Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kršenje prava vlasnika

Domovinski pokret protiv zaštićenih najmoprimaca: 'To je nepravda i nedopustivo'

Zagreb: Škoro sa suradnicima predstavio liste Domovinskog pokreta
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
25.06.2020.
u 12:30

Trenutna cijena najma za zaštićene najmoprimce iznosi 8 kuna po četvornom metru

Kandidati na listi Domovinskog pokreta u Prvoj izbornoj jedinici Igor Peternel i Barbara Knežević založili su se u četvrtak protiv nastavka kršenja ljudskih prava vlasnika stanova u kojima žive zaštićeni najmoprimci.

Riječ je o dugogodišnjoj nepravdi koja je započela još iza Drugog svjetskog rata kada su vlasnicima oduzete nekretnine, a korisnici tih stanova pretvoreni u zaštićene najmoprimce, nepravdi koja nije nikada ispravljena. Smatramo kako je krajnje vrijeme da se to ispravi, istaknuo je Peternel na konferenciji za novinare.

Time je odgovorio na najave SDP-ovog Gordana Marasa koji je kazao da bi njihova vlada izmjenom Zakona o najmu stanova do kraja obezvlastila vlasnike stanova i udovoljila željama najmoprimaca da uđu u vlasništvo stanova koje koriste.

To nije ništa drugo nego najava nove nacionalizacije, smatraju u Domovinskom pokretu.

VIDEO Može li Škoro biti odličan premijer? Vesna Vučemilović: "Može. Jedino je glas birača važan, vidjet ćemo"

"Smatramo da je to nedopustivo i da se pravo vlasništva mora poštovati kao jedna od osnovnih civilizacijskih tekovima i da se vlasnicima treba u naturi vratiti u potpunosti njihovo vlasništvo, a za najmoprimce da država treba ponuditi adekvatne stanove na korištenje”, kazao je Peternel.

Odvjetnica Barbara Knežević dodala je kako svima treba omogućiti korištenje Ustavom zajamčenog prava na vlasništvo.

Tajnik udruge 'Vlasništvo i posjed” Josip Hrastić upozorio je na moguće velike troškove za državni proračun uslijed masovnih sudskih tužbi vlasnika stanova protiv Republike Hrvatske temeljem presuda Europskog suda za ljudskih prava.

Vlasnici stanova imaju pravo na razliku između zaštićene i tržišne najamnine, tvrdi Hrastić navodeći kako trenutna cijena najma za zaštićene najmoprimce iznosi 8 kuna po četvornom metru.

Iznio je i podatak da je Hrvatska prema indeksu zaštite vlasničkih prava tek 75. država u svijetu, u društvu zemalja kao što su Šri Lanka i Kenija.

Komentara 1

Avatar cenzurapredizbore
cenzurapredizbore
12:39 25.06.2020.

Nije to nova nacionalizacija nego pljačka !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije