Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 164
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U BOJAMA VATRENIH

VIDEO Pogledajte kako su Hrvati u Torontu slavili pobjedu nad Kanadom

Hrvati u Torontu
Foto: Čitatelj Večernjeg lista
1/8
27.11.2022.
u 22:38

Neki su bili podvojeni pa su navijali i za Kanadu i za Hrvatsku, ali je ipak velika većina podržavala hrvatsku momčad

Kanadski Hrvati proslavili su pobjedu Hrvatske reprezentacije nad kanadskim nacionalnim teamom u gradovima diljem Kanade. Organizirana su okupljanja u Torontu, Norvalu, Hamiltonu i Londonu u provinciji Ontario i u ostalim provincijama gdje žive kanadski Hrvati. Utakmica hrvatske i kanadske reprezentacije  dočekana je u zajednici s podvojenim osjećajima nakon neukusnog komentara izbornika Johna Herdsmana.  “Današnja pobjeda mi znači puno, naročito zbog medijskog cirkusa koji se odvijao uoči utakmice s Kanadom”, kaže Audrey Grubešić, organizatorica zajedničkog gledanja u Norvalu, u Hrvatskom središtu Kraljice Mira.
Da je u zadnji tjedan bilo puno tenzija i da je baš Kanada nakon 36 godina neigranja u svjetskom prvenstvu zaigrala protiv Hrvatske, bilo je pomalo nevjerojatno i osobito uzbudljivo za tamošnje Hrvate. 

>> Pogledajte video

Neki su bili podvojeni pa su navijali i za Kanadu i za Hrvatsku, ali je ipak velika većina podržavala hrvatsku momčad. “Kao navijač naše reprezentacije s nekoliko svjetskih i europskih prvenstava “u nogama” očekivao  sam odlično izdanje naših igrača. Naš team voli “velike” utakmice a nakon izjave selektora Herdmana nije bilo prostora za podbačaj u igri. Čestitke gosp. Daliću i stručnom stožeru na odlično pripremljenoj utakmici i igračima na vrhunskoj spremnosti,” izjavo je Alen Vukobrad, inače porijeklom iz Bjelovara kojemu je Kanada druga domovina. Alen je nogometni trener zadnjih 15 godina. Trenirao je Toronto Croatiju  te je proveo 7  godina u FC Barcelona academy Toronto na poziciji zamjenika voditelja akademije. Uz brojne nogometne certifikate i u Kanadi i u Hrvatskoj  dobar je poznavatelj kanadskog nogometa:

“Što se tiče nogometa i rada s mladima tu možemo izdvojiti kao pozitivne detalje masovnost. Na primjer, Kanada ima više registriranih dječaka i djevojčica  u uzrastu U8-U12 nego Španjolska) i odličnu infrakstrukturu (vanjski i unutarnji tereni s umjetnom travom)  Kanada, po mojem mišljenju ipak dosta zaostaje u odnosu na neke razvijene nogometne države , profesionalizacija i edukacija trenera/učitelja ( mali broj stalno zaposlenih trenera, tu ubrajam i MLS  klubove i njihove akademije Toronto FC, CF Montreal i Vancouver  Whitecaps FC). 

Vukobrad je s cijelom obitelji odgledao utakmicu u Norvalu gdje je bilo jedno od najbrojnijih okupljanja kanadskih Hrvata. U dvorani Centra zajedno se našlo više od 300 navijača hrvatskog porijekla, ponajviše mladih. “Nama kojima je nogomet u srcu bilo je prirodno da svi zajedno navijamo za Vatrene, ističe organizatorica Audrey Grubešić čiji članovi obitelji već tri generacije igraju nogomet za Norval Croatiu. “Moj brat Stipe Hrkać bio je 15-godišnjak kada je klub osnovan i jedan od prvih mladih igrača stoga me raduje što sad na njemu igraju moja djeca. Ovakva su okupljana važna da se ojača zajedništvo i da mlade generacije osjete kako je voljeti našu drugu domovinu, pa makar iz daljine.”    

Prihod od prodanih karata namjenjen je za popravak igrališta na Norvalu. Gospođa Grubešić naglašava da joj je osobito drago što se okupilo toliko mladih: “Za one koji nemaju priliku posjetiti domovinu svojih roditelja, djedova i baka, navijanje za hrvatsku nogometnu reprezentaciju im daje osjećaj pripadnosti te  znači puno za  formiranje identiteta.”

Još od Svjetskog prvenstva 1998. se spontano slave i organiziraju zajednička gledanja utakmica u Kanadi. Nakon pobjede nad njemačkom reprezentacijom okupljanja su bila toliko brojna da su zatvorene ulice u Mississaugi, i Torontu, gdje živi puno kanadskih Hrvata.  Pred četiri godine za Svjetsko prvenstvo su organizirana velika okupljanja i zajednička navijanja za Vatrene. Hrvati u Kanadi su spremni pružiti podršku svojim reprezentativcima kroz cijelo prvenstvo. 


 

Komentara 7

VO
Votum
23:00 27.11.2022.

I večernji je podvojen. Od cijele večeri i slavlja ostao je samo kninski siroti čedo Borjan i članci o njemu

HR
Hrast
23:16 27.11.2022.

Prvi gol kojeg smo primili je bio svojevrsna šok terapija i gledam ga kroz tu prizmu, dakle pozitivno, njime je samo probuđen uspavani div. Predivna utakmica. Bravo dečki, predivno je bilo gledati Vaše zajedništvo i nesebičnost, miran sam za našu budućnost. Samo hrabro naprijed! Moja Domovina! ❤️ Živjela Hrvatska! Dragi Bog blagoslovio Hrvatsku!

Avatar MILENIUM Sokol
MILENIUM Sokol
23:38 27.11.2022.

Treba ih prisjetit sto su indijancima cinili. Pazite malo buuuaaahhh 😂🤣🤣😂🤣🤣 shvaka im cast. Svugdje po svijetu nas ima ,jel su nas tamo i stjerali. Pravedna juga 😂🤣😂🤣😂

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije