Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 145
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
konkurencija najjačima

Kreator operativnog sustava Android lansira svoj prvi pametni telefon

Andy Rubin
Engadget.com
13.08.2017.
u 13:40

Andy Rubin, čovjek koji je osmislio najkorišteniji svjetski operativni sustav za mobilne uređaje – Android, do kraja mjeseca lansirat će svoj smartphone PH-1

Andy Rubin, inženjer, u tehnosvijetu je najpoznatiji po Androidu, operativnom sustavu za mobilne telefone. On je osnovao startup tog imena koji je još 2005. uspješno prodao Googleu za 50 milijuna dolara. Akvizicija je obuhvaćala i ljude, dakle Rubin je zajedno sa svojim ljudima prešao u Google i tamo bio voditelj, a potom i potpredsjednik. U dvije godine od stvaranja sustava koji je prvobitno bio namijenjen digitalnim kamerama nastao je operativni sustav otvorena tipa, za razliku od Appleova, i zavladao tržištem. Danas se Android nalazi u gotovo svim pametnim telefonima osim, naravno, iPhoneima.

Essential udara na iPhone

Rubin je nakon nekog vremena potražio nove izazove i u Googleu. Bio je voditelj tima inovatora i robotičara, bavio se umjetnom inteligencijom, a 2014. odlučio je otići i početi ispočetka. Naravno, ne baš iz garaže, ali odlučio je samostalno pokušati pronaći novu zanimaciju i novo polje u kojem želi biti uspješan. Od tada je osnivao tvrtke, inkubatore, bavio se raznim stvarima.

Essential je startup koji će proizvesti pametni telefon, i to u onoj vrhunskoj kategoriji, i pozicionirati se uz bok najboljih odnosno zadnjih izdanja iPhonea i Samsunga. Upravo proteklog tjedna Andy Rubin na svom Twitter profilu objavio je fotografije i kazao da je krenula masovna proizvodnja mobitela PH-1 kojim žele osvojiti nove korisnike i preoteti one koji nisu zadovoljni sadašnjim perjanicama ili su im postale dosadne. Essential Phone PH-1 ima modularan sustav dodatne opreme. Inače, dimenzije su mu 141.5 × 71,1 × 7,8 mm i teži 185 grama. Okvir je napravljen je od titana, a keramika korištena u izradi stražnje strane izgleda poput stakla. Na poleđini se nalaze ID biometrijski senzor otiska prsta, 13 MP dvije leće kamera (RGB i monokromatska, f / 1,85 otvora) i par magnetskih pinova za spajanje dodatnih modula u desnom kutu. Ima mogućnost snimanja 4K videozapisa. Dolazi s USB priključkom vrste C i bez 3,5 mm analognog priključka za slušalice. Prednja kamera za videopozive ili selfieje nalazi se u samom središtu prednjice. Kamera ima 8 MP s podrškom za 4K video.

Modularni mobitel

Kada se radi o parametrima hardvera, ima procesor Qualcomm Snapdragon 835 na 2.45 GHz, Adreno 540, 4 GB RAM-a i 128 GB interne memorije. Nema mogućnosti proširenja SD karticom. Kapacitet baterije je 3040 mAh.

Uređaj koristi operativni sustav Android. Od osnovnog pribora za dostupni za kupnju uz uređaj prvi će biti dostupni bežično punjenje i kamera 12 MP senzora (riblje oko) koja može snimati 4K video u 360 stupnjeva na 30 fps. Modul kamere također ima četiri mikrofona za snimanje zvuka sa svih strana. Essential Phone PH-1 prodavat će se po cijeni od 699 dolara, a ako želite dodatni modul kamere, potrebno je dodati još 50 dolara na osnovnu cijenu. Za sada su tek narudžbe u tijeku, i to samo za američko tržište, a isporuka se očekuje do kraja kolovoza. Dostupan će biti na Amazonu i na stranicama Essentiala. Uostalom, Amazon je proteklog tjedna dodatno investirao u startup Essential, a osim njega, tu su i Tencent, Foxconn...  

  

Komentara 2

TO
toljaga22
14:04 13.08.2017.

cini se zanimljiv

JU
jurajuric116
14:31 13.08.2017.

ovi dodatni moduli su fora, predpostavljam da bude u ponudi i FLIR kamera i razne điđe. ovo da nema 3,5 mm jack me ubila odma u startu. imam super kvalitetne slušalice i kaj da radim z njima? opet prodaja opreme zbog novih standarda koji mi uopće be trebaju. mislim da ostajem i dalje na HTC ultra 11.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije