Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ponuda na tržnici

Bakalar se već namače, purice rezervirali tjednima unaprijed

Tržnica Dolac
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/11
22.12.2017.
u 08:48

Nema štednje kad se kupuje za Badnjak i Božić, novac za bogatu gozbu mora se imati. Cijene se ne gledaju, no riba mora biti svježa

Kada se kupuje za Badnjak i Božić, štednje nema. Nije stvar u tome da se Zagrepčanima naglo poboljšalo stanje u novčaniku, već kad se kupuje za blagdane – nema da nema. Pa makar potrošili većinu svog budžeta za prosinac iako mjesec još nije pri kraju. Kažu tako prodavači na najvećoj zagrebačkoj tržnici Dolac, gdje se posljednjih nekoliko dana stoji u redovima za meso koje će se naći na blagdanskom stolu. Neki su svoje polovice odojka, komad janjetine ili puricu rezervirali već tjednima unaprijed. Pa čak i ribu.

Svatko ima svog prodavača

– Od svježe ribe najviše se kupuju orade i brancini, za 80 kuna po kilogramu. Neki znaju kupiti unaprijed kako bi ribu zaledili pa je odlede na Badnjak – kaže prodavač ribe Ivan Krklec dodajući da, unatoč tome što ove godine nema posta na Badnjak, s obzirom na to da pada na nedjelju, ribu i dalje kupuju. No prava pomama trebala bi krenuti tek sutra. Cijena slatkovodne ribe nešto je niža u odnosu na morsku pa pastrva, primjerice, košta 45 kuna, a šaran 60. Svaki kupac već zna kod kojeg će prodavača kupiti.

Tržnica Dolac
1/53

– Svi imaju svog najboljeg, kao što i svatko ima svoju kumicu i tvoja je uvijek najbolja – kaže umirovljenica koja je došla po ribu na Dolac. Stajala je u redu za sušeni bakalar na štandu Milene Vujasinović. Ona ga prodaje za 250 kuna po kilogramu.

– Velik dio bakalara već se namače – kaže Milena Vujasinović i dodaje da kupcima nije problem dati toliki novac s obzirom na to da je to namirnica od koje se dobije izdašan finalni proizvod.

U ponudi i kopun

U redu se čeka i za kiseli kupus, kojeg kilogram košta 16 kuna.

– Sarma je kod nas obavezna za blagdane. Pečemo i odojka, već sam napravila i nekoliko vrsta kolača. Spremam za sina i sebe – kaže Dušanka Kobeščak koja je domaće zelje kupila na štandu Mirka Tumpe, koji ga kiseli u Zagorju. Ne gledaju se cijene ni kad se kupuje meso. U kućici peradarstva Blagus najviše se prodaju purice, patke i guske.

– Imamo dvije vrste purica – zagorsku, koja košta 68 kn po kg, i bijelu za 45 kn. U ponudi imamo i kopune – kaže Andrijana Žarković. Kupovati a da se ne pita koliko što košta, dodaje, tradicija je za Božić, a s time se slažu i u mesnici Horvatić u kojoj prodaju meso iz Svetog Ivana Zeline. Dok je najprodavanija purica srednje veličine od 3,5 kilograma, kod Horvatića uglavnom uzimaju komade mesa do dva kilograma. Odojak je na Dolcu od 35 do 48, janjetina od 60 do 80 kuna. Kupuju se i orasi za kolače, od 70 do 100 kuna, ali i jaja za oko kunu po komadu.     

 

Komentara 1

DU
Deleted user
20:59 23.12.2017.

Jednom sam probao neku bezličnu smrdljivu juhu od tako razvikanog suhog bakalara-smrdi kao gnojni iscjedak pičke stare narkomanke ,koja se nije mjesecima prala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije