Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Tech/Sci Tehnologija

Dok roboti tek hodaju, Atlas pleše, skače i izvodi salto

Atlas je najmoderniji svjetski robot koji s lakoćom savladava sve prepreke. Nedostaje mu samo ljudski lik da prevari promatrače
22. studenoga 2017. u 13:23 1 komentara 773 prikaza
Robot Atlas
Foto: Boston Dynamics
Pogledajte galeriju 1/3

Bez neke posebne najave na internetu se pojavila snimka na kojoj Atlas, najmoderniji svjetski robot, pokazuje svoje nove mogućnosti. Dok današnji roboti jedva savladavaju i kretanje po ravnoj podlozi, Atlas na videu koji je prije nekoliko dana procirkulirao društvenim mrežama, pokazuje kako s lakoćom savladava prepreke.

Hrvatsko društvo za robotiku Robotika Hrvatsko društvo za robotiku s međunarodnih natjecanja uvijek se vraća okićen medaljama

Prepreka uočena, skok na prepreku, pa na drugu, pa natrag na pod da bi se skočilo na sljedeću, višu prepreku. Nije kraj. Još jedan skok, za 180 stupnjeva na istoj povišenoj prepreci. A onda spektakl – Atlas može napraviti salto unatrag! I to ne jednom. Prvi je robotski savršen, drugi više nalik ljudskom, gdje poput kakvog gimnastičara Atlas kompenzira doskok. I onda treći koji mu baš ne uspijeva pa se nakon lošeg doskoka baca na prepreku s koje je skočio.

Skupi razvoj i neisplativost

Sve to izgleda prilično impresivno – gotovo filmski, a neki će internetski komentatori tvrditi kako se radi o dostignuću koje smo očekivali možda za tek desetak godina. Upitali smo za mišljenje Matiju Kopića, osnivača izuzetno uspješnog startupa Farmeron nakon kojeg je osnovao Gideon Brothers, startup koji se intenzivno bavi i robotikom.

– Specijalnost je Boston Dynamicsa razvoj nogu i lokomotorika, no oni nisu i jedini koji se time bave, znam za još nekoliko tvrtki koje u tom području rade dobar posao. Razvoj kretanja robota i dalje je iznimno skup i neizvjestan, roboti kod kojih je to fokus razvoja i dalje su neisplativi – kaže nam. Osnovni je smjer razvoja u kojem se nastoji ići napraviti energetski efikasne robotske noge, sposobne kretati se u nestrukturiranim ljudskim okruženjima.

– Zapravo, nisam pretjerano impresioniran jer se od tvrtke kao što je Boston Dynamics tako nešto i očekivalo. Riječ je o zaista sjajnom marketinškom potezu, no zapravo ne znamo iz kojeg je pokušaja snimljen, možda stotog. Isto tako, važno je znati da ovaj robot nije svjestan da je napravio tako kompliciran pokret poput salta niti uopće zna što je salto. Preciznije, roboti današnjice ne mogu samostalno doći do zaključka da salto treba u nekom trenutku i napraviti. Najvažnije je pitanje kako uopće taj salto iskoristiti na smislen način. To je definitivno veliko dostignuće u tehnološkom smislu jer smo zapravo na samim počecima robotike te je ovo jedan uvid u to što će roboti moći u budućnosti – kaže Matija Kopić, CEO Gideon Brothersa.

SpotMini poput pravog psa

Posljednju smo Atlasovu novotariju vidjeli u veljači prošle godine kada je Atlas pokazao da može otvarati vrata, prolaziti kroz snijeg te slagati teške kutije. Ili ustati nakon što ga ‘okinete’ hokejskom palicom. Da bi postigao takvo skladno kretanje, Atlas koristi mnoštvo senzora u svojem trupu i nogama kako bi održao ravnotežu, a optički mjerni instrument LIDAR i stereosenzore koristi kako bi prepoznao i izbjegao prepreke. Naizgled, sve što mu nedostaje jest ljudski lik pa da nas gotovo i uspije prevariti.

Nije to bilo i jedino od Boston Dynamicsa. Pustili su i video na kojem se vidi SpotMini, robot koji se kreće gracilno poput njemačke doge, što je u redu, no internetsku je publiku osupnulo nešto drugo – kada SpotMini dotrči do kamere, okrene se prema njoj kao da ju je opazio pa onda, kao da je, poput pravog psa, zaključio da mu je nezanimljiva, otrčao dalje, iza ugla.   

Atlas ATLAS Predstavljen robot koji podsjeća na Terminatora. Pogledajte što sve može Svjetski kup u edukativnoj robotici Natjecanje Na svjetskom kupu u edukativnoj robotici u Šangaju niz nagrada hrvatskim timovima YuMi Robot s dvije ruke ABB-ov robot YuMi nastupao na centralnoj pozornici u Pisi dirigajući Andrei Bocelliju i Filharmonijskom orkestru Lucca

Kada bude završen, Atlasova namjena bit će potraga i spašavanje

Atlas je prema definiciji Boston Dynamica dvonožni agilni antropomorfni robot. Zasnovan je 2013. godine na ranijem tvrtkinu konceptu humanoidnog robota PETMAN. Atlasova glavna namjena, jednom kada ga se razvije do kraja, prema zamisli Boston Dynamicsa, trebala bi biti potraga i spašavanje. Boston Dynamics osnovali su inženjeri znamenitog sveučilišta MIT. Krajem 2013. godine kupio ih je Google te ih sredinom ove godine prodao japanskoj tvrtki SoftBank Group.     

EU fondovi Bjelovar
PRIJAVITE SE
Konferencija o atraktivnim mjerama za razvoj poduzetništva
Skipper4you.com
MIRNO MORE
Znate li da se kod nas školuju skiperi koje cijene svugdje u svijetu
  • Deleted user:

    Čuđenje ovo vijesti je ravno oduševljenju putovanjem na mjesec koje iskazuje cerry u filmu Glup gluplji . Na Youtube snimke robota Boston Dynamic au već godinama !!!