Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Bravo dečki! Hrvati spasili jedriličare i francuskog buldoga iz uzburkanog Atlantika

Vrijeme je bilo toliko loše da se akcija spašavanja prekidala čak pet puta. No unatoč vjetru i valovima, MV Sund uspio je doprijeti do jedriličara oko 15 sati.
17. siječnja 2020. u 22:53 2 komentara 1489 prikaza
Foto: Strand Shipping

Pod zapovjedništvom riječkog kapetana Ivana Verašića brod MV Sunda grčkog brodara Seastar spasio je četvero jedriličara koji su zapeli u Atlanskom oceanu 10. siječnja. Jedrilica je ostala bez pogona, a još prije tjedan dana posada MV Sunda dobila je obavijest da se bore s četiri metara visokim valovima i jakim vjetrom.

Tajlandski dječaci DRAMATIČNO SPAŠAVANJE Tajlandski specijalac umro od posljedica spašavanja dječaka iz pećine

- Uspostavili smo kontakt putem VHF radija i saznali da je s posadom sve u redu, jedino što su umorni. Dogovorili smo odgodu spašavanja za sljedeće jutro zbog vremenskih neprilika i noći. Nedugo potom uspostavili smo i prvi vizualni kontakt s jedrilicom, a cijelu noć ostajemo u blizini u slučaju hitnoće - objasnio je kapetan Veršić za Novi list. S njim su na brodu bila još dva Hrvata, prvi časnik palube Ivan Moro iz Sinja te drugi časnik palube Saša Katavić iz Kaštela. 

Idućeg jutra agonija jedriličara se nastavila. Vrijeme je bilo toliko loše da se akcija spašavanja prekidala čak pet puta. No unatoč vjetru i valovima, MV Sund uspio je doprijeti do jedriličara oko 15 sati.

Spašeno je troje francuskih državljana, majka, otac i dijete (16) te portugalska državljanka koja im je ujedno bila i skiperica. S njima je također bio i maleni francuski buldog. Svi su prošli bez ozljeda tijekom spašavanja. 

Ilustracija U inkubatoru Letačka posada HRZ-a prevezla bebu iz Dubrovnika u Split

Posada jedrilice iskrcala se u u brazilskoj luci Macapa, a MV Sunda nastavila je putovanje Amazonom uzvodno i trenutno je na iskrcaju na Sanremu.

 

 

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
  • cigrovski.darko:

    Tu mi jedino žao peseka on nema mogućosti prije razmisliti i ne krenuti s tim vanglinom na Atlantik,

  • majstorsmora:

    Pomorac sam i pas u nikakvoj kombinaciji nije bitan u ovoj prici. Triba odvojit bitno od nebitnoga.