Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Trebamo li se zabrinuti? Robot Boston Dynamicsa sam otvara vrata

Teško je reći jesu li roboti autonomni ili ih kontrolira netko tko nije na snimci.
13. veljače 2018. u 16:00 3 komentara 757 prikaza
Robot Boston Dynamics
Foto: Screenshot/YouTube

Tvrtka Boston Dynamics objavila je snimku robota Spot Mini kako otvara vrata. Radi se o robotu nalik psu koji ima četiri noge i, u ovom slučaju, 'ruku' koja mu omogućava da bez problema otvori vrata.

'govori sporije' VIDEO Brbljavi robot ušutkan zbog prekidanja govora turskog ministra

Na snimci se vidi kako robot bez 'ruke' dolazi do vrata i staje. Za nekoliko trenutaka u pomoć dolazi drugi robot koji ima montiranu robotsku ruku te uz pomoć nje otvara vrata te tako oslobađa prolaz drugom robotu.

Robot iznimno lako otvara vrata, te drugom nogom pridržava vrata da se ne zatvore, a nakon toga robotskom rukom pridržava vrata i prolazi u drugu prostoriju. Prilično impresivno uzmemo li u obzir i sposobnost da održi ravnotežu dok do kraja otvara vrata.

Kako piše TechCrunch, ovaj video upućuje na mogućnost naprednog autonomnog sustava, no teško je reći jesu li roboti autonomni ili ih kontrolira netko tko nije na snimci.

Ako je tvrtka uspjela programirati Spot Mini da sama otvara vrata kako bi oslobodila svog prijatelja, onda je možda vrijeme da se zabrinemo, piše TechCrunch.

Pogledajte i galeriju: Robotsko kazalište

Robot Boston Dynamics
1 / 10
Robotsko kazalište
roboti skijaju KAKVA UTRKA! I roboti se natječu u Južnoj Koreji: Evo kako se snalaze na skijanju umjetna inteligencija Analiza IGORA RUDANA Pripremite se! Stižu umjetna inteligencija, redefinicija novca, mijenjanje genetskih uputa... Kad RONNA navodi instrumente za operativnog zahvata, operateri se doimaju kao da su asistenti Medicina i tehnologija Hrvatska pamet kreira novog neurokirurškog robota koji će skratiti trajanje operacija
Bavarian border control
MLADIĆ OSTAO BEZ AUTA
Njemačka policija Hrvatu oduzela Audi vrijedan 30.000 eura, do Münchena morao javnim prijevozom
Financijska pismenost
NOVA PARADIGMA
Financijska pismenost sve prepoznatija kao ključna životna vještina današnjice
  • Pikacu:

    Ne... Taj robot je jos glup i automatiziran... Za 20 god dolaze ok roboti xd btw Wtf brinut se... brinite se oko kvantbih racunala i umjetne inteligencije al to tek dolazi

  • narod1:

    Ima Boston Dynamics još naprednijih robota. Zbog njih je Google morao prodati tu firmu jer se narod počeo buniti da šta planiraju sa njima. Inače Boston Dynamics je nastala kao tvrtka kćer američkog ministartsva obrane.

  • streetboy:

    Zabrinuti , zašto ? , Atlas radi salto unazad , što ja na primjer ne mogu da se ubijem. Ali da se nešto razumijemo ovakve igračke em su abnormalno skupe i nemaju mogučnost de dulje vrijeme obavljaju jedan posao jer ... prikaži još!r im baterija ne drži. Dok se taj problem ne riješi nema robota na cesti - samo u tvornicama.