Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Spoj koji obara s nogu

Desert koji miriše na more? Postoji i morate ga probati

Konoba Cigale
Foto: Lošinj Hotels & Villas
1/9
10.07.2025.
u 11:27

Svi koji su posjetili Lošinj znaju da naš otok više nije samo samo mjesto za uživanje u aromatičnoj mediteranskoj flori, kristalno čistom moru i tisuću sunčanih sati, već je postao i i otok sve izraženije gastronomske osobnosti. Ovdje se miješaju okusi iz cijelog svijeta, a filozofija kuhanja temelji se na poštovanju lokalnog, svježeg i sezonskog.

Konoba Cigale, restoran smješten u jednoj od najljepših lošinjskih uvala – Čikat, mjesto je koje privlači goste ne samo zbog prepoznatljivog ambijenta, već i zbog kuhinje koja promiče sezonski i lokalni pristup. Svako jelo u Cigaleu priča priču o Lošinju, od toga kako je namirnica ulovljena ili ubrana, do toga kako je pripremljena i s kojim vinom je poslužena.

Osim tradicije, jednako važnu ulogu u ponudi restorana ima i kreativnost pa se tako buzaru od jastoga sljubljuje s domaćom tjesteninom, dok brudet Cigale nosi osobni potpis chefa, prožet godinama iskustva i znanja.

Uz slana jela, u konobi se njeguje i poseban odnos prema desertima, oni su lagani, nenametljivi, i zamišljeni kao nastavak doživljaja mora. Takav je, primjerice, i Paradižot Cigale, klasični desert reinterpretiran u skladu s filozofijom restorana: jednostavno, sezonski, lokalno, elegantno.

Neizostavan dio iskustva je i pomno odabrana vinska karta, bazirana na našim domaćim vinima, s posebnim naglaskom na sorte koje rastu u blizini mora i „dišu istim zrakom“ kao sastojci u tanjuru. A sve je to posluženo s pogledom koji ostaje u pamćenju: stol pod borovima, tišina uvale Čikat i okus koji bez previše riječi priča priču o autentičnosti mora i otoka.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

U nastavku pročitajte kako Dinko Lekić, glavni chef Konobe Cigale, razmišlja o tradiciji i inovaciji, o sljubljivanju hrane i vina, o desertima kao produžetku mora – i što sve čini njegov osobni potpis u jednom od najomiljenijih restorana na otoku.

Konoba Cigale poznata je po jadranskoj ribi, školjkama i rakovima – kako birate dnevnu ponudu i koje je jelo postalo vaš prepoznatljivi potpis među gostima?
Dnevnu ponudu temeljim isključivo na svježem ulovu lokalnih ribara. Ono što toga dana more daje, to se nađe na našem meniju. Na taj način osiguravamo vrhunsku svježinu i autentičnost svakog jela. Kao jelo koje je postalo svojevrsni potpis konobe Cigale, izdvojio bih njoke s grdobinom i slaninom, koji su stalno u ponudi i koje gosti posebno vole.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Spoj tradicionalne otočne kuhinje i kreativnih pristupa vidljiv je i u jelima poput jastoga na buzaru s domaćom tjesteninom ili brudeta Cigale. Koliko prostora ostavljate za inovaciju u pripremi klasičnih recepata?
Klasične recepte obogaćujem tehnikama kuhanja koje sam kroz godine naučio i usavršio u radu. Iako poštujem tradiciju, volim u pripremi jela primijeniti vlastita iskustva i znanja kako bih stvorio jela koja istodobno čuvaju duh otočke kuhinje i nude nešto dodatno.

Vinska karta temelji se na vrhunskim hrvatskim vinima – kako birate vino koje će pratiti različite stilove pripreme morske hrane, od sirovih tartara do ribe u soli?
U konobi Cigale posebnu pažnju posvećujemo sljubljivanju jela i vina. Uz sirove tartare najčešće preporučujemo naše vrhunske pjenušce, primjerice Millenium Tomac, proizveden od starih sorti i Chardonnayja. Taj pjenušac odlikuje se svježinom, ugodnom hladnoćom i dugim perlanjem, što savršeno naglašava okuse sirove ribe. Uz buzaru izvrsno se slaže Pošip od Krajančića s Korčule – svjež, aromatičan, s notama mediteranskog bilja i tropskog voća. Taj pošip jednako se lijepo nadopunjuje i s drugim jelima poput svježih škampi sa žara.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Koje autohtone sorte vina najbolje naglašavaju okuse jela iz vaše kuhinje? Imate li omiljeni spoj jela i vina koji gostima redovito preporučujete?
Grk je autohtona sorta koja se sjajno slaže s divljom bijelom ribom. Njegova gorčina i izražena aromatičnost posebno dolaze do izražaja uz takva jela. Također, spoj bogdanuše i pošipa s otoka Hvara vrlo lijepo prati svježe i čiste okuse morskih delicija, a gostima ga često preporučujem.

Uz raskošne morske okuse, u Cigaleu poslužujete i maštovite deserte. Kako ih konceptualno povezujete s ribljim menijem – i koliko često ih mijenjate?
Naši su deserti osmišljeni da se skladno nadovežu na lagana i nježna riblja jela. Njihova blaga i pročišćena struktura odražava filozofiju kuhinje u kojoj ništa ne smije narušiti doživljaj svježih i prirodnih okusa mora.

Ambijent konobe – mirisi borove šume, pogled na more – sigurno doprinosi ukupnom doživljaju. Koliko vam je važno da i jela i vina „govore istim jezikom” kao okruženje u kojem ih poslužujete?
Okruženje nam je izuzetno važno i smatram da imamo jedan od najljepših pogleda na more u uvali Čikat. Gosti to često ističu, oduševljeni su spojem boja mora, mirisa borova i šarolikosti hrane. Jela i vina koja poslužujemo pažljivo biramo kako bi se savršeno uklopila u taj doživljaj prirode i mora.

Foto: Lošinj Hotels & Villas

Možete li podijeliti jedan recept – slani ili slatki – koji vjerno predstavlja filozofiju vaše kuhinje i doživljaj Lošinja, uz preporuku vina koje ga najbolje prati?
Paradižot Cigale vjerno oslikava filozofiju naše kuhinje, jednostavnost, eleganciju i povezanost s lokalnim okusima. Bjelanjke istučemo u čvrsti snijeg, oblikujemo žličnjake i kuhamo ih u mlijeku. Kad se stegnu, odvojimo ih, a žumanjke izmiksamo sa šećerom i ukuhamo s ostatkom mlijeka. Pri kraju dodamo koricu limuna ili naranče i malo bijelog vina. Smjesu dobro ohladimo i poslužimo, tradicionalno s dodatkom keksa.

Recept za jednu porciju:

• 1 jaje

• 100 ml mlijeka

• 30 g šećera

• 2 g vanilin šećera

• 5 g gustina

• 1 g bijelog vina

• 15 g maslaca

• 20 g listića badema

• 30 g višanja

• 2 g korice limuna

• 15 g glatkog brašna

Sadržaj nastao u suradnji s Lošinj Hotels & Villas.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije

Kupnja