Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Protiv koronavirusa i mobilnom aplikacijom za građane

Mobilna aplikacija  građanima će omogućiti praćenje osobnog zdravstvenog stanja, komunikaciju s pružateljima zdravstvene zaštite i nadležnim tijelima te institucijama. uz niz drugih funkcionalnosti, stoji u odluci Vlade. .
20. ožujka 2020. u 12:02 0 komentara 726 prikaza
mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Prema odluci Vlade, trebala bi uskoro biti razvijena mobilna aplikacija  koja će građanima omogućiti praćenje osobnog zdravstvenog stanja, komunikaciju s pružateljima zdravstvene zaštite i nadležnim tijelima i i institucijama. te nizom drugih funkcionalnosti. Aplikacija će biti dostupna  za mobitele koji rade na iOS i Adrodid operativnim sustavima. Razvijanje aplikacije za građane jedna je od aktivnosti koje bi trebale pridonijeti lakšoj i učinkovitijoj borbi u suzbijanju koronavirusa.  

Održana sjednica Vlade RH Telefonska sjednica Vlada odobrila 19 milijuna kuna za nabavu zaštitnih maski

Aplikacija za građane jedna je od četiri radnje koje Vlada planira napraviti u sklopu razvijanja cjelokupne digitalne platforme.  Vlada će tako u prvoj fazi kreirati bazu podataka odnosno  "Centralni repozitorij podataka" koji će služiti za prikupljanju, integriranju i razmjeni podataka prikupljenih od strane nadležnih tijela/institucija te njihovu naprednu analitiku, razviti će web aplikaciju koja će nadležnim tijelima/institucijama omogućiti unos, uvid, kontrolu, ažuriranje i dopunu podataka te otvoriti i omogućiti odgovarajuće komunikacijske kanale između nadležnih tijela/institucija. 
 

Naime, kako stoji u odluci Vlade  u uvjetima proglašene epidemije , u svrhu javnog interesa u području javnog zdravlja, praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti izradit će se digitalna platforma te uspostaviti interoperabilnost između nadležnih tijela  i to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba, Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
 Izradom digitalne platforme omogućit će se nadležnim tijelima  kvalitetnija identifikacija, trijaža i praćenje osoba s izraženim simptomima zaraznih bolesti te osoba kod kojih simptomi još nisu izraženi, a bili su izloženi riziku zaraze.

Privatnost u doba koronavirusa Smije li država pratiti ljude u samoizolaciji putem smartfona

 Digitalnom platformom omogućit će se nadležnim institucijama učinkovitiji rad i zaštita osobnih podataka u svrhu donošenja pravovremenih i proaktivnih odluka radi sprječavanja širenja zaraze i suzbijanja novog koronavirusa te drugih zaraznih bolesti.
Nadzor nad obradom osobnih podataka provodit će Agencija za zaštitu osobnih podataka kao nadzorno tijelo u smislu  Opće uredbe o zaštiti podataka, dok će izgradnju digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti  provesti Agencija za podršku informacijskim sustavima  i informacijskim tehnologijama - APIS IT.

Tehnologija u primjeni Hong Kong  uveo elektroničke narukvice  za praćenje samoizolacije  putnika koji dolaze u grad
 

Vlada je donijela odluku o izmijenii  Zakon o elektroničkim komunikacijama ne bi li učinila zakonitim prikupljanje i korištenje lokacijskih podataka građana s ciljem učinkovitijeg suzbijanja zaraze korornavirusom. Kako se kaže Zakon će sada sdržati odrebe kojima se iznimno dopuštaa obrada podataka o lokaciji bez prometnih podataka u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti.

U UREDU
Nakon razvoda od Doris Pinčić glazbenik Boris Rogoznica ima novi posao
HUB
SAVJETOVALIŠTE ZA GRAĐANE
Stručnjaci otkrivaju kako izaći iz začaranog kruga dugova
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.