Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 92
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
SVIJET BOLJIH MOGUĆNOSTI

Jeste li čuli za Ascaliu? Najvjerojatnije niste, ali uskoro bi mogli ovisiti o njima

Pametni grad
Foto: GettyImages
13.07.2019.
u 08:00

Prvi domaći start up koji kombinira hardware i software na jedinstven način čime postiže efikasnost koja je do nedavno bila nezamisliva

Svijet u kojem danas živimo definira tehnologija. Ne radi se samo o pametnim telefonima ili nekom naprednom uređaju već o tehnološkoj revoluciji koja pogađa sve nas. Način na koji živimo, komuniciramo s obitelji ili poslovnim partnerima, zabavljamo se i radimo naše poslove, sve se mijenja ubrzanim tempom. Četvrta industrijska revolucija po svojem obujmu i karakteristikama neće biti slična niti jednoj promijeni koju smo do sada doživjeli ali jedna stvar je već sada poprilično jasna, svi koji se uhvate u koštac s njom će morati pružiti sveobuhvatno rješenje kako bi uspješno napravili transformaciju.

Ovakva promjena, koju je omogućio tehnološki napredak, predstavlja novo poglavlje u našim životima, ali najveća prilika leži u načinu razmišljanja, mentalnom sklopu koji će gledati dalje od „obične“ tehnologije i naći načina kako na najefikasniji mogući način pozitivno utječe na ljude i njihove obitelji ili poslovanje.

Za sada smo od promjene profitirali najviše mi, obični korisnici, koji smo pristupom digitalnom svijetu dobili nove mogućnosti za zabavu i produktivnost, međutim, prave dugoročne prilike će se pokazati tek kada tvrtke, gradovi, lokalne samouprave i pojedinci donesu tehnološke inovacije koje će otvoriti nova tržišta i dovesti do ekonomskog rasta.

Upravo na zahtjevima ovih tehnoloških promjena i digitalizacije poslovanja i društva, nastala je Ascalia, hrvatski start up koji pomaže tvrtkama i gradovima da uspješno započnu revoluciju poslovanja i izgrade pametne gradove.

Najveća prednost Ascalie je prilagođavanje postojećim tehnološkim rješenjima i inteligentan pristup kroz jedinstvenu platformu. Naime, većina tvornica i proizvodnih pogona sastoji se od infrastrukture stare i do pola stoljeća, te često nisu ni najmanje kompatibilni. Postojeće stanje dovodi do kaosa, a zamjena postojećih uređaja novijima, osim značajnog financijskog izdatka, također znači i prekid u proizvodnji. Ascalijina platforma tu dolazi do izražaja jer omogućuje povezivanje različitih postrojenja, integriranje računalne tehnike, obrade podataka te pomoću umjetne inteligencije i napredne analitike analizira cijeli sustav, identificira slabe točke te omogućuje pametno upravljanje na dnevnoj razini. Na taj način dovodi do smanjene ukupne potrošnje energije i optimizacije poslovanja. Ovakva jedinstvena platforma koristi custom made hardware i software te ne ovisi o internetu već može raditi i lokalno, a glavna prednost je što ne skuplja samo podatke, već ih analizira i nudi pametna rješenja.

Slična stvar je i s gradovima, ne radi se o tome da je dovoljno samo nabaviti nova tehnološka rješenja, već o tome da se njima pametno upravlja. Kao i kod poduzeća, u gradovima se koriste različita tehnološka rješenja, često iz različitih vremenskih razdoblja, pa je povezivanje često ne moguće. Ascalia omogućuje da se sve različite tehnologije svedu u isti sustav i na taj način pojednostavi upravljanje procesima. Gradovi time mogu smanjiti negativan utjecaj na okoliš i popraviti kvalitetu življenja svojih građana.

Dokaz da se radi o jedinstvenoj usluzi koja će svojim korisnicima pomoći u razvoju je i prva nagrada na natječaju Hrvatski startupovi na Start.Up! Germany Road Showu koji je održan u Algebra Labu.

Pristup najnovijim tehnologijama važan je preduvjet za kvalitetniji i jednostavniji život te stvaranje i razvoj vlastitih poslovanja. Upravo zato, najbolja mreža i brzi Internet morajubiti dostupni u svakom kutku Hrvatske, kako bi svi već danas živjeli bolje, uspješnije i kvalitetnije, stvarajući tako bolju budućnost za sebe, a i za društvo u cijelosti.

Za više inspirativnih priča posjetite: Svijet boljih mogućnosti.

Sadržaj omogućio Hrvatski Telekom

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije