Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HRVATSKI TELEKOM

Prvi u Hrvatskoj lansirao NB-IoT mrežu za internet stvari

Foto: Thinkstock
29.05.2018.
u 10:12

Hrvatski Telekom, predvodnik digitalizacije i digitalne transformacije u Hrvatskoj, predstavio je novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT).

Hrvatski Telekom predstavio je novu mrežnu tehnologiju Narrowband IoT (NB-IoT), koja će, uvjereni su, omogućiti revoluciju na hrvatskom tržištu interneta stvari. Tehnologija je namijenjena uređajima koji nemaju potrebe za stalnom povezanošću s mrežom i šalju izuzetno male količine podatkovnog prometa bez potrebe za SMS, MMS ili glasovnom komunikacijom.

Ova bi tehnologija trebala u kratkom roku omogućiti iznimno velik broj povezanih IoT uređaja na hrvatskom tržištu te hrvatskim IT tvrtkama osigurati preduvjete za razvoj velikog broja IoT rješenja za domaće i inozemno tržište. U HT-u procjenjuju kako će do 2020. godine u Hrvatskoj takvih uređaja biti na milijune, a u svijetu čak i do 30 milijardi povezanih uređaja.

Razvoj pametnih IoT rješenja

HT, naime, želi potaknuti razvoj i korištenje tehnologije interneta stvari koja ima potencijal značajno unaprijediti kvalitetu života građana. Upravo stoga krenuli su i komercijalno s infrastrukturom koja omogućuje daljnji razvoj i realizaciju novih pametnih IT rješenja. Pogodna je za primjenu u rješenjima namijenjenima poslovnim i privatnim korisnicima kao što su sustavi za pametno parkiranje, upravljanje otpadom, praćenje kvalitete zraka, praćenje stvari i pošiljaka, pametna brojila, pametni dom, praćenje zdravstvenog stanja, lociranje članova obitelji, kućnih ljubimaca i imovine.

Kako je istaknuo Tomislav Kosanović, direktor Odjela za poslovni razvoj i upravljanje partnerima u HT-u, prednosti nove tehnologije očituju se u niskim troškovima te jednostavnom komunikacijskom modulu koji omogućuje izravno povezivanje senzora i drugih IoT uređaja na mobilnu mrežu. Drugim riječima, nije potrebna instalacija i održavanje lokalnih mreža. Zbog niske razine potrošnje energije uređaji pogonjeni ovom tehnologijom mogu u optimalnim uvjetima raditi i do deset godina bez potrebe za mijenjanjem baterije.

Ova je tehnologija utemeljena na globalnom industrijskom standardu za mobilne mreže i pruža prednosti rada u licenciranom komunikacijskom spektru. Za razliku od otvorenih sustava, NB IoT omogućava konstantno praćenje te nema rizika od prekida rada, odnosno dotoka podataka.

“Garantirana je i dugoročna opstojnost standarda s obzirom na to da su se za NB-IoT tehnologiju kroz dugoročnu strategiju poslovanja opredijelili svi veliki telekom operatori”, naglasio je Kosanović.

Ustvrdio je kako će upravo zato mnogi dobavljači IoT rješenja implementirati NB-IoT kao primarnu komunikacijsku tehnologiju pri razvoju svojih rješenja, što će osigurati dugovječnost ove tehnologije te generirati potražnju za NB-IoT uređajima i na taj način sniziti njihovu cijenu.

Poslovni i privatni korisnici IoT rješenja neće trebati dodatno ulagati u postavljanje i održavanje mreže, što će značajno smanjiti rizik ulaganja i cjelokupnu investiciju.

● prodornost signala u zatvorene prostore – signal prodire u prostore poput podzemnih garaža i kroz debele zidove

● niska potrošnja energije – očekivano trajanje baterija u IoT uređaju je i do 10 godina

● visoka sigurnost – mreža je temeljena na LTE sigurnosnim mehanizmima

● mala količina podataka – brzina prijenosa je u granicama 600 b/s – 250 kbit/s

● svjetski standard – mreža radi na 3GPP standardu i nalazi se unutar licenciranog spektra

● jednostavnost primjene – nije potrebna instalacija i održavanje lokalnih mreža/pristupnika

Sigurnost i jednostavnost

NB-IoT mrežu odlikuje odlična rasprostranjenost i visoka kvaliteta mobilnog signala u zatvorenim prostorima (npr. u podrumima), što je posebno bitno za specifične primjene poput pametnih brojila. Odlikuje je i visoka razina sigurnosti i pouzdanosti sukladno globalnim telekomunikacijskim standardima u mobilnim mrežama. To se odnosi ne samo na sigurnost podataka nego i ljudi s obzirom na to da je, primjerice, jedna od mogućih primjena NB-IoT tehnologije i u regulaciji prometa. Uređaji moraju biti opremljeni SIM karticama, a u planu je s obzirom na evoluciju i e-sim, što uglavnom ovisi o proizvođačima uređaja. Postojanje SIM kartice u svakom uređaju osigurava i točnost pri detekciji svake pojedine naprave i nadzora njena rada.

Hrvatski Telekom testirao je mrežu godinu dana u Koprivnici, a sada je i komercijalno puštena u rad. Za sada u četiri hrvatska grada, no s obzirom na interes i potražnju, NB IoT koja je bazirana na LTE tehnologiji, moguće je brzo dići i pustiti u rad i u ostalim dijelovima zemlje. Nakon uspješno završenog testiranja NB-IoT mreže u gradu Koprivnici tijekom 2017. godine, NB-IoT mreža komercijalno je već dostupna 2. svibnja 2018. – kazuje Kosanović. 

Komentara 2

Avatar Joco Udmanić
Joco Udmanić
09:04 03.06.2018.

Oslobodi nas Bože, Telekom inovacija i njihovih cijena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije