Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZADIVIO JE CIJELI SVIJET

Svjetska senzacija Haaland triput nam je bio pred nosom, igrao je u Velikoj Gorici!

Erling Braut Haland
Foto: Press Association/PIXSELL
1/4
20.02.2020.
u 07:00

Haaland je, zahvaljujući promjeni pravila u Ligi prvaka, postao prvi igrač u povijesti ovoga natjecanja koji je u istoj sezoni zabijao za dva različita kluba, Red Bull Salzburg i Borussiju Dortmund

Ne zna se koja je brojka kad je riječ o 19-godišnjem Norvežaninu Erlingu Brautu Haalandu (rođen 21. srpnja 2000. godine) ove sezone nestvarnija.

Primjerice, prema posljednjem podatku plavokosi je centarfor Borussije Dortmund u utakmici protiv PSG-a 60 metara pretrčao za 6.64 sekunde i tako zamalo srušio svjetski rekord koji drži američki sprinter Christian Coleman sa 6.34 sekunde.

Erling Braut Haland
1/13

Ove sezone robusni je norveški stroj, visok 194 cm (jedan cm viši od Brune Petkovića), postigao čak 39 pogodaka, uz čak šest hat-trickova, dok je od ove zime za Borussiju Dortmund u prvih sedam nastupa zabio čak 11 golova, što nije uspjelo nikome prije njega u klupskoj povijesti.

Usto, prekjučerašnjim pogotkom postao je i prvi igrač u povijesti koji je postigao barem jedan pogodak u prvom nastupu za klub u Bundesligi (Augsburg), njemačkom Kupu (Werder) i Ligi prvaka (PSG).

Također, Haaland je svojim prvim pogotkom PSG-u postao prvi tinejdžer u povijesti Lige prvaka koji je u jednoj sezoni postigao 10 golova, a za to mu je trebalo samo sedam nastupa, četiri utakmice manje od bilo kojeg drugog igrača koji je zabio toliko u istom natjecanju.

Nije prošao u Hoffenheimu

Na kraju, Haaland je, zahvaljujući promjeni pravila u Ligi prvaka, postao prvi igrač u povijesti ovoga natjecanja koji je u istoj sezoni zabijao za dva različita kluba, Red Bull Salzburg i Borussiju Dortmund. Do sada igrač koji je nastupao za jedan klub u Ligi prvaka u prvom dijelu sezone nije mogao nastupati i za drugi u istoj sezoni.

Prateći Haalandovu eksploziju ove sezone najteže je vjerojatno šefovima njemačkoga Hoffenheima.

Naime, prije nešto više od tri godine, dok je još bio član norveškoga Brynea, Haaland je bio na probi u Hoffenheimu i proveo se kao svojedobno Modrić u Hajduku; “hvala na dolasku, trenutačno nam je malo gužva u špici...”

No jedan Hrvat ima razloga za zadovoljstvo dok gleda Haalanda. On je dugogodišnji skaut Red Bull Salzburga (za koji je nekada i igrao), 62-godišnji Srećko Felix Kurbaša, čovjek koji je mladoga Norvežanina počeo pratiti baš u – Hrvatskoj.

– Da, tada sam bio na zadatku u Hrvatskoj, na Euru do 17 godina, gdje sam Haalanda prvi put gledao u Velikoj Gorici, 4. svibnja 2017., na utakmici protiv Engleza, za koje su igrali Foden i Sancho. Englezi su tada slavili 3:1, a Haaland na cijelom turniru nije postigao pogodak. Norvežani su na tom prvenstvu bili posljednji u skupini – počeo je svoju priču Kurbaša.

Red Bull Salzburg ima razgranatu skautsku mrežu u svim dijelovima Europe i Haalanda prati otkako se kao klinac pojavio u Moldeu. Od tada je u toj misiji angažiran i Srećko Kurbaša.

– Od mene se, kao bivšega centarfora, tražilo da dam svoje mišljenje o Haalandu. Moje kolege skauti Salzburga i ja ukupno smo ga gledali 29 puta, te smo nekoliko specijalnih izvješća dostavili sportskom direktoru Christophu Freundu. Ja sam ga uživo išao ponovno gledati u ožujku 2018. godine u jedno malo njemačko mjesto, na utakmici selekcija U19 Njemačka – Norveška 2:5, na kojoj je postigao dva pogotka – ističe Kurbaša i onda iznosi svoje dojmove o Haalandu:

– U mom prvom izvješću uz Haalandovo ime stajalo je: ‘Igrač kojega, ako je moguće, odmah moramo dovesti’. Vidio sam tada napadača s golemim razvojnim potencijalom. Posjedovao je već tada nevjerojatnu fizičku moć, a ono što me kod njega fasciniralo je strahovita, kipteća želja za postizanjem pogodaka. Ta energija, ta strast za golovima razlikovala ga je od drugih napadača. Što više zabija, sve je nezasitniji.

Vrlo rijetko promašuje

Kurbaša kaže da je Haaland klasični tip napadačkoga killera.

– Taj centarfor vrlo rijetko promašuje šanse. Kod njega nema treme, dekoncentracije, nonšalancije, on je ‘zvijer’ koja stalno i neumoljivo trpa. A izrazito je nezgodan za čuvanje. Da ste vidjeli kako su se Sergio Ramos, u prijateljskoj utakmici s Realom, te Koulibaly iz Napolija u Ligi prvaka, dakle dvojica ponajboljih stopera svijeta, od njega odbijala. Ta Haalandova masa, silina i brzina, te lijeva noga čine ga specifičnim napadačem koji će završiti u jednom od pet najvećih klubova – naglašava Kurbaša.

I dok je Haaland već sa 17 godina bio zvijezda u usponu, njegovi vršnjaci u hrvatskim klubovima šansu dobivaju na kapaljku. Izuzetak je jedino stoper Rijeke Hrvoje Smolčić, dok takve sreće nisu dinamovci Franjić i Baturina, pa i mladi Gvardiol i Marin, hajdukovac Kreković...

>>>> Pogledajte luksuzni kamp vatrenih na EURU 2020.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije