Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Vlade

Protiv koronavirusa i mobilnom aplikacijom za građane

mobitel
Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL
20.03.2020.
u 12:02

Mobilna aplikacija  građanima će omogućiti praćenje osobnog zdravstvenog stanja, komunikaciju s pružateljima zdravstvene zaštite i nadležnim tijelima te institucijama. uz niz drugih funkcionalnosti, stoji u odluci Vlade. .

Prema odluci Vlade, trebala bi uskoro biti razvijena mobilna aplikacija  koja će građanima omogućiti praćenje osobnog zdravstvenog stanja, komunikaciju s pružateljima zdravstvene zaštite i nadležnim tijelima i i institucijama. te nizom drugih funkcionalnosti. Aplikacija će biti dostupna  za mobitele koji rade na iOS i Adrodid operativnim sustavima. Razvijanje aplikacije za građane jedna je od aktivnosti koje bi trebale pridonijeti lakšoj i učinkovitijoj borbi u suzbijanju koronavirusa.  

Aplikacija za građane jedna je od četiri radnje koje Vlada planira napraviti u sklopu razvijanja cjelokupne digitalne platforme.  Vlada će tako u prvoj fazi kreirati bazu podataka odnosno  "Centralni repozitorij podataka" koji će služiti za prikupljanju, integriranju i razmjeni podataka prikupljenih od strane nadležnih tijela/institucija te njihovu naprednu analitiku, razviti će web aplikaciju koja će nadležnim tijelima/institucijama omogućiti unos, uvid, kontrolu, ažuriranje i dopunu podataka te otvoriti i omogućiti odgovarajuće komunikacijske kanale između nadležnih tijela/institucija. 
 

Naime, kako stoji u odluci Vlade  u uvjetima proglašene epidemije , u svrhu javnog interesa u području javnog zdravlja, praćenja i suzbijanja zaraznih bolesti izradit će se digitalna platforma te uspostaviti interoperabilnost između nadležnih tijela  i to Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Zavoda za javno zdravstvo jedinice područne (regionalne) samouprave odnosno Grada Zagreba, Državnog inspektorata, Ministarstva unutarnjih poslova i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.
 Izradom digitalne platforme omogućit će se nadležnim tijelima  kvalitetnija identifikacija, trijaža i praćenje osoba s izraženim simptomima zaraznih bolesti te osoba kod kojih simptomi još nisu izraženi, a bili su izloženi riziku zaraze.

 Digitalnom platformom omogućit će se nadležnim institucijama učinkovitiji rad i zaštita osobnih podataka u svrhu donošenja pravovremenih i proaktivnih odluka radi sprječavanja širenja zaraze i suzbijanja novog koronavirusa te drugih zaraznih bolesti.
Nadzor nad obradom osobnih podataka provodit će Agencija za zaštitu osobnih podataka kao nadzorno tijelo u smislu  Opće uredbe o zaštiti podataka, dok će izgradnju digitalne platforme i uspostavu interoperabilnosti  provesti Agencija za podršku informacijskim sustavima  i informacijskim tehnologijama - APIS IT.


 

Vlada je donijela odluku o izmijenii  Zakon o elektroničkim komunikacijama ne bi li učinila zakonitim prikupljanje i korištenje lokacijskih podataka građana s ciljem učinkovitijeg suzbijanja zaraze korornavirusom. Kako se kaže Zakon će sada sdržati odrebe kojima se iznimno dopuštaa obrada podataka o lokaciji bez prometnih podataka u cilju zaštite nacionalne i/ili javne sigurnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije