Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica

Tjeralica za hrvatskim vrhovnim sucima

Pravo na zakonsku zaštitu iskoristio je pjesnik Mile Pešorda i sudu predao književnika Predraga Matvejevića, nakon što ga je ovaj u novinama nazvao talibanom “odgovornim za zločine u BiH” i “kolaborantom fašizma”.
01. lipnja 2010. u 12:00 29 komentara 9 prikaza
sud
Foto: web

Već se dugo tučem u polemičkom ringu i još se nikada nisam potužio sucu. Sâm jesam sjedio na optuženičkoj klupi, ali na nju nisam posjeo nikoga, premda ih je nemalo koji su zaslužili da se tu nađu. Dok mogu slobodno govoriti, a mogu, ne treba mi ničija pomoć.

No, to ne znači da imam išta protiv prava oklevetane osobe da zaštitu časti zaište na sudu. Dapače, to pravo ne smatram manje važnim od, primjerice, prava na zaštitu od krađe ili fizičkog nasilja. Riječ zna biti pogubnija od noža i ne vidim zašto njezina žrtva ne bi imala pravo na sudsku pomoć. Zloporabe je bilo, ali ona ne može eliminirati porabu.

Pravo na zakonsku zaštitu iskoristio je pjesnik Mile Pešorda i sudu predao književnika Predraga Matvejevića, nakon što ga je ovaj u novinama nazvao talibanom “odgovornim za zločine u BiH” i “kolaborantom fašizma”. Klevete je Matvejević začinio prijedlogom da se za Pešordu, i još neke pisce, npr. Anđelka Vuletića i Ivana Aralicu, upriliči sud viši od onoga u Haagu, “stroži od sudova časti što su poslije Drugog svjetskog rata u nas i u Evropi sudili kvislinškim piscima”, i da ih onda taj sud zbog njihovih djela najstrože osudi.

Općinski sud u Zagrebu proglasio je optuženoga krivim i kaznio ga s pet mjeseci zatvora, uvjetno dvije godine. Presuda je razbjesnila Matvejevićeve istomišljenike, jer da je ona prijetnja slobodi govora (iako je izrečena baš zbog zaštite slobode govora pisaca na koje je nasrnuo Matvejević). Sam je Matvejević, na valu hajke protiv suda i suca koji je presudu donio, izjavio da se ne kani žaliti, jer bi žalbom priznao hrvatski sud. Umjesto Matvejevića, postupak je nastavilo Državno odvjetništvo i od Vrhovnog suda zatražilo da stornira presudu. Vrhovni je sud ovih dana, međutim, presudu potvrdio.

I sad se događa nešto što se u Hrvatskoj još nije dogodilo. Cijeli Vrhovni sud pribijen je na stup srama (JL: tekstovi M. Jergovića, B. Pofuka, P. Matvejevića, 26. i 28. 5.), a suci koji su pripremili pravorijek poimence su označeni kao divljač za odstrel. Matvejevićev inkriminirani tekst iz 2001. ponovno je objavljen na internetskim stranicama JL-a, s Pofukovim prijedlogom svima koji se s njim slažu da ga supotpišu, kao što ga je nakon Jergovića, S. Goldsteina, P. Kvesića... potpisao i on.

Hrvatski se Vrhovni sud bez ikakve ograde izjednačuje sa sudovima u Staljinovu SSSR-u i optužuje za bliskost fašizmu i odbojnost prema antifašizmu. “Matvejevića se”, tumači Jergović odluke hrvatske sudbene vlasti, “kao deklariranog antifašista, inkriminira kao zločinca, dok se derivati fašizma i nacionalsocijalizma sugeriraju kao društveno poželjne vrijednosti.”

Na kraju novinske tjeralice za hrvatskim sucima, među kojima je, zbog toga što se rado pojavljuje u javnosti (!?), autor izdvojio ime Dražena Tripala, našla se i rečenica s kojom se posve slažem, a to je poziv “ministrima Karamarku i Šimonoviću te nadležnim policijskim i sudskim organima, da postupe po zakonu”.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
  • livoguza2:

    Ovo je lako komentirati. Već viđeno. U Titovoj Jugoslaviji.

  • marko53:

    Gospodine Pavičiču nastavite pisati.Pišite protiv ORJUNAŠA tipa Jergovića,Tomića i ostalih.

  • DDUVNJAK:

    Gosp Gojko kad pišete komentare na VLu obavezno ga prije slanja kopirajte sa copy i deponirajte negdje (možete u word file)ili obrnuto . Ako je brisan zbog mišljenja koje ste iznjeli onda ga ne će te moći ponovno pastirati u ... prikaži još!u VL , ali ga možete pastirati na neki BLOG i usmjeriti čitatelje na njega. Sretno