Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 198
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Inovativni projekt

I studenti sa Sveučilišta Sjever na projektu Googlea

Google
Foto: DADO RUVIC/REUTERS/PIXSELL
07.07.2018.
u 08:12

Sudjelovanje u globalnom startupu pruža usvajanje novih znanja, ali i umrežavanje s ljudima iz struke, kaže studentica Andrea Kljajić

Hrvatski medijski startup Kanal.hr, koji omogućuje pokretanje digitalnog medija naselja u nekoliko klikova, pokrenut je u suradnji s Odjelom za novinarstvo na Sveučilištu Sjever u Koprivnici, a fond za razvoj projekta omogućio je Google Digital News Initiative. Ideju Tomislava Šimpovića, dugogodišnjeg medijskog djelatnika, za prijavu na Googleov natječaj, prepoznali su i podržali na Odjelu za novinarstvo Sveučilišta Sjever, a nakon što je projektu i odobreno financiranje, studenti novinarstva u Koprivnici pozvani su da sudjeluju u svim fazama njegove realizacije.

U prosincu prošle godine odobrena su sredstva za financiranje i razvoj prvog tehničkog rješenja i njegovo testiranje, a već u veljači 2018. pokrenut je projekt. Razvojna faza još je u tijeku i trenutačno se radi na završnim detaljima, a plan je pokretanje za hrvatsko tržište u rujnu ove godine. Nakon testiranja na hrvatskom tržištu, projekt će se proširiti i na globalno tržište i postat će komercijalan.

Prema riječima osnivača Tomislava Šimpovića, Kanal.hr je hibrid portala i društvene mreže, koji omogućuje pokretanje medijskog portala u samo nekoliko klikova putem web-platforme te omogućuje da vlasnik portala (kanala) zajedno sa sumještanima stavlja sve relevantne informacije važne za naselje na jedno mjesto – najave događaja, servisne informacije, multimedijalne sadržaje... Studenti Sveučilišta Sjever prvi su testeri ovoga medijskog startupa, a petero s najboljim rezultatima Kanal.hr nagradit će s po 1000 kuna.

– Ovakvi projekti dobri su za vidljivost Sveučilišta, ali i pokazuju kako smo otvoreni za pomoć i suradnju različitim subjektima – rekao je Marin Milković, rektor Sveučilišta Sjever.

Suradnja na Googleovu projektu osobito veseli studente.

– Kada sam iz Zagreba došla u Koprivnicu studirati novinarstvo, naišla sam na čuđenje okoline; od obitelji do prijatelja. Sve što sam dosad naučila pokazalo mi je da je moja odluka bila ispravna. Sukreiranje Kanala.hr i općenito sudjelovanje u radu jednoga globalnog startupa prilika je za usvajanje novih znanja i iskustava, ali i umrežavanje s ljudima iz struke. Također, jednoga dana dobro će izgledati u životopisu... – kaže Andrea Kljajić, predsjednica Studentskog zbora Sveučilišta Sjever i studentica druge godine preddiplomskog sveučilišnog studija novinarstva. Dolazak Googlea u najmanji i najmlađi sveučilišni grad u Hrvatskoj pokazuje kako i manje sredine nude brojne mogućnosti, ponekad inovativnije, modernije i fleksibilnije od velikih, a upravo u tom smjeru djeluje i Kanal.hr koji će prenositi željene i potrebne informacije i u najmanjim sredinama.

Studentima dajemo priliku za stvaranje novih medijskih alata

Tomislav Šimpović obratio nam se lani s idejom o pokretanju Kanala.hr i prijavljivanju na Googleov natječaj. Kako se trudimo ići ukorak s najnovijim medijskim trendovima, uočili smo inovativnost projekta i dali mu podršku. I Googleovi stručnjaci složili su se s nama i uložili sredstva u financiranje. Suradnjom na Googleovu projektu studentima omogućujemo ne samo ovladavanje najmodernijim medijskim alatima nego i sudjelovanje u stvaranju novih. Da smo na dobrom tragu, pokazuje i to što su studenti Novinarstva sa Sveučilišta Sjever zanimljivi poslodavcima – ističe Gordana Tkalec, pročelnica Odjela za novinarstvo Sveučilišta Sjever.     

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Google
1/10

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije