Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Protiv koronavirusa i mobilnom aplikacijom za građane

Mobilna aplikacija  građanima će omogućiti praćenje osobnog zdravstvenog stanja, komunikaciju s pružateljima zdravstvene zaštite i nadležnim tijelima te institucijama. uz niz drugih funkcionalnosti, stoji u odluci Vlade. .
20. ožujka 2020. u 12:02 0 komentara 728 prikaza
mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema odluci Vlade, trebala bi uskoro biti razvijena mobilna aplikacija  koja će građanima omogućiti praćenje osobnog zdravstvenog stanja, komunikaciju s pružateljima zdravstvene zaštite i nadležnim tijelima i i institucijama. te nizom drugih funkcionalnosti. Aplikacija će biti dostupna  za mobitele koji rade na iOS i Adrodid operativnim sustavima. Razvijanje aplikacije za građane jedna je od aktivnosti koje bi trebale pridonijeti lakšoj i učinkovitijoj borbi u suzbijanju koronavirusa.  

Održana sjednica Vlade RH Telefonska sjednica Vlada odobrila 19 milijuna kuna za nabavu zaštitnih maski

Aplikacija za građane jedna je od četiri radnje koje Vlada planira napraviti u sklopu razvijanja cjelokupne digitalne platforme.  Vlada će tako u prvoj fazi kreirati bazu podataka odnosno  "Centralni repozitorij podataka" koji će služiti za prikupljanju, integriranju i razmjeni podataka prikupljenih od strane nadležnih tijela/institucija te njihovu naprednu analitiku, razviti će web aplikaciju koja će nadležnim tijelima/institucijama omogućiti unos, uvid, kontrolu, ažuriranje i dopunu podataka te otvoriti i omogućiti odgovarajuće komunikacijske kanale između nadležnih tijela/institucija. 
 

Naime, kako stoji u odluci Vlade  u uvjetima proglašene epidemije , u svrhu javnog interesa u području javnog zdravlja, praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti izradit će se digitalna platforma te uspostaviti interoperabilnost između nadležnih tijela  i to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba, Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
 Izradom digitalne platforme omogućit će se nadležnim tijelima  kvalitetnija identifikacija, trijaža i praćenje osoba s izraženim simptomima zaraznih bolesti te osoba kod kojih simptomi još nisu izraženi, a bili su izloženi riziku zaraze.

Privatnost u doba koronavirusa Smije li država pratiti ljude u samoizolaciji putem smartfona

 Digitalnom platformom omogućit će se nadležnim institucijama učinkovitiji rad i zaštita osobnih podataka u svrhu donošenja pravovremenih i proaktivnih odluka radi sprječavanja širenja zaraze i suzbijanja novog koronavirusa te drugih zaraznih bolesti.
Nadzor nad obradom osobnih podataka provodit će Agencija za zaštitu osobnih podataka kao nadzorno tijelo u smislu  Opće uredbe o zaštiti podataka, dok će izgradnju digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti  provesti Agencija za podršku informacijskim sustavima  i informacijskim tehnologijama - APIS IT.

Tehnologija u primjeni Hong Kong  uveo elektroničke narukvice  za praćenje samoizolacije  putnika koji dolaze u grad
 

Vlada je donijela odluku o izmijenii  Zakon o elektroničkim komunikacijama ne bi li učinila zakonitim prikupljanje i korištenje lokacijskih podataka građana s ciljem učinkovitijeg suzbijanja zaraze korornavirusom. Kako se kaže Zakon će sada sdržati odrebe kojima se iznimno dopuštaa obrada podataka o lokaciji bez prometnih podataka u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti.

Rijeka: Predstavljanje knjige Vedrane Rudan "Ples oko Sunca"
Šala ili istina?
Vedrana Rudan u svom blogu piše da se razvela nakon 30 godina braka, i sad se ponovno udaje za 16 godina mlađeg
PPD
ENERGETSKA UČINKOVITOST
Najbolji savjeti za uštedu energije: Ugasi i iskopčaj te sačuvaj planetu i novac
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.