Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Na korak bliže velikom brzom internetu!

Otvara se natječaj za gradnju pristupne optičke infrastrukture. Odašiljači i veze dobili su odobrenje za pripremu gradnje agregacijske mreže, čeka se dodatna odluke Vlade
06. prosinca 2019. u 07:00 11 komentara 1288 prikaza
Oleg Butković
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

Hrvatska je po fiksnom internetu, odnosno infrastrukturi koja omogućava ultrabrzi internet nedovoljno razvijena, posebice u ruralnim i nedostupnim dijelovima zemlje. Zato je i izrađen projekt ili nacionalna strategija širokopojasnog pristupa i zatražena su sredstva iz europskih fondova. EU je novac odobrila i to istoga dana kada i novac za gradnju Pelješkog mosta – u lipnju 2017.

Ilustracija ISTRAŽIVANJE POKAZALO Informatički stručnjak: Korištenje interneta u Hrvatskoj nije zabrinjavajuće

Proračun za dva programa, gradnju pristupne mreže i gradnju agregacijske optičke infrastrukture vrijedan je ukupno 224,4 milijuna eura, od čega većinu, odnosno 85 posto novca osigurava EU. Ipak, dok se Pelješki most već uvelike gradi, gradnja optičke bilo pristupne bilo agregacijske mreže tek je u administrativnoj proceduri.

Zbog zastoja i odgađanja potrebnih proceduralnih koraka svojedobno smo i dobili packe Europske komisije pod prijetnjom oduzimanja odobrenog novca. Ipak, upravo ovog tjedna objavljen je natječaj pri Ministarstvu regionalnog razvitka za izgradnju pristupne mreže u područjima u kojima ne postoji komercijalni interes operatora. Natječaj se otvara 6. prosinca i a traje do 21. veljače 2020. Vrijednost natječaja jest 695 milijuna kuna.

Zagreb: Predstavljena platforma SINI za sigurnost djece i mladih na internetu DOBRE VIJESTI Od Nove godine upola jeftiniji internet i telefon za socijalno ugrožene

Kada se radi o agregacijskoj mreži, kralježnici internet mreže i preduvjetu za pristupnu mrežu, projektu vrijednom ukupno 103 milijuna eura, resorni ministar Oleg Butković pojasnio je:

– Ovaj projekt podrazumijeva izgradnju agregacijske mreže koji bi trebao rezultirati s 350 čvorova agregacijske mreže sljedeće generacije. Odašiljači i veze (OIV) koji su zaduženi za tehničku provedbu izradili su finalnu verziju Studije izvodivosti koja je predana Jaspers timu na odobrenje pripremljenosti projekta, nakon čega se očekuje prijava velikog projekta u Jaspers Independent Quality Review u prosincu 2019.

Vladimir Putin i pomornica NEOVISNA MREŽA Rusi počinju testirati svoj internet

Službeno odobrenje velikog projekta od Europske komisije očekujemo do lipnja 2020. Međutim, s obzirom na to da svi troškovi na projektu koji su nastali od 1. siječnja 2019. prihvatljivi u trenutku prijave velikog projekta prema Jaspers IQR, OIV će započeti nabave po elementima projekta odmah nakon prijave. Očekivano trajanje svih radova je do kraja 2023. a projekt je podijeljen u četiri faze ovisno o geografskoj pokrivenosti – kazao je ministar Oleg Butković.

Prije nekoliko dana učinjen je značajan iskorak prema potpisu ugovora s Europskom komisijom.

Vladimir Putin ŽELI POUZDAN IZVOR INFORMACIJA Nakon državnog interneta, Putin je odlučio stvoriti i rusku Wikipediju

– Odašiljači i veze izradili su finalnu verziju Studije izvodivosti koju je Jaspers tim odobrio te izdao tzv. ACN odnosno potvrdu pripremljenosti projekta. Slijedeći važan korak prema odobrenju velikog projekta bit će odluka Vlade o financiranju projekta, koja se uskoro očekuje – ističe Mate Botica, direktor Odašiljača i veza.

Optička fiksna infrastruktura preduvjet je osim za pristupnu mrežu i za gradnju mobilnih baznih stanica odnosno za iskorak ka 5G mrežama i modernim tehnologijama. 

BILI ZAJEDNO NA VEČERI
Liječnik koji je pokušao oživiti Bandića: Samo se srušio, bio je to masivni infarkt
PET FAZA SNA
Jeste li se ikad zapitali zašto spavate više od osam sati, a nenaspavani ste?
  • hegedus-nebanirani:

    Sve bi mi to već imali da hdz-sdp vlade nisu prodale ht i našu infrastrukturu za kikiriki...

  • znam:

    Švedska telekomunikacijska tvrtka Ericsson pristala je platiti 1,2 milijarde dolara, u nagodbi izvan suda, nakon što je američko Ministarstvo pravosuđa pokrenulo istragu optužujući ih za podmićivanje političara i korupciju. novac.hr

  • znam:

    Zamolio bih da pogledate: Wireless wake-up call | Jeromy Johnson | TEDxBerkeley (YouTube). Djelomicno zato sto je to i moja prica i stav o bezicnoj tehnologiji.