Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gojko Drljača
Autor
Gojko Drljača

Sudstvo nam je najkrupniji problem

Sudski čekič
17.04.2010. u 12:00

Jesmo li svjesni da nam korumpirani sudac u karijeri može uništiti milijarde kuna?

U samo nekoliko mjeseci nekoliko “uglednih” hrvatskih sudaca našlo se u vrlo neobičnoj poziciji u sudnicama – umjesto na sudačkoj, sjedili su na optuženičkim klupama. Uz to, velik broj javnih skandala u koje su upleteni hrvatski suci, kao i očita činjenica da bi nekima od njih na leđa s punim pravom trebalo nalijepiti etikete tipa “korumpiran”, “mafijaš”, “tup, glup i neobrazovan”, “aljkav”, “spor kao puž”... razotkrili su kako je problem hrvatskog pravosudnog sustava mnogo veći nego što se do sada mislilo. A i do sada je svaka analiza što domaćih, što inozemnih stručnjaka upućivala na to da je stanje u pravosuđu jedan od najdubljih i najozbiljnijih hrvatskih problema.

Dakle, tko to nama sudi u Hrvatskoj? Javnost je već zaboravila slučaj sutkinje Žužić koja se nije izuzela u slučaju u kojem se pojavljivao i njezin suprug. Ništa se nije dogodilo. Mi novinari i dalje samo prepričavamo anegdote kolega koji su sjedili u sudnicama gdje se sudac prezivao isto kao tužitelj, a igrom slučaja bili su iz istog malog mjesta. To je valjda normalno?! Uvijek lijepo odjevena gospođa, inače sutkinja zbog koje su otočani masovno ostajali zbog svoje zemlje, išetala se iz sudnice nasmiješena i slobodna kao ptica, kao da se ništa nije dogodilo. I to je valjda normalno?! Osjećate li se nakon tih skandala da ćete u sudnici biti zaštićeni božicom pravde, da ćete imati praveden tretman bez obzira na to nađete li se u ulozi tužitelja, tuženog ili svjedoka?

I svi dosadašnji skandali vezani uz suce još su se nekako mogli progutati, ali kada je autor ovih redaka u četvrtak pročitao sjajnu temu koju su napisali kolege iz Crne kronike o prisluškivanju dubrovačkih sudaca Besjedice i Miloglava, doslovno je ostao šokiran. Prema onome što je došlo do javnosti, naši pravedni suci vrlo su susretljivo odrađivali usluge optuženima za krupne pretvorbene malverzacije. Naravno, pravedni suci opet će se izvući jer su dokazi protiv njih navodno dobavljeni protuzakonito. Kako su lijepo objasnili kolege iz Crne kronike: “...ako se nekoga prisluškuje zbog mita, a uhvati ga se u krađi, ti razgovori nisu dokaz za krađu...” I tako bi vjerojatno i naši “časni” suci, gospari dubrovački, i dalje ostali suci na visokim plaćama da nije bilo suda javnosti. Ovako se možda ipak nešto dogodi.

Treba li nakon ovoga uopće podsjećati na slučaj suca Gašpara i njegova kolege Peze osumnjičenih za korupciju? I u njihovim slučajevima bila je velika dvojba jesu li ili nisu prisluškivani protuzakonito.

Sve u svemu, ne treba zbog deset-dvadeset korumpiranih sudaca te nešto šire skupine nesposobnih ili pak inertnih gaditi cijelu sudsku populaciju od oko 1600 sudaca jer ti ljudi dobro i savjesno rade svoj posao. Međutim, broj sudaca u čudnovatim situacijama dokaz je da nam je stanje u pravosuđu najkrupniji gospodarski problem. Nemojmo biti naivni. Samo jedan korumpirani sudac u svojoj karijeri može počiniti štetu od više stotina milijuna, a možda i više od milijardu kuna. Razni oblici nereda u pravosudnom sustavu sigurno su nas u zadnjih dvadeset godina stajali stotinjak milijardi kuna. Možda i više. Stvarno smo bahato bogati!

Ključne riječi

Komentara 9

BR
branitelj
15:22 17.04.2010.

stalno govorim da u državnoj upravi od portira do predsjednika vlade sve korumpirano a suci to je strašno

DO
doktorica
19:04 17.04.2010.

Oni su samo sluge vlasti i ne provode Zakon kako bi trebalo nego kakova je politička \"klima\",a predmete odugovlače jer i nisu plaćeni da ih rješavaju na vrijeme i u skladu sa Zakonom ,a što pogoduje advokatima da gule klijentelu.Toga ima samo kod nas.

JA
jankoprekobrda
14:14 17.04.2010.

Ako mi netko imenuje JEDNOG JEDINOG POSTENOG I NEKORUMPIRANOG SUDCA u Hrvatskoj dobiva nagradu!!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?