Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TRGOVINA

Bez brige, u ovoj ne morate trošiti novac!

Tablet
Foto: Thinkstock
1/2
15.12.2017.
u 09:07

Ako ste instalirali puno aplikacija, može se dogoditi da vam se tablet uspori

Možda najbolja osobina Androida je da možete preuzeti aplikacije koje zamjenjuju one koje ste dobili na tabletu. Tako možete odabrati druge aplikacije za različita podešavanja (primjerice, dodati onu za automatsko osvjetljenje ako vaš tablet nema tu funkciju), za reprodukciju glazbe, prikaz fotografija i videa, snimanje, navigaciju, poruke, tipkovnicu… Doslovce za sve.

Do svih njih doći ćete kroz Google Play Trgovinu (App Store na iOS-u: treba znati da je ondje izbor nešto slabiji, posebice za aplikacije koje omogućuju podešavanja jer Apple ne omogućuje da sami podešavate sve stvari; isto tako, aplikacije za iPodu u pravilu nešto koštaju, dok su na Androidu većinom besplatne).

Slobodno instalirajte i isprobajte različite aplikacije: one i jesu glavni razlog zašto se ovi uređaji nazivaju „pametnima“, jer im dodaju nove funkcionalnosti. (Ipak, prije instalacije provjerite treba li za neke dodatne mogućnosti platiti, ili se same aplikacije moraju platiti nakon određenog vremena korištenja: i jedno i drugo je jasno naznačeno u Trgovini.)

U Trgovini (ili u Postavkama) možete uključiti ili isključiti automatsko ažuriranje: da se aplikacija automatski obnavljaju novom verzijom.

Još jedno upozorenje: na nekim tabletima ne možete koristiti Trgovinu, pa čak ni preuzimati besplatne aplikacije, dok ne unesete podatke o svojoj kreditnoj kartici. Bez brige, ti podaci su tako zaštićeni da je praktički nemoguće da neki zlonamjerni hacker upadne i ukrade vam podatke kreditne kartice. (Puno je veći rizik koristiti bankomat.)

Foto: Thinkstock

S vremenom, ako ste instalirali puno aplikacija, može se dogoditi da vam se tablet uspori. U tom slučaju, prođite kroz aplikacije i obrišite one koje ne koristite. Postupak je jednostavan: samo pritisnite prstom na neželjenu aplikaciju i odvucite njihovu ikonu do kante za smeće na vrhu ekrana (na Androidu) ili pritisnite x (na iPadu). Alternativno, možete ih deinstalirati kroz Trgovinu.

(Tvornički instalirane aplikacije se najčešće ne mogu ukloniti; ipak, na Androidu se nekih od njih možete riješiti na ranije opisan način: kroz Postavke).

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije