Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 161
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Idea Knockout 2018.

Putuju u Las Vegas: Osječani osmislili naočale za upravljanje dronom

Idea Knockout - Orqa
Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL
1/5
01.10.2018.
u 12:33

Pobjednici Idea Knockouta izlagat će na CES-u

Naočale za upravljanje dronovima koje su osmislili u osječkom startupu Orqa bit će predstavljene i na najvećem svjetskom sajmu potrošačke elektronike CES-u u Las Vegasu početkom sljedeće godine. Put i izlagački štand na CES-u bili su glavna nagrada na prošlotjednom natjecanju Idea Knockout u organizaciji Buga. Stručni žiri u kojem smo sudjelovali nije previše dvojio.

Osječani Srđan Kovačević i Ivan Jelušić održali su odličan pitch (petominutnu prezentaciju), a odgovori na pitanja dodatno su nas uvjerili da točno znaju što rade i što žele s proizvodom koji će biti dovršen taman do CES-a. I vrlo je jednostavno. Žele imati najbolji proizvod s najboljim performansama te pomesti konkurencije na tržištu vrijednom 17 milijardi dolara.

Idea Knockout - Orqa
1/5

Orqa FPV.One su first-person-view (FPV) videonaočale za upravljanje utrkama dronova i drugim profesionalnim (industrijskim i civilnim) primjenama dronova. FPV je sljedeći veliki korak VR/AR evolucije koji Orqa tim naziva remote reality, a svoju će primjenu pronaći u telemedicini, autonomnim vozilima, državnoj sigurnosti, vojnim operacijama i sličnom.

Mundus – igra za sve

Kada se radi o drugoplasiranoj ekipi, ni tu žiri zapravo nije imao dilema. Jednostavno je to još jedan proizvod koji ima potencijala, a radi se o još uvijek maloljetnim entuzijastima okupljenim u startup Mundus iz Zagreba. Njihova istoimena trivia igra koristi nove tehnologije poput mobilne telefonije, strojnog učenja i umjetne inteligencije zadržavajući istovremeno elemente klasičnih društvenih igara. Riječ je o društvenoj igri za koju je potreban mobitel, odnosno aplikacija. Igra je namijenjena svim uzrastima i u budućnosti će, osim pitanja koja dolaze mobitelom i očitavanje kockica, biti moguće igrati je putem bluetootha.

Na treće se mjesto plasirao još jedan tim iz Zagreba, Equinox Vision s platformom za izdavaštvo interaktivnih virtualnih sadržaja u dopunjenoj stvarnosti na način nalik onom na društvenim mrežama, uz implementiranu blockchain tehnologiju. Dio mogućnosti ove platforme bit će vidljiv za ovogodišnjeg Adventa u Zagrebu, a mogućnosti su, kako je rečeno na predstavljanju, doista široke. Uz proširenu stvarnost moguće je predstaviti se bolje i maštovitije, ali i osigurati sasvim praktične koristi za posjetitelje poput toga da se, primjerice, ne gube u prostoru i rasporedu dvorana.

Na Idea Knockoutu, petom po redu predstavljanju startup ideja, koje je uz niz sponzora i ove godine organizirao Bug u prostorima Hub385, predstavilo se ukupno 19 timova, a među njima i startupi iz Slovenije te Bosne i Hercegovine. Slovenci su prezentirali iznimno zanimljiv projekt platforme za e-sport, nešto poput LinkedIna za e-sportaše koji je već u visokoj fazi dovršenosti, te su se plasirali na visoko sedmo mjesto. Inače, na četvrtom je mjestu startup Winestem, a ideja koju planiraju realizirati jest pomoć malim i srednjim vinarima u održavanju uvjeta u podrumima. Uz pomoć seta senzora i aplikacije olakšali bi vinarima nadzor i upravljanje podrumima.

Platforme i selfie stup

Peto mjesto pripalo je Holofridgeu koji je predstavio tek jedan proizvod iz svog portfelja, odnosno hladnjak s vratima koja omogućavaju da se na njima plasira reklama, a istovremeno se vidi što ima u hladnjaku. Konkurencija postoji, kažu, no uvjereni su da je njihova tehnologija ekrana, odnosno prikaza bolja te uz cjelovitu uslugu vide svoje mjesto na tržištu. Sunbee je ponudio uređaj i platformu za nadzor pčela i osvojio osmo mjesto. Foodin, platforma koja olakšava zdravo hranjenje uz ponudu proizvoda i recepata bila je deveta. Look ili selfie stup koji već polako osvaja tržište plasirao se pak na deseto mjesto. Idea Knockout 2018. održao se uz generalno pokroviteljstvo HT-a.

Pogledajte video o misterioznim ljudima - tko su zelena djeca, svjedokinja Kennedyjeva ubojstva...

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije