Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠPAGETI IZ PISAČA

Barilla predstavlja 3D printer: Vrati se, isprintala sam ti paštašutu

špageti
Foto: Žarko Bašić/PD/PIXSELL
10.01.2014.
u 08:11

Za dvije minute pred goste stiže individualiziran obrok

Ima li u Italiji što tradicionalnije od ljubavi prema mami i tjestenini? U jednu od tih “svetinja” usudila se dirnuti kompanija Barilla.

Neograničen izbor

Oni će svoju svjetski poznatu tjesteninu, umjesto da je u romantičnoj verziji stare Italije rukom i štapićem vrte te oblikuju u fusille, vermicelle i penne, printati iz 3D printera. Objavljeno je kako talijanska kompanija zadnje dvije godine surađuje s tvrtkom TNO Eindhoven kako bi usavršila savršen printer za tjesteninu. Cilj im je stvoriti prototip, stroj koji bi za dvije minute mogao isprintati 15-20 komada tjestenine.

Kako sada stvari stoje, Barilla bi printerima opremila samo restorane pa će se za kućnu upotrebu i mamljenje supruga isprintanom paštašutom morati još malo pričekati. Kao prednost navode brzinu jer tako bi se jelo moglo pripremiti za manje od dvije minute, ali i neograničenu slobodu izbora koja se nudi gostima. Naime, 3D printeri rade tako da se prvo izrađuje digitalni (CAD) model predmeta koji se želi napraviti. Taj se model potom šalje u 3D printer koji slaže sloj po sloj materijala i kompletira model. Jedan je sloj debeo oko 0,1 milimetar.

Kako printer svaki sloj nanosi posebno, gost bi mogao potpuno individualizirati svoju tjesteninu i u zaborav poslati dosadne dosadašnje oblike i okuse.

I dok Barilla radi na svom stroju, neki već jedu hranu iz 3D printera. Na svjetskom sajmu elektronike u Las Vegasu američka kompanija 3D Systems predstavila je svoja dva printera za čokoladu i slastice. Printeri rade slatkiše tako da prvo naprave sloj šećera s okusom koji nakon toga premazuju vodom kako bi se stvrdnuo.

Kušao čokoladu

Manji 3D printer ograničen je na jednobojne kreacije, dok veći može proizvesti višebojne proizvode. Međutim, cijena im neće biti mala. Očekuje se da će osnovna verzija koštati oko 5000 dolara, a naprednija dvostruko više. Novinar koji je kušao čokoladu rekao je da je “sasvim u redu”.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije