Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DAN NAKON POBJEDE

Zlatko Dalić ne skriva: 'Nisu u formi, ali u osmini finala želimo izbjeći Španjolsku!'

Euro 2020 - Group D - England v Croatia
Foto: Laurence Griffiths/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/8
23.06.2021.
u 13:51

– Ostvarili smo prvi cilj, proći skupinu. I to kao drugi, što je idealno. Sad idemo korak dalje.

Izbornik hrvatske nogometne reprezentacije Zlatko Dalić dan nakon velike pobjede protiv Škotske itekako je zadovoljan, što nije skrivao.

– Noć je bila slična onoj u Rusiji. Došli smo u hotel oko pet ili šest, kao u Rusiji. Neka i završi kao u Rusiji. Proveselili smo se, ali vrijeme je okrenuti se novom protivniku, pripremiti se. Što se dečki tiče, zadovoljni su, imaju više samopouzdanja, time smo puno dobili – kazao je Dalić pa nastavio o željama za protivnika i mogućnosti povratka u polufinale koje se igra u Sankt Peterburgu.

– Bilo bi predivno vratiti se. Želja... Nekako bih izbjegao Španjolsku, bez obzira na to što nisu u nekoj formi. To je momčad koja bi nam bila najteži protivnik.

U 32 utakmice 31 različita postava za Hrvatsku, ali možda sad neće biti tako?

– Tražimo se. Nisam čovjek koji voli puno mijenjati, miksati ili kemijati. Evo, mogu reći da neće biti ista postava jer neće biti Lovrena koji ima dva žuta kartona. Nisam pobornik mijenjanja, ali mislim da smo sad našli najbolje. Probali smo u Ligi nacija, ali uvijek je nešto bilo, viša sila. Tako će biti i sad.

Španjolce bi želio izbjeći, ali što sa Švedskom?

– U Ligi nacija igrali smo tešku utakmicu u Zagrebu, gdje su nas nadigrali u drugom poluvremenu. Imaju sjajne igrače, to bi nam bio jako težak susret.

Prije prolaska skupine, izbornik je bio podosta pesimističan.

– Ostvarili smo prvi cilj, proći skupinu. I to kao drugi, što je idealno. Sad idemo korak dalje, a za to moramo biti spremni, moramo biti onakvi kakvi smo bili jučer. Idemo utakmicu po utakmicu. Ako smo ispunili prvi korak, ne znači da je naša ambicija gotova. Idemo po redu. Ova utakmica dala nam je za pravo da vjerujemo i da možemo. Još jednom bih čestitao dečkima na sjajnoj utakmici i na vjeri koju su imali. To mi daje pravo za optimizam. Stožer bih također pohvalio, puno posla je napravio. Bilo je teško, ali nikad nisam izgubio vjeru. Sad smo to prošli i bit će nam lakše.

Komentirao je izbornik i promjene u sastavu, kao i Modrićevu sjajnu predstavu.

– Vrsaljko je naš standardni prvotimac, ali bio je umoran. Procijenili smo da može zaustaviti Robertsona i da može napraviti puno prema naprijed. Vlašić... On je samo u obrani zaustavljao desnu stranu, ali s ciljem da ide unutra i to je napravio vrhunski, napravio je kaos u momčadi Škotske. Imao je probleme proteklih 15 dana, nije bio 100 posto, ali ovaj put bio je potpuno spreman. Tako da je to ono što me veseli. O pojedincima ne govorim, ali danas ću napraviti iznimku. To je Ivan Perišić. Nosi Hrvatsku. Gol Malti, Češkoj, sad i Škotskoj. Napravio je jako puno i kad god je došao, daje maksimum. Moram ga istaknuti, ali on to zaslužuje. A Luka... Reprezentaciju doživljava kao nešto najsvetije i razumijem to njegovo veselje kod gola, fantastičnog gola. Proslava tog gola samo govori koliko nam sve skupa znači.

Što je s kritikama? Jesu li one zapravo pogonsko gorivo?

– Ništa ne čitam pa ne znam što piše, ali mi kažu. Nisam nikad bio protiv kritike, ona mora biti dobronamjerna, pozitivna i korisna. Prvi sam koji kaže da Hrvatska ne igra dobro ili ne izgleda dobro. Ne obračunavam se ni s kim. To nije u mom opisu ili profilu, samo želim da se reprezentaciju podržava. Ne možemo govoriti o nečemu lošem, ali još smo živi. Razumio bih da smo ispali, ali ovako ne. Podršku zaslužuje ova reprezentacija, posebno zbog svega u posljednjih 25 godina. Napadima nema mjesta, posebno ne zločestima i nedobronamjernima. Ali, nemam se namjeru obračunavati. Moramo se fokusirati na ono što je pred nama – izjavio je Dalić i nastavio:

– Nema raskola, ali ima nezadovoljnih. To je normalno, treba biti takav ako ne igraš. Jer, igrač koji nije nesretan kad ne igra, takav ti ne treba. Ali, mi smo grupa, kompaktni smo, sastančimo svaki dan, znamo što nam je cilj. Znam da ne mogu usrećiti 26 ljudi, ne mogu svi biti na klupi ili u zapisniku, tri igrača moraju na tribinu. I to mi je teška odluka. Imamo tri lijeva beka, jedan mi ne treba, imamo četiri stopera, jedan mi ne treba, isto kao i s napadačima. Tako je bilo s Bradarićem, ali bit će mu to sjajno iskustvo. Škorić isto, čovjek koji je fantastičan igrač i osoba. Oršić je imao sjajnu sezonu, ali ima lijevu stranu... Lako je pametovati, tu se treba postaviti i donijeti odluku. Nekoga treba otpisati i taj igrač mora biti nezadovoljan.

Otkrio je i kako se pripremio za Škotsku.

– Dykes, Robertson i prekidi. Znali smo da će igrati s njima, duge lopte, napadi preko Robertsonove strane i u prekidima smo se postavljali koliko možemo. To je njihov način igre i nije tu bilo neke tajne, samo smo se morali postaviti na pravi način.

Nada se navijačima u idućoj utakmici, a još jednom je na kraju i ponovio da se treba pripremiti i ovo samopouzdanje iskoristiti za prolaz u četvrtfinale.

– Ako budemo pravi, možemo očekivati velike stvari i na nama je maksimalno se pripremiti, bez opuštanja, da nam Škotska bude nova snaga.

 

Komentara 43

Avatar MicroCube
MicroCube
14:08 23.06.2021.

Ukoliko reprezentacija nastavi igrati kao u drugom poluvremenu, Am bi rekli: " The Sky is the Limit ".

RE
RedTree
14:57 23.06.2021.

Enormno su nam falili pravi centarfor i Vlašić i naravno Brozović, nadam se da će sastav ostati isti, da se neće opet mijenjati i vraćati na staro. Petković da se nosi sa stoperima i odlaže lopte dalje, Vlašić je naš najopasniji ofenzivni vezni u zadnjoj trećini, a Brozović je glavni trkač.

AL
alzamalo
14:47 23.06.2021.

Logicno da bi "laksi" protivnik bili Svedi ili Poljaci .. ako ti drze posjed 80% od toga 30% pred ili u 16m onda ce upast slucajno .. ali ako se odigra na tragu kao sa Skotima plus 20% ubrzati onda imamo i s njima sanse

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije