Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Biografija novog pape: Lakši crkveni razvodi i novi brakovi?

Novi bi papa već u prvim koracima svoga pontifikata mogao pomoći vjernicima koji muku muče zbog crkvenog razvod i ponovnog vjenčanja.
02. travnja 2013. u 17:05 0 komentara 3310 prikaza
papa Franjo (1)
Foto: Reuters/Pixsell
Pogledajte galeriju 1/3

Sudeći prema biografiji pape Franje autora Andree Torniellija, koju čitatelji Večernjaka imaju prvi prigodu čitati u izdanju splitskog Verbuma, novi bi papa već u prvim koracima svoga pontifikata mogao pomoći vjernicima koji muku muče zbog crkvenog razvod i ponovnog vjenčanja.

"Poimanje reforme ovisi o tome kakav se profil Crkve želi dati: u svrhu evangeliziranja treba biti vjerodostojan, na tragu čišćenja koje je pokrenuo papa Ratzigner. Evanđeoska jednostavnost postaje vrelo stvarne promjene i započinje kao oslobađanje utega određenih kurijalnih loših običaja. Nije isključeno da bi se mogli napraviti koraci i s obzirom na rastavljene koji su ponovno sklopili brak; prvenstveno kako bi im se omogućilo da se osjećaju kao ljubljena djeca Crkve koja, mada ne mogu primati sakramentalnu pričest, trebaju biti prihvaćena i osjećati se dijelom zajednice", najavljuje papin biograf Tornielli.

"Kardinal Roger Etchegaray pozvao se na tzv. teologiju "ekonomije (rasporedbe) i filantropije (čovjekoljublja)" pravoslavaca koji dopuštaju drugi brak. Pravoslavlje nije sklono rastavi, nego prihvaća Isusove riječi o otpuštanju bračnoga druga kao jednostranoga čina i ljudskoga razvrgavanja božanskoga veza. Oslanja se na činjenicu da je sam Krist dopustio izuzetak (Mt 19,9: "A ja vam kažem: Tko otpusti svoju ženu – osim zbog bludništva – pa se oženi drugom, čini preljub"), Pravoslavna je crkva spremna tolerirati drugi brak osobama kojima je bračni vez Crkva razriješila na temelju vlasti koja joj je dana da razrješuje i vezuje te im u nekim posebnim slučajevima daje drugu priliku: primjerice u slučaju trajnoga preljubništva, ali i u nekim slučajevima kada je bračni vez postao prividom. Mogućnost drugoga stupanja u brak daje se nedužnomu supružniku. No, kod druge ženidbe slavi se obred koji ima pokorničko obilježje i sadrži molitvu odrješenja", tumači Tornielli.

Samo jedna prava ženidba

"Budući da je u obredu druge ženidbe u drevnoj tradiciji nedostajalo stavljanje vijenaca na mladence, što je prema pravoslavnoj teologiji bitan element ženidbe, za to postoji teološko opravdanje koje kaže da za pravoslavce druga ženidba nije pravi sakrament, nego 'sakramental' koji novovjenčanima dopušta da sjedinjenje smatraju u potpunosti prihvaćenim od crkvene zajednice. Obred druge ženidbe primjenjuje se i u slučaju supružnika koji su udovci, čime se može se reći kako pravoslavlje u životu dopušta samo jednu pravu sakramentalnu ženidbu, za razliku od onoga kako biva u katoličanstvu", tumači Franjin biograf dodajući kako u svemu "preostaje slijediti naputak Benedikta XVI. dan za susreta sa sucima Rimske rote, malo prije njegova odreknuća", gdje je "pozvao da se bolje prouče neki ženidbeni slučajevi te da se razmotri bi li se nedostatak vjere mogao smatrati razlogom za ništavost pa tako olakšati razrješenje i dopuštanje druge ženidbe".

Tornielli piše da Bergoglio želi "narodnu Crkvu", koja "olakšava" vjeru ljudima i citira intervju koji je kao kardinal dao 2009. novinaru Gianniju Valenteu:

Dijete nije odgovorno

"Nedavno sam krstio sedmero djece jedne žene, siromašne udovice, djecu koju je dobila s dvojicom muškaraca. Kad smo se susreli, rekla mi je: 'Oče, živim u smrtnomu grijehu, imam sedmero djece i nikada ih nisam krstila.' Posjetila me je nakon nekog vremena i rekla kako ne uspijeva okupiti sve kumove i da nema novca za slavlje. Na kraju sam joj rekao: učinimo sve sa samo dvoje kumova u ime ostalih. Svi su došli ovdje i nakon kratke vjerske pouke krstio sam ih. Poslije obreda imali smo malu zakusku. Coca-Colu i sendviče. Rekla mi je: 'Oče, ne mogu vjerovati, učinili ste da se osjećam važnom...' Odgovorio sam: 'Ma, gospođo, što ja tu značim? Isus je taj koji te čini važnom.'"

"Prema Bergogliu, na umu treba imati osnovni kriterij izražen u Zakoniku kanonskoga prava: vrhovni zakon jest spasenje duša. Kao biskupu najbolnije mu je bilo saznanje da neki svećenici odbijaju krstiti djecu nevjenčanih parova", piše Tornielli i citira novoga papu:

"Dijete ne snosi odgovornost za bračno stanje roditelja. A onda, krštenje djece često i za roditelje postaje novim početkom. Često se događa da roditelji koji nisu bili crkveno vjenčani zatraže da dođu pred oltar. Katkada se dogodi da se službenici i pastoralni djelatnici ponašaju kao gospodari, kao da je u njihovoj vlasti pripuštati sakramentima ili ih uskraćivati."

Knjigu je moguće nabaviti u knjižarama Verbum i preko web knjižare www.verbum.hr, a više o njoj možete saznati i virtualno prelistati na linku:http://verbum.hr/knjige/jorge-mario-bergoglio-papa-franjo-5222/


Ima li u Crkvi mjesta za zločeste?Daaa!

Ima li u Crkvi mjesta za zločeste?Daaa!

Bergoglio je u Buenos Airesu bio popularan nadbiskup. To pokazuju njegove mise slavljene u predgrađima argentinskoga glavnog grada. U kolovozu 2008. tijekom proslave Svetoga Kajetana budući je papa u homiliji razgovarao s narodom: – Pitam vas: je li Crkva mjesto otvoreno samo za dobre?

– Neeee!

– Ima li mjesta i za zločeste?

– Daaaa!!!

– Tjera li se nekoga odavde zato što je loš? Ne, naprotiv, prihvaća ga se s još većom ljubavlju. A tko nas je to naučio? Isus nas je tomu naučio. Zamislite onda kako je Božje srce strpljivo sa svakim od nas", piše Tornielli.

Ima li mjesta za homoseksualne brakove?N

Ima li mjesta za homoseksualne brakove?Neee!

Nakon izbora Franje raspravljalo se kakvi će biti njegovi stavovi u pogledu nekih etičkih pitanja, primjerice u pogledu priznanja homoseksualnih parova.

Poruka o milosrđu i o prihvaćanju koja pokušava prenijeti istinu o Bogu spremnu na prihvaćanje svih i praštanje svima mogla bi potaknuti i drukčije pristupe i s obzirom na ovu temu, ne uključujući promjenu s doktrinarnoga gledišta.

Naime, poznate su Bergogliove kritike odluke da se vezu dviju osoba istoga spola proglasi brakom. To su kritike koje se zasnivaju na naravnomu moralu.

Zagreb: Dani hrvatskih tržnica
Što i od koga građani kupuju
Inspektori 'češljaju' tržnice i kreću u kontrolu OPG-ova, evo što su dosad otkrili
Dacia Duster
Pošumljavanje Dalmacije
Sađenje borova, off road vožnja i iskustvo kakvo se događa jednom u životu
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.