Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Kako odabrati tehniku koja će duže trajati

U vremenu kad tehnologija i tehnika napreduju neprepoznatljivom brzinom, uređaji su skloniji bržem kvarenju pa se stoga valja bolje informirati o kupnji novih.
28. siječnja 2019. u 13:45 1 komentara 1164 prikaza
Bijela tehnika
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Vremena kada je tehnika svakojake vrste znala trajati gotovo beskonačno iza nas su. Osluškujući glasine svakodnevne komunikacije dalo bi se zaključiti da ljudi vjeruju da proizvođači "namještaju" vrijeme kvarenja uređaja koje se nerijetko podudari s istekom garancije.

Police Istraživanje Deloittea Tek svaki sedmi pametni telefon do 2025. imat će 5G povezivost

Većina tehnike i uređaja maksimalnog je trajanja 5 godina. Garancija je u najboljem slučaju baš toliko, ali najčešće dvije godine. Popravak unutar garantnog vremena, dakako, je besplatan te vam je proizvođač dužan osigurati rezervni dio i servisera. Nakon što garancija prođe, jedino tko vam može pomoći ste vi sami. Nalaženje majstora često je vrlo stresno i mukotrpno dodajući uz to i da vas neće "opelješiti":

Stanje na tržištu je takvo da je vrlo upitno naći dobrog majstora.

Majstor serviser s riječke Kantride Željko Salamon u razgovoru za HRT, a kojeg je prenila Slobodna Dalmacija rekao je posla za njega ne manjka.

- Posla ima već dvadeset godina, brojne kolege otišle su inozemstvo, nema nas puno. Prošlo je vrijeme kada je bijela tehnika trajala dvadesetak godina. Proizvođači kvalitetnih proizvoda gube tržišnu utakmicu od nekvalitetnih i za zdravlje opasnih proizvoda. No dokle god se takvi proizvodi kupuju, oni će se i proizvoditi - govori Salamon.

Web Marketing Akademija PROMO Web Marketing Akademija - školovanje za internetskog specijalista

Ako tražite uređaje bijele tehnike Željko je iznio par savjeta.

Prvi je da svakako kupite europski proizvod jer vam omogućava veću mrežu servisa, veću dostupnost rezervnih dijelova i posljedično pristupačnije cijene. U slučaju da je kupljeni uređaj neispravan, trgovac vam je po Zakonu dužan dati novi.

Također, ako vam kaže da će popravak trajati nekoliko mjeseci, preporučljivije je uzeti novac, a najbolje je to učiniti tako da vam prvo vrate novac, a vi tek onda uređaj njima.

Viseći pješački most Nečven - Trošenj

Arena Centar
LJETO ZA DJECU U ARENA CENTRU
Idealno rješenje za zagrebačke vrućine

A1 izdvaja za Vas

  • miyamoto:

    Razmisljam o kupovini LG pametnog tv-a. Sad neznam koliko je to pametno. Samsung mi je nekako preosjetljiv, a Phillips odvise svijetli zbog ambilight-a. Cuo sam i da je KEC dobar i jeftin, ali naziv hm.. Mislim da ću koristiti jos ... prikaži još! crnobijeli jer đubre nikako da crkne od zadnjeg servisa prije 20 g.