Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 30
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konzervativni kutak

Stjepo Bartulica novi kolumnist Večernjeg lista

stjepo Bartulica
Foto: Anto Magzan/PIXSELL
05.06.2015.
u 15:28

U kolumnama koje je odlučio nazvati Konzervativni kutak, bavit će se odnosom naše kulture i političkih zbivanja

Tim Večernjakovih kolumnista od sutra će biti bogatiji za još jednog člana – bivšeg savjetnika bivšeg predsjednika Ive Josipovića, profesora političke filozofije na Hrvatskom katoličkom sveučilištu, Stjepu Bartulicu. U kolumnama koje je odlučio nazvati Konzervativni kutak bavit će se odnosom naše kulture i političkih zbivanja.

– Politika je samo odraz stanja u kulturi i želim joj dati širi društveni kontekst kroz obrađene teme. Doktrina konzervatizma zaslužuje više prostora u domaćoj javnosti. Glavno je polazište da vlast mora biti ograničena jer živimo u pretjerano politiziranom društvu što je velik problem – kaže Stjepo Bartulica koji je odrastao u Kansas Cityju. Otac mu je liječnik koji je iz Splita došao na specijalizaciju psihijatrije u SAD. Stjepo Bartulica u Hrvatsku dolazi 1992. godine nakon studija u SAD-u. Upoznao je prilike za vrijeme rata, a radio je u diplomaciji gdje je dobio prvi posao u Ministarstvu vanjskih poslova. Imao je priliku surađivati s današnjim glavnim političkim akterima – Zoranom Milanovićem, Kolindom Grabar-Kitarović....

– Borba za slobodu i visoka cijena koja je plaćena potaknula me da ostanem ovdje i živim s obitelji. Diplomaciju sam napustio 2005. godine da bih otišao na doktorat u rimsko sveučilište Gregorianu nakon čega sam se posvetio pisanju i svijetu ideja – kaže Bartulica.

Predsjednik je Centra za obnovu kulture putem kojeg namjerava formirati buduće lidere i usaditi moralni osjećaj za opće dobro.

– Pisat ću i o ljevici i o desnici, intelektualnim temama, o kulturi u najširem kontekstu, njezinu odnosu s politikom i suvremenim ideologijama – kaže Bartolica i dodaje da je njegova suradnja s predsjednikom Josipovićem dobar primjer da ljudi različitih pozicija mogu surađivati.

– Važno je uspostaviti zdrav i normalan odnos s ljudima koji su različiti od nas i sretan sam što sam bivšem predsjedniku Josipoviću koji je deklarirani agnostik mogao približiti život vjernika – rekao je Bartulica.

 >> Ivan Hrstić pridružio se kolumnističkom timu Večernjeg lista

>> Borislav Ristić pridružuje se uglednim kolumnistima Večernjeg lista

Komentara 23

Avatar Feniks
Feniks
16:21 05.06.2015.

Napokon članci od iskrenog konzervativca, a ne glumaca konzervativizma.

Avatar vh1
vh1
19:06 05.06.2015.

Za 3 godine biti će 100-godišnjica Kraljevine Jugoslavije SHS čiji dio je bila i Hrvatska. To je 100-ta godišnjica Hrvatske trilogije ili institucionalne pljačke. Prva je bila Karađorđeva Agrarna reforma s kojom je kupio Hrvate, prešao Drinu i stvorio veliku Srbiju. Druga je bila Titova komunistička Jugoslavija i pljačka putem nacionalizacije i eksproprijacije, a treća pljačka je Tuđmanova privatizacija s kojom je Hrvatska u stečaju i dužna 70 milijardi € + kamate, a mi nemamo novca niti za kamatu. To je tako kad se iz povijesti izbaci matematika. Kad se iz povijesti izbaci matematika onda se dobije ideologija, a ideologije su alat za institucionalnu pljačku. Današnja politička elita su komunistički doseljenici koji nikada nisu imali ništa. Štogod imaju dali su im komunisti ili su ukrali. Politički lideri to ističu u svojoj biografiji kao vrlinu. Tito i Tuđman su zagorci, gruntovčani. Rodili su se među prascima u blatu do koljena i čuvali su tuđe krave. A, onda su izmislili komunizam, kako bi otišli u Beograd bez ičega u tuđu, nacionaliziranu imovinu. Današnji politički lideri su ili iz Bosanskih planina ili iz Zagore . Felinijevski ih je opisao Antun Vrdoljak u seriji Prosjaci i sinovi. Danas je 2/3 Hrvata nisu svoji na svome. Dognali su ih komunisti u gradove rasparanih gaća i napravili urbanocid. Zato svi pričaju o lustraciji, a denacionalizacija je tabu tema. Denacionalizacijom bi komunistički doseljenici trebali natrag u brda. U prirodno stanište, u draču među vukove i zmije, odakle su ih dognali komunisti. Zato bi bilo pošteno kolumne pisati sa znanjem matematike i bez ideologije. Matematička istina Hrvatske je tragična.

TT
tomoice_tomice
18:43 05.06.2015.

to Večernji! Humorističkih priloga nikad dosta! A Stjepo je, "zna se", jedan od školovanijih! Nadam se da će raditi u tandemu s Rodoljubom (osim ako se Rodoljub ne naljuti jer više nije prvo humorističko pero).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije