Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Biznis Kompanije i tržišta

Operativna dobit HT-a u 2017. godini – 3,1 mlrd. kuna

Lanjski je prihod iznosio 7,76 milijardi kuna, dok se u 2018. očekuje i veći, uz zadržavanje operativne marže od 40% i manja kapitalna ulaganja
22. veljače 2018. u 08:55 5 komentara 544 prikaza
Hrvatski telekom
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL

Zahvaljujući akvizicijama Hrvatski telekom drugu godinu zaredom raste, a u 2017. taj je rast nakon dugo vremena postao dvoznamenkast. Prihod najvećega telekomunikacijskog operatera u Hrvatskoj skočio je za 11 posto na 7,76 milijardi kuna.

Hrvatski telekom MODELI PLAĆA Sindikati HT-a prijete prosvjedima zbog smanjivanja plaća, Uprava odbacuje optužbe

Operativna dobit veća je 11,2 posto na 3,1 milijardu. Dioničarima je predložena isplata dividende za prošlu godinu u iznosu od 6 kuna po dionici, a isti prijedlog dan je i za 2018. godinu.

Uvjerljivo vodeći

Davor Tomašković, predsjednik uprave Hrvatskog telekoma kaže da je iza HT-a još jedna uspješna godina i uvjerljivo vodeća pozicija u svim segmentima telekomunikacijskog tržišta.

– Akvizicijom Crnogorskog Telekoma napravili smo veliki regionalni iskorak, dok je Optimino preuzimanje H1 Telekoma doprinijelo stabilnosti tržišta – tvrdi Tomašković.

Pripajanje H1 telekoma podiglo je prihod HT-a za 0,5 posto. Lokalni rast poslovanja u Hrvatskoj prihod grupe podiglo je za 1,5 posto. To znači da je bez učinka Crnogorskog telekoma (CT), kojeg je HT kupio u siječnju 2017., za 123,5 milijuna eura, prihod HT-a u Hrvatskoj lani porastao dva posto. Skok do 11 posto rezultat je pripajanja CT-a.

Predsjednik uprave Hrvatskog telekoma Tomašković pohvalio se da su lani povećali kapitalna ulaganja za 17,2 posto na 1,89 milijuna kuna. Dodaje da su k tome u potpunosti zamijenili IPTV platformu i sada njihovih 250 tisuća TV korisnika ima nove funkcionalnosti. HT-u je to, pak, smanjilo troškove.

Tomašković dodaje da su predstavili i nove hibridne tarife i hibridni pristup internetu, a s uslugom Magenta 1 došli do 120 tisuća korisnika kojima nude novu razinu kvalitete usluge. Čelnik HT-a posebno ističe da su dobili priznanje P3 za najbolju mobilnu mrežu u Hrvatskoj i jedan od najboljih mobilnih interneta u Europi.

Cilj 2,5 milijuna dionica

U godišnjem izvješću stoji da je lani HT otkupio 216 tisuća vlastitih dionica, koje čine 0,26 posto kapitala, te za njih izdvojio 37,6 milijuna kuna. To je napravio u sklopu programa otkupa vlastitih dionica kojem je cilj otkupiti u trezor ukupno 2,5 milijuna dionica. Za to je HT predvidio budžet od pola milijarde kuna.

Za ovu godinu HT je najavio da očekuje nešto veći prihod. Planira da će zadržati operativnu maržu od 40 posto, kapitalna ulaganja nešto manja od onih u prošloj godini, a nastavlja pratiti i prilike za akvizicije. Iako HT gleda i prilike u regiji, posebno Sloveniji i Srbiji, trenutačno se u branši najviše priča o mogućnosti da operater kupi hrvatsku softversku tvrtku Span.

internet Dan tržišta HAKOM-a U ovoj godini porast gustoće tzv. brzog interneta HT PROMO HT ima dokazano najbolju mobilnu mrežu 100.000 korisnika dokaz je da Magenta 1 uvijek daje više Novi poslovni model 100.000 korisnika dokaz je da Magenta 1 uvijek daje više
Dijana Zadravec
U RATU S KOLEGAMA
Tko je Dijana Zadravec, liječnica zbog koje se trese hrvatsko zdravstvo
Ivan Pažanin
RAIFFEISEN FUTURE BOOST
Hoće li se ugostiteljstvo ikad vratiti na staro? Razgovaramo s poznatim hrvatskim kuharom
  • Deleted user:

    baš prava vijest..... vlasnici iz njemačke trljaju ruke i govore kao u splitu ..ima se može se....toliki transferi novaca iz hrvatske ...užas.....baš smo prava prvacata kolonija .....samo iseljavanje hrvata će se povećati i to drastično......

  • branko.mihalic1:

    sva lova ide van a ovdje otkazi i smanjenje placa

  • tomislav10:

    3,1 milijardu kuna operativne dobiti na prihode od 7,76 milijardi kuna. Dakle, ebit od 40% ??!! Sjajano! Samo što je ebit u drugim zemljama gdje je DT vlasnik ispod 20%. Dakle deru nas cijenama! I to žestoko!