Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Novi predsjednik

Prvi čovjek Italije S. Mattarella vozi se tramvajem

Italy's new President Sergio Mattarella (R) receives a decoration from his predecessor Sergio Napolitano at the Qurinale presidential palace in Rome in this February 3, 2015 handout photo by the Italian Presidency Press Office. REUTERS/Italian Presidency
Foto: Reuters/PIXSELL
26.02.2015.
u 18:03

U mandatu je dosad upotrijebio više javnih prometala nego riječi

U manje od mjesec dana predsjedanja Talijanskom Republikom Sergio Mattarella upotrijebio je više javnih prometala nego riječi, napisali su novinari. Predsjednik Italije Sergio Mattarella (73) putovao je u utorak vlakom iz Rima u Firencu i natrag. Stigavši u Firencu, nastavio je tramvajem do visoke pravosudne škole u Scandicciju.

Nakon što je 14. veljače privatno otputovao u Palermo linijskim zrakoplovom Alitalije, Mattarella je sada na službeno putovanje otišao vlakom kao obični putnik.

Očuvanje okoliša

S rimske željezničke postaje Termini Mattarella je krenuo brzim vlakom, koji vozi 300 km/h, na željezničku postaju Santa Maria Novella u Firenci te se njime i vratio u Rim. Iz Firence se talijanski predsjednik tramvajem vozio do Scandiccija udaljenog oko sedam kilometara. Dakako, pratili su ga tjelohranitelji u civilu, no pratnja nije bila jako brojna.

Zašto je Mattarella izabrao javni prijevoz? Vjerojatno zato da uštedi, da pokaže kako se ne treba putovati državnim zrakoplovima ili automobilima, ali i zbog toga što je vlakom mnogo brže došao u Firencu nego automobilom, pa i zrakoplovom. Vlakom se s postaje Termini u Rimu na postaju Santa Maria Novella u Firenci stiže za točno jedan sat i 30 minuta. Udaljenost od Rima do Firence nešto je manja od 300 km i automobilom se putuje više od dva i pol sata. Putujući javnim prijevozom, Mattarella je uštedio ne samo vrijeme i novac već je dao i primjer za očuvanje okoliša.

Da će se ponašati drugačije od svojih prethodnika, Mattarella je pokazao i 31. siječnja kada je u parlamentu izabran za predsjednika Republike. Rimom je putovao u kćerinu sivom fiatu pandi. Samo dva tjedna zatim (14. veljače) na privatni put u svoj rodni Palermo Mattarella je otišao redovnom linijom Alitalije.

"Običan putnik, posebna osoba. Sretan put, predsjedniče", objavljeno je na Twitteru Alitalije. Tada je imao zaista malobrojnu sigurnosnu pratnju. Nekoliko agenata pratilo ga je u zrakoplovu. Bilo je to privatno putovanje i tako se ponio. Kupio je kartu, čekao ulazak u linijski zrakoplov kao svi smrtnici...

Bolje čuvan na Siciliji

Mattarella je na Siciliji bio nešto bolje čuvan. Kada je išao u Castellammare del Golfo, na grob supruzi Marisi i bratu Piersantiju, kojega je ubila mafija, sigurnosna pratnja bila je znatnija. Cesta oko groblja bila je zatvorena.

Kada su talijanski novinari napisali da je predsjednik upotrijebio više javnih prometala nego riječi, nisu ni pretjerali jer je dosad Mattarella održao samo tri govora – inauguralni u parlamentu i sjedištu predsjednika Republike, na Vrhovnom sudu i u pravosudnoj školi u Firenci. No govori i načinom na koji putuje.

>> Tko je novi predsjednik Italije? Kao ministar obrane odobrio napad na Srbiju

>> Sergio Mattarella - predsjednik u Fiatu Pandi

Komentara 11

DA
Djeca_Arbata
21:47 26.02.2015.

Evo gospođo Pusić i ministre Varga...tako se živi...nekadašnji ministar financija Njemačke u eri Helmuta Kohla vozio se u službenom autu koji je prešao milijun kilometara i nije dao da se kupuju novi automobili...naravno Njemci su službene automobile savršeno servisirali, ali ipak...mi smo ipak samo primitivni i zatucani balkanci...šumski divljaci...

DU
Deleted user
10:41 27.02.2015.

Da zivijo sam dugi niz godina u Bernu,300 metara od Bundes-Hausa,tu se svako jutro sjati oko 2-3 tisuca drzavnih radnika,znaci od presjednika,do najnize rangirani politicara i radnika u toj kuci,i niti jedan ne dolazi autom na posao,ni sa luzbenim,niti svojim privatnim,ili biciklima,(oni koji stanuju u Bernu),a vlakovima ili autobusima,oni koji zive izvan Berna,pa kad sam se vratijo doma u Zagreb,zaista sam bijo iznenadjen kad svaki politicar dolazi sa sluzbenim vozilom na Pantovcaka,ili Banske dvore,ni sam se mogao nacuditi,zaista smo pravi balkan........

OB
Objektivno...
19:15 26.02.2015.

... i predsjednik Gradskog vijeća jednog našeg grada putuje tramvajem... Nejasno je zašto je dao ostavku u nadzornom odboru tramvaja kad je gradonačelnik htio da tramvaj pojeftini?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije