Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
revolucija u robotici

Dok roboti tek hodaju, Atlas pleše, skače i izvodi salto

Robot Atlas
Foto: Boston Dynamics
1/3
22.11.2017.
u 13:23

Atlas je najmoderniji svjetski robot koji s lakoćom savladava sve prepreke. Nedostaje mu samo ljudski lik da prevari promatrače

Bez neke posebne najave na internetu se pojavila snimka na kojoj Atlas, najmoderniji svjetski robot, pokazuje svoje nove mogućnosti. Dok današnji roboti jedva savladavaju i kretanje po ravnoj podlozi, Atlas na videu koji je prije nekoliko dana procirkulirao društvenim mrežama, pokazuje kako s lakoćom savladava prepreke.

Prepreka uočena, skok na prepreku, pa na drugu, pa natrag na pod da bi se skočilo na sljedeću, višu prepreku. Nije kraj. Još jedan skok, za 180 stupnjeva na istoj povišenoj prepreci. A onda spektakl – Atlas može napraviti salto unatrag! I to ne jednom. Prvi je robotski savršen, drugi više nalik ljudskom, gdje poput kakvog gimnastičara Atlas kompenzira doskok. I onda treći koji mu baš ne uspijeva pa se nakon lošeg doskoka baca na prepreku s koje je skočio.

Skupi razvoj i neisplativost

Sve to izgleda prilično impresivno – gotovo filmski, a neki će internetski komentatori tvrditi kako se radi o dostignuću koje smo očekivali možda za tek desetak godina. Upitali smo za mišljenje Matiju Kopića, osnivača izuzetno uspješnog startupa Farmeron nakon kojeg je osnovao Gideon Brothers, startup koji se intenzivno bavi i robotikom.

– Specijalnost je Boston Dynamicsa razvoj nogu i lokomotorika, no oni nisu i jedini koji se time bave, znam za još nekoliko tvrtki koje u tom području rade dobar posao. Razvoj kretanja robota i dalje je iznimno skup i neizvjestan, roboti kod kojih je to fokus razvoja i dalje su neisplativi – kaže nam. Osnovni je smjer razvoja u kojem se nastoji ići napraviti energetski efikasne robotske noge, sposobne kretati se u nestrukturiranim ljudskim okruženjima.

– Zapravo, nisam pretjerano impresioniran jer se od tvrtke kao što je Boston Dynamics tako nešto i očekivalo. Riječ je o zaista sjajnom marketinškom potezu, no zapravo ne znamo iz kojeg je pokušaja snimljen, možda stotog. Isto tako, važno je znati da ovaj robot nije svjestan da je napravio tako kompliciran pokret poput salta niti uopće zna što je salto. Preciznije, roboti današnjice ne mogu samostalno doći do zaključka da salto treba u nekom trenutku i napraviti. Najvažnije je pitanje kako uopće taj salto iskoristiti na smislen način. To je definitivno veliko dostignuće u tehnološkom smislu jer smo zapravo na samim počecima robotike te je ovo jedan uvid u to što će roboti moći u budućnosti – kaže Matija Kopić, CEO Gideon Brothersa.

SpotMini poput pravog psa

Posljednju smo Atlasovu novotariju vidjeli u veljači prošle godine kada je Atlas pokazao da može otvarati vrata, prolaziti kroz snijeg te slagati teške kutije. Ili ustati nakon što ga ‘okinete’ hokejskom palicom. Da bi postigao takvo skladno kretanje, Atlas koristi mnoštvo senzora u svojem trupu i nogama kako bi održao ravnotežu, a optički mjerni instrument LIDAR i stereosenzore koristi kako bi prepoznao i izbjegao prepreke. Naizgled, sve što mu nedostaje jest ljudski lik pa da nas gotovo i uspije prevariti.

Nije to bilo i jedino od Boston Dynamicsa. Pustili su i video na kojem se vidi SpotMini, robot koji se kreće gracilno poput njemačke doge, što je u redu, no internetsku je publiku osupnulo nešto drugo – kada SpotMini dotrči do kamere, okrene se prema njoj kao da ju je opazio pa onda, kao da je, poput pravog psa, zaključio da mu je nezanimljiva, otrčao dalje, iza ugla.   

Komentara 1

DU
Deleted user
20:19 22.11.2017.

Čuđenje ovo vijesti je ravno oduševljenju putovanjem na mjesec koje iskazuje cerry u filmu Glup gluplji . Na Youtube snimke robota Boston Dynamic au već godinama !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije