Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
17.12.2009. u 21:43

HDZ će slabjeti, slabjet će i Andrija Hebrang kao predsjednički kandidat, a s vremenom će slabjeti i poprilična opčinjenost javnosti premijerkinom mirnoćom, sabranošću i odlučnošću.

Ima li Jadranka Kosor dovoljno autoriteta da HDZ učini normalnim? Ako ga ima, istoga bi trenutka trebala sazvati sjednicu Predsjedništva i Ivu Sanadera izbaciti iz stranke.

Jer dok god je on u stranci, i to kao počasni predsjednik, a mediji budu pisali o njegovoj korumpiranosti i o nastojanjima da iz pozadine utječe na rad i stranke i Vlade, HDZ će slabjeti, slabjet će i Andrija Hebrang kao predsjednički kandidat, a s vremenom će slabjeti i poprilična opčinjenost javnosti premijerkinom mirnoćom, sabranošću i odlučnošću.

Ako je Ivo Sanader danas običan građanin, bivši političar i bjegunac s čela Vlade u trenutku kada je Hrvatska bila u teškim nevoljama, a po sudu javnosti još je toliko utjecajan, onda se priznaje da su HDZ i Hrvatska ovisni o negativcima.

Tko bi bilo gdje u uravnoteženom svijetu trpio čovjeka prema kome više nitko nije obvezan a svojim ponašanjem nanosi štetu i samo štetu?

Koliko je sada HDZ upravo zbog Sanadera nevjerodostojan pokazuje činjenica da na njegove glasače računa gotovo polovica od dvanaest predsjedničkih kandidata – uz Hebranga, Primorac, Bandić, Vidošević, M. Tuđman, a i još neki. Ne samo da računaju nego ih zasad u anketama i pridobivaju.

Zamisao da se održe unutarstranački izbori vrlo je loša – zamršeno stanje u stranci bilo bi još zamršenije, a moguća rivalstva i sukobi mogli bi stranku rascijepiti.

Naprotiv, izbacivanje Sanadera iz stranke, kojoj, uostalom, svjetonazorno nikad nije ni pripadao, HDZ bi oslobodilo tereta opredjeljivanja i podmetanja, stranka bi se demokratizirala i bila bi manja opasnost da se na redovitim stranačkim izborima ponovno pojavi neki despot koji bi ucjenama i zastrašivanjima činio ono što ne može znanjem i sposobnošću.

Nastavi li se ovakvo stanje u HDZ-u, može se dogoditi i da Hebrang ne pobijedi na izborima, i da se produži senzacionalističko medijsko bombardiranje javnosti stanjem u stranci, i da, na kraju, HDZ bude pometen na parlamentarnim izborima.

Tada bismo imali lijevi Pantovčak, lijeve Banske dvore, uglavnom lijeve medije, pa bi se i naziv himne mogao promijeniti u – Lijeva naša.

Raskrstiti sa Sanaderom ne bi značilo raskrstiti samo s jednim bivšim političarom nego raskrstiti i s politikom koja je služila uglavnom za promociju jedne taštine (i punjenje njezina džepa), a ne za nacionalne probitke.

Nije slučajno bivši premijer tako brzo izgubio silna prijateljstva i potpore po svijetu kojima se toliko hvastao.

Dok su najautoritativniji svjetski mediji, onoliko koliko su do njega uopće držali, pisali o njemu kao prevrtljivcu i varalici (koliko smo se puta i sami u to uvjerili!), drugi su, pogotovo u EU i Haagu, znali da će udovoljiti baš svim njihovim prohtjevima koliko god se kosili s hrvatskim nacionalnim interesima.

Ne učini li Jadranka Kosor taj odlučan potez, dat će za pravo Zoranu Milanoviću i drugima koji zahtijevaju prijevremene parlamentarne izbore, jer se mora znati tko je na vlasti.

Hrvatska je trenutačno u kaosu u kojem javnosti i biračima nije jasno je li Sanader otišao ili nije, vlada li Hrvatskom preko svojih ljudi i utjecaja ili vlada legalna vlast, je li HDZ sa svojim bivšim predsjednikom utjelovljenje korupcije ili politička snaga koja se protiv korupcije bori.

Demantirajući tvrdnje da mu je proviziju od 800.000 maraka za posredovanje isplatila Hypo Alpe-Adria banka, on se poistovjećuje sa HDZ-om.

Mogao bi uslijediti niz takvih demantija i postovjećivanja kojima će se spašavati potapajući stranku. Ako Jadranka Kosor ne učini odlučan potez, pa zbog toga prvi strada predsjednički kandidat Hebrang – eto Lijeve naše idućih desetak godina i na Pantovčaku i u Banskim dvorima.

Komentara 41

OB
-obrisani-
23:48 17.12.2009.

1) Sanader je istjerao iz HDZ-a, Pašalića a mnoge i u zatvor. 2) Sanader je pobjegao u svoj mir a nas ko šiša. 3) Sanader bi se vratio zbog sebe a ne zbog nas. 4) Što stvarno sa tim čovjekom.

RA
radant
09:59 18.12.2009.

i dalje tvrdim oldfoxy da razmišljaš o neovisnim kandidatima a ne o partijama i o g. Josipu Jurčeviću jer čovjek nije bio član niti jedne stranke a pogotovo partije one iste u kojoj je svega 10-ak posto članstva pripadnika većinskog naroda , pa ti vidi

OB
-obrisani-
22:08 17.12.2009.

Onaj tko ne zna ništa o HDZ-u i Hrvatskoj pomislio bi da je sa Sanaderom otišlo i HDZ-ovo članstvo, a nakon njega su došli neki drugi i to u jednakom broju. Kosorova ni slučajno nije bila njegova zamjenica, a poglavitoo nije zagovarala, a na kraju i progurala sramotni, tzv. Antidiskriminacijski zakon. Sabor nije ni slučajno prihvatio sramotni sporazum sa Slovenijom. To je učinio sam Sanader, daljinski i bez sudioništva sadašnje HDZ-ov vrhuške. Milane, Milane, što ti bi?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?