Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 11
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
RASIZAM U NOGOMETU

Tamnoputi igrači su kao lavovi u cirkusu, treneri rijetko krotitelji

\'Paul Ince, Notts County manager Photo: Press Association/Pixsell\'
PA/Pixsell
10.07.2011.
u 08:45

Rasizam je glavni razlog zbog kojeg u engleskom nogometu nema tamnoputih menadžera, tek dva do četiri u sezoni.

Jedna od glavnih zadaća koju provode Uefa i Fifa je borba protiv rasizma. Uz nogometne terene često se mogu čuti pogrdna uzvikivanja i vrijeđanja, neprimjerene geste a nisu rijetki ni transparenti s natpisima kojima navijači vrijeđaju suparničke igrače. I upravo je rasizam glavni razlog zbog kojeg u engleskom nogometu nema tamnoputih menadžera. To je pokazala anketa u kojoj su sudjelovali navijači te sadašnji i bivši igrači.

Istraživanje su proveli profesori sveučilišta Staffordshire, a rezultati ankete pokazuju da 56 posto ispitanika smatra kako rasizam znatno utječe na nogomet.

Profesori Ellis Cashmore i Jamie Cleland kao jedan od razloga za takvo stanje navode oblik nesvjesnog i institucionalnog rasizma u kojem postoji uvriježeno mišljenje o ograničenim intelektualnim kapacitetima tamnoputih ljudi.

- Broj crnih i manjinskih etničkih menadžera u engleskom nogometu je konstantan u posljednjih deset godina. Uglavnom se radi o dva do četiri trenera od moguća 92. S druge strane, tamnoputi igrači čine više od četvrtine svake profesionalne momčadi - ističu autori istraživanja koji su svoje zaključke objavili u časopisu Etničke i rasne studije.

- Nogomet je posljednjih godina postao industrija zabave. Tamnoputi su igrači glavna atrakcija, kao lavovi u cirkusu, pa oni rijetko kada dobivaju ulogu krotitelja lavova - slikovito su opisali autori ankete sa sveučilišta Staffordshire.

Ključne riječi

Komentara 3

BO
bomba
13:27 10.07.2011.

U pa mi smo još gora zemlja od engleske. U njih ima dva do tri crnca po sezoni u hrvatskoj niti jedan ne vodi klub. Jesmo rasisti.

BL
Blokada
23:55 10.07.2011.

A je ti šala. cccc Nadam se da ne zarađuješ kao komičar, jer bi propao istog trena.

DU
Deleted user
12:28 11.07.2011.

mene samo zanima kako će u splitu regirati na od ove godine svoje tamnopute igrače , kad us svake godine hukali dinamovim tamnoputim igračima.... !!! Ma ja ih i razmem... , da su im ti (čitaj Samir) toliko puta maznuli prvenstvo i ja bi hukal !!!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije