Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VEČERNJI TV

Trofejni rukometaš: Nadam se da će Duvnjak igrati, sada imamo ono što dugo nismo imali

12.01.2022.
u 13:26

Danas će s nama upravo taj neobični Euro najaviti rukometni skaut Tomislav Farkaš, član hrvatske reprezentacije koja nam je donijela prvu medalju sa Svjetskog prvenstva, srebro s Islanda 1995. godine

Cijeli svijet se zadnje dvije godine muči s pandemijom koronavirusa pa tako i sport. Iako su mnogi zazivali otkazivanje, Mađari (Budimpešta, Debrecen, Szeged) i Slovaci (Bratislava, Košice) domaćini su 15. izdanja Europskog rukometnog prvenstva. Hrvatska muška seniorska reprezentacija otputovala je u Szeged gdje je očekuje početak Eura koje zasigurno neće biti lagano ni organizatorima, ni reprezentacijama.

Danas je s nama upravo taj neobični Euro najavio rukometni skaut Tomislav Farkaš, član hrvatske reprezentacije koja nam je donijela prvu medalju sa Svjetskog prvenstva, srebro s Islanda 1995. godine. 

Prvo veliko natjecanje za našeg mladog izbornika Hrvoja Horvata i odmah u potpuno čudnim uvjetima. Čini se kao da na ovome prvenstvu nitko ne priča o konkretnom rezultatu i medalji, iako je ona hrvatskim navijačima uvijek u podsvijesti. Čini se kao da testiramo tri stvari: izbornika, rukometnu mladost i snagu profesionalnih sportaša, rukometaša naspram virusa koji je baš u ovom razdoblju uzeo velikog maha. Jeste li vi bili za otkazivanje ili za održavanje?

- Čuo sam sada da su i neka velika rukometna imena zagovarala to da se otkaže ili igra na ljeto, ali mislim da je to nemoguće jer bi se onda trebalo promijeniti sve, cijeli raspored, a sada su klubovi već naviknuti na to da se u prvom mjesecu okuplja reprezentacija, tako da mislim da to  nije bilo izvedivo, ali ovo je ekstremna situacija u kojoj se nalazi cijeli svijet, a ne samo sport. Više se o koroni priča nego o nekim ciljevima, reprezentacijama i nečemu drugom - rekao je Farkaš i dodao:

- Mi ne znamo hoće li pobijediti koronavirus ili sport. Gledali smo cure na jednom takvom natjecanju i vidjeli smo da neke reprezentacije nisu niti završile turnir. Mi ne znamo kako će to biti, hoćemo li mi idući tjedan imati pet zaraženih u reprezetnaciji, hoćemo li imati mogućnosti da nekoga ponovno dovedu, hoće li to onda biti naša prava sprema. Ja vjerujem u našu reprezentaciju, ne bih se složio s tim da imamo mladu reprezentaciju. Imamo mlade igrače koji već odavno igraju zavidnu ulogu u svojim klubovima, osobito u Bundesligi. Mislim da je Hrvatska u svjetskom rukometnom vrhu. 

Kako da izbornik Horvat motivira igrače?

- U moje vrijeme su govorili 'ništa nas ne smije iznenaditi'. Ne može izbornik birati tko će biti zaražen. Jednostavno, pripremati utakmicu po utakmicu, ono što se događa nama, događa se i drugima. Mi imamo tešku situaciju jer su nam pogođena dva najbolja igrača. Nije to samo 'ja sam negativan', vjerojatno je ostavila korona posljedice. Prestane jedan ciklus treniranja, tako da je teško vratiti se u natjecateljski dio. Trebat će vremena da se vrati u formu u kakvoj je bio u Kielu. 

Kako bez Duvnjaka i Cindrića proći skupinu? 

- Mislim da možemo mi se. Meni je jako žao što sada nema Duvnjaka sada zato što prvi puta nakon dugo godina vanjska linija ima opasnost uz Ivana Martinovića. Duvnjak ne bi imao kao prije teret da je 80 posto posla na njemu u napadu. Sada bismo prvi puta mogli vidjeti kolika je naša snaga tu. Ja se i dalje nadam da će on igrati. Mislim da bi imao snage da igra cijelo prvenstvo i da bi iskustvom i kvalitetom našu igru doveo na jedan zavidan nivo. 

Vanjska linija se pokazala odličnom na pripremnim utakmicama.

- Martinović se ne srami pucati ni protiv koga, on je ta glavna naša opasnost. Imamo i Jaganjca, koji ima iza sebe sjajnu godinu, a onda tu sada ovisi lucidnost srednjeg vanjskog, u ovom slučaju je to Gadža, koliko će se on eksponirati.

Kako očvrsnuti obranu? 

-  Tu je trener bitan. Ona se može posložiti, ali  obrana je voljni moment. Vanjski igrači su nam se manje fokusirali na obranu, a više na napad. Jaganjac može igrati obranu na jako bitnoj poziciji, trener će tu više poraditi, sigurno ćemo odigrati obranu na jednom sjajnom nivou kao i do sada. 

Naš prvi ispit je Francuska (četvrtak, 20:30, RTL).

- Mislim da je Francuska uz nas najjače ime u skupini, ali da smo i ranije dokazali da se možemo boriti s njima. Nije to više "ona" Francuska. Mislim da je odlaskom Omeyera oslabljena za 70 posto, a uz to i ozljedom Luke Karabatića koji više nikada neće biti u formi u kakvoj je nekada bio. Nisu oni nepobjedivi, ali mislim da će nam utakmica sa Srbijom biti odlučujuća.  Dečkima prije svega želim zdravlja, da nas zaobiđe taj virus i da imamo samo sportske probleme. Ja vjerujem u našu reprezentaciju!

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije