Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 94
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZANIMLJIV PATENT

Apple patentirao 'desk-free' računalo s bežičnim punjenjem

Apple desk-free
USPTO
28.12.2013.
u 15:01

Posrijedi je računalni sustav s integriranim projektorom čiji bi prikazi zamijenili monitore kakve većina računala koristi

Appleu je odobren patent za "desk-free" računalo koje se puni bežičnim putem. Zahtjev za patentom podnesen je još u rujnu 2008. godine, a odobren je sredinom prosinca ove godine.

Sudeći prema opisu na stranicama američkog ureda za patente (USPTO), posrijedi je računalni sustav s integriranim projektorom čiji bi prikazi zamijenili monitore kakve većina računala koristi. Sustav je također opremljen senzorima poput akcelerometra i svjetlosnog senzora koji bi prikupljali podatke o udaljenosti uređaja od zida, osvijetljenosti prostorije i slično.

Prednost ovakvog sustava je u fleksibilnosti jer korisnik može birati veličinu projiciranog prikaza, za razliku od tipičnih laptopa i računala kod kojih se veličina zaslona ne može mijenjati. Sustav bi također koristio takozvano induktivno punjenje, metodu kojom se energija umjesto preko kabela prenosi putem elektromagnetskog polja.

>> Volvo dovršio studiju bežičnog punjenja električnih automobila

Zasad nije poznato kada i hoće li se uopće ovakav sustav naći na tržištu, no ovaj patent mogao bi pokazati u kojem će smjeru ići svijet osobnih računala tijekom sljedećih nekoliko godina ili čak desetljeća. A moguće je da će ovako izgledati i famozna Appleova pametna televizija o kojoj se već dugo spekulira.

Komentara 1

GO
goran2hr
12:41 03.01.2014.

Da bi se to računalo tako napunilo ono mora biti u elektromagnetskom polju. A onda i korisnik mora biti u takvom polju i riskirati da dobije tumor, a sve zato da ne bi imao kablove po stolu. O gubicima daa i ne pričamo. Klonimo se bežičnoga prijenosa, bez velike potrebe.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije