

Tek 2006. usvojen je zakon koji je zlostavljače kažnjavao zatvorom u trajanju od jedne do tri godine te je žrtve štitio na način da su zlostavljači morali napustiti dom i dobiti zabranu prilaska obitelji. 

Predsjednica Rousseff čim je preuzela dužnost, potaknula je donošenje niza zakona koji štite žene. U kolovozu 2013. donijela je zakon koji nalaže svim javnim bolnicama da omoguće terapiju protiv seksualno prenosivih bolesti kao i terapiju za HIV/AIDS žrtvama silovanja.

Ta terapija omogućuje žrtvama 'hitnu' kontracepciju, dok u slučaju trudnoće žene imaju pravo na pobačaj koji je u Brazilu u većini slučajeva zabranjen.

>> Policija zbog nasilja u obitelji intervenira svaki dan 46 puta

>> Oteo, vozao, tukao i maltretirao bivšu djevojku

 

CVH
CVH
Naučite kako samostalno obaviti pregled motocikla i dođite na besplatnu provjeru tehničke ispravnosti
  • Avatar Honduras
    Honduras:

    "Sličan zakon donesen je i u drugim zemljama Latinske Amerike, Salvadoru, koji ima najveću stopu ubojstava žena u svijetu." - znači Salvador "su druge zemlje Latinske Amerike"??? malo pismenosti ne bi bilo na odmet ovoj novinarki. ako napiše "i u ... prikaži još!i u drugim zemljama Latinske Amerike" to podrazumijeva da tih "drugih zemalja" ima više od jedne.