Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Blagdani na Večernjem

Ostaci hrane od Božića: Ove namirnice imaju najkraći rok trajanja

Ako se hrana ne čuva pravilno i ako se ne pojede u određenom vremenskom razdoblju, postoji ozbiljan rizik od onečišćenja i trovanja hranom
22. prosinca 2017. u 16:52 4 komentara 2702 prikaza
Hrana
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/2

Nakon božićne gozbe, hladnjak se obično puni sa svim vrstama kuhanog mesa, morskih plodova i povrća.

Odlična vina za blagdanski stol PROMO Odlična vina za blagdanski stol

Ako se ta hrana ne čuva pravilno i ako se ne pojede u određenom vremenskom razdoblju, postoji ozbiljan rizik od onečišćenja i trovanja hranom.

- Kad govorimo o sigurnosti, postoji niska i visokorizična hrana - kazala je Aloya Hourigan, nutricionista iz Nutrition Australije za FEMAIL.

U niskorizičnu skupinu pripadaju voće i povrće, a visokorizična hrana sadrži bjelančevine i određenu vlažnost, poput mliječnih proizvoda, jaja, mesa i plodova mora.

1. Šunka

Šunka je uobičajeno jelo blagdanskog perioda, a većina će nas šunku pohraniti u hladnjak.

- Vaša božićna šunka može trajati i do nekoliko tjedana, ako se s njom ispravno postupa - objašnjava Hourigan.

Ona savjetuje ukloniti šunku iz plastične folije i pokriti je čistom krpom tako da se ne isušuje. 

Iako je takva hrana visokorizična, jer je sačuvana sa soli, ona obično najduže traje. Ipak, ako nema neposrednih planova za jelo - preporučuje se zamrzavanje.

Šunka | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

2. Piletina i ostale peradi.

Perad treba obrađivati na sličan način kao i svinjetinu i ne smije se čuvati u hladnjaku više od 48 sati.

- Ako ste kuhali svježe, perad možete zamrznuti kasnije - kazala je Hourigan.

Također upozorava da piletina koja nije dovoljno kuhana/pečena može biti kontaminirana salmonelom.

piletina | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

3. Morski plodovi

Od svih namirnica plodovi mora imaju najkraći rok trajanja.

Treba ga čuvati samo jedan dan ak je pečeno, a ako je kuhano može izdržati 48 sati.

- Svježi plodovi mora, ako su zamrznuti, budite sigurni da je to što moguće hermetičnije - pojašnjava Hourigan.

Kod odmrzavanja morskih plodova, natopite ga mlakom vodim i ostavite 24 sata nakon odmrzavanja da miruje.

Riba | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

4. Povrće

Budući da povrće nije bogato bjelančevinama, one spadaju u kategoriju niske opasnosti.

- Ostat će sigurno i do tri dana, ako ga pokrivenog stavite u frižider - objašnjava stručnjakinja.

povrće | Autor : Thinkstock Foto: Thinkstock

PROMO Humanitarni gastro show i bogat zabavni program za sve generacije Tržnica Dolac Ponuda na tržnici Bakalar se već namače, purice rezervirali tjednima unaprijed pečena purica SAVJET KUHARA Pečete li puricu na krivi način? Evo kako je zapravo treba ispeći

 

 

Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Slasni zalogaji
Business brunch: Must have vodič za hrvatske biznismene
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • Deleted user:

    Pa što se ne pojede za ovaj Božić, čuva se za drugi, to je barem jasno.

  • Avatar maxist
    maxist:

    da se ne hiti....sve bu se požderalo......i bumo se lepo "popravili"

  • dalibor.hren:

    Kako sa PIK-ovim proizvodima? Da li pitati Provjereno ili VL?