Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Predsjednički izbori

Birat će se u 47 država na 124 biračka mjesta

Najviše biračkih mjesta bit će otvoreno u BiH, njih 44, a u Njemačkoj će se hrvatski predsjednik moći birati na 17 mjesta
12. prosinca 2019. u 19:52 3 komentara 230 prikaza
glasačka kutija
Foto: Goran Stanzl/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Osim u Hrvatskoj, hrvatski će birači 22. prosinca svojeg predsjednika moći birati i u inozemstvu na 124 biračka mjesta u 47 država.

Andrej Plenković i David Sassoli održali su konferenciju za medije Plamenko Cvitić Predsjednički izbori nisu referendum o Andreju Plenkoviću

Državno izborno povjerenstvo (DIP) objavilo je u četvrtak popis tih mjesta, s lokacijama i adresama, a najviše ih je - 44 u Bosni i Hercegovini, sva će biti otvorena u gradovima sjedištima hrvatskih diplomatsko-konzularnih predstavništava u BiH. Na dan izbora najviše će ih se otvoriti u Mostaru (19), zatim u Vitezu (10), Sarajevu (6), Livnu (4), Tuzli (3) i u Banjoj Luci (2).

U Njemačkoj će se hrvatski predsjednik moći birati na 17 mjesta, po dva će biti otvorena u hrvatskom veleposlanstvu u Berlinu, te u glavnim konzulatima u Dusseldorfu, Frankfurtu i Hamburgu, četiri u konzulatu u Muenchenu te pet u konzulatu u Stuttgartu.

Po dva biračka mjesta bit će na raspolaganju Hrvatima u Srbiji - u Beogradu i Subotici, u Crnoj Gori - u Podgorici i Kotoru, u Austriji (oba u veleposlanstvu u Beču), u Mađarskoj (Budimpešta i Pečuh), u Švicarskoj (Bern i Zuerich), u Turskoj (Ankara i Istanbul) te u Poljskoj (Varšava i vojarna Bemowo Piskie).

Skoko i Macan Skoko i Macan: VIDEO Milanoviću treba 'fajt' na ljevici želi li biti siguran u drugi krug

Po tri mjesta otvorit će se u Italiji (Rim, Trst, Milano) i Kanadi (Ottawa i Mississauga), četiri u Sjedinjenim Američkim Državama (Washington, New York, Los Angeles, Chicago) i Australiji (Canberra, Sydney, Melbourne, Perth), gdje će se najprije otvoriti birališta za izbor hrvatskog predsjednika.

Hrvatski predsjednik od 11 kandidata birat će se i na dva mjesta u Afganistanu (kampovi Marmal i Gibson), gdje su u mirovnoj operaciji pripadnici hrvatskih snaga.

glasanje POTVRDILO VELEPOSLANSTVO U BiH će biti otvorena 44 biračka mjesta za hrvatske predsjedničke izbore

U inozemstvu mogu glasovati hrvatski državljani koji ondje imaju prebivalište i aktivno su se registrirali ili pak imaju hrvatske osobne iskaznice s upisanim prebivalištem u inozemstvu na temelju kojih su automatski registrirani za glasovanje. Glasovat će moći i hrvatski državljani s prebivalištem u Hrvatskoj ako su dobili potvrdu za glasovanje izvan mjesta prebivališta.

VIDEO Predsjednički kandidati

zanimljivo
Odrekli se imena, ali i prezimena! Svoja prava imena domaće zvijezde dobro kriju od javnosti! Znate li ih?
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
  • Kukuriku23:

    Ima dosta promatraca iz svih stranki. Umjesto sumnji, filozofiranja i hipotetskih naklapanja, treba izaci na glasovanje i glasati - a ne za par mjeseci kukati i divljati po ulicama, ili se praviti pametan po kaficima.

  • Starotopoljanin:

    elektronsko glasanje uvesti,j postansko glasanje.

  • pilkodebilko:

    Potpuno je nebitno gdje će se glasovati, jedino je bitno gdje će se brojati glasovi i tko će to kontrolirati (šifra: APIS).