Naslovnica Biznis Gospodarstvo

Tek svaki sedmi pametni telefon do 2025. imat će 5G povezivost

Mobilna mreža pete generacije koja donosi brzinu i kapacitet mreža je budućnosti, ali će zamjena skupljih mobitela biti usporena.
24. siječnja 2019. u 00:20 1 komentara 286 prikaza
Police
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Peta generacija mobilnih mreža ili 5G obilježiti ovu, ali i godine pred nama. Svi najavljeni trendovi za ovu godinu bilo da se radi o telekomima, tehnološkim i internetskim tvrtkama govore o 5G-u, a analitičke kuće 5G ističu kao trend kojem treba dati posebnu pažnju.

kompjuter ROMANA KOVAČEVIĆ BARIŠIĆ Postajemo li taoci što bržeg i bizarnijeg klikanja?

Jer iako smo do sada pratili razvoj mobilnih mreža u kontekstu povezivanja ljudi, 5G dići će tehnologiju i nove poslovne modele na novu razinu jer sada se radi o povezivanju stvari i uređaja, njihovoj međusobnoj komunikaciji odnosno sveopćoj internetskoj povezanosti. Internet stvari i umjetna inteligencija u sustavima i uređajima doći će do pravog izražaja uz 5G tehnologiju.

Potvrđuje to i analitička kuća Deloitte, koja 5G označila kao trend 2019. U svom istraživanju o “Globalnom predviđanju u sektoru tehnologije, medija i telekomunikacija” navode kako 72 svjetska telekom operatora testiraju mrežu i ponudu koju na njoj mogu razviti.

Deloitte predviđa da će 25 operatera pokrenuti uslugu mreže 5G u 2019., te da će se brojka vjerojatno udvostručiti do 2020. Očekuje se da će u 2019. proizvođači smartfona izbaciti na tržište mobitele koji podržavaju 5G, te da će do kraja godine prodati više od milijun smartfona koji podržavaju 5G mreže (godišnja prodaja iznosi oko 1,5 milijardi pametnih mobitela).

Vlada raspravlja o konačnom prijedlogu zakona o Državnom inspektoratu proračun Nejasne uštede od ukidanja agencija i zavoda

Predviđa se prodaja dodatnog milijuna korisničkih terminala/modema koji podržavaju mrežu 5G u 2019. Do 2020., procjenjuju u Deloitteu prodaja smartfona mogla bi narasti na 15–20 milijuna uređaja. Zamjena mobitela s novim 5G mobitelima neće biti baš brza, te u Deloitteu kažu da će do 2025. tek svaki sedmi mobitel imati nove sposobnije uređaje.

– Uvođenje uređaja koji podržavaju mrežu 5G u velikom razmjeru iziskivat će vrijeme, ali smatramo da će to biti početna točka za korjenitu promjenu bežične industrije – ističe Kruno Škrinjar, viši menadžer u Deloitteovu odjelu poslovnog savjetovanja. Mreža 5G može osigurati stostruka povećanja prometnog kapaciteta i učinkovitosti mreže u odnosu na mrežu 4G i to može preobraziti budućnost povezivosti diljem svijeta.

Za sada je fokus usmjeren na telekom operatore koji trebaju dodatni frekvencijski spektar ne bi li dizajnirali mreže za 5G. Plan EU jest da do 2020. svaka država ima barem jedan grad s 5G povezivošću. U Hrvatskoj HT i A1 već su testirali mrežu i potencijale prelaska na 5G, ono što se čeka su koncesija za dodatni radiofrekvencijski spektar.

View20 otkriva: Koliko kalorija ima ova jabuka

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
  • folerx:

    Ma ne budite glupi!!! I 4G je danas na 10% svoje propusnosti u praksi, i to ako imate srece!!! Sve je to prevara da se navuku informaticki nepismene osobe...Skinite si speedtest app pa testirajte brzine. ako predjete 20Mbit dobri ste...Tako ... prikaži još! da price o 150+Mbit ne drze vodu...Tehnologija je tu ali telekomi Vam NE DAJU VISE!!!