Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdenka Zrilić

Prva dama naše košarke koja u Zadar dovodi Euroligu

Zdenka Zrilić
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/8
22.09.2017.
u 00:27

Zdenka Zrilić, vlasnica agencije S Event i direktorica turnira elitnih europskih klubova, namjerava u Hrvatsku dovesti i Final Four košarkaške Eurolige

Štoviše, ove godine na tradicionalni turnir Zadar Dogus Basketball Tournament dolaze četiri euroligaša, a među njima i dva posljednja prvaka Europe (Fenerbahçe, CSKA), za što treba skinuti kapu ponajprije glavnoj organizatorici Zdenki Zrilić (39), vlasnici agencije S Event.

 

A kada dolaze veliki klubovi, onda dolaze i velika trenerska imena, kojih će ove godine biti najviše. Kao i svih prethodnih godina, u Višnjiku će se pojaviti najtrofejniji europski klupski trener Željko Obradović (Fener), a ovaj put dolazi i europski prvak iz 2016. Dmitris Itoudis (CSKA). Dva njemačka kluba predvode nesuđeni hrvatski izbornik Andrea Trinchieri (Bamberg) i srpski izbornik Aleksandar Đorđević (Bayern), a na čelu Himkija je bivši europski prvak s Olympiakosom Georgios Bartzokas.

U čemu je tajna uspjeha zadarskih organizatora? Zbog čega sve više najjačih europskih košarkaških klubova potkraj rujna želi biti baš u Zadru? Razlog sigurno nije samo blaga mediteranska klima.

- Prve godine imali smo sreće da su naš poziv prihvatili glavni menadžer Fenerbahçea Maurizio Gherardini i trener Željko Obradović. Maksimalno smo se potrudili, a poslije je išlo po sistemu dobar glas daleko se čuje. Sve boljom organizacijom, iz godine u godinu, olakšavali smo si put i smanjivali dane pregovora.

Čini se da dan kada Zdenka Zrilić više neće morati pregovarati nije daleko. Uostalom, jedan veliki Panathinaikos sam se nudio, ali su potom čelnici tog kluba zatražili neke posebne uvjete na koje priređivači turnira nisu mogli pristati.

- Kada nekome šaljemo pozivnicu, šaljemo mu i sve uvjete na koje službeno pristaje. No, kako nam se u finišu naših priprema oni nisu javljali, nazvali smo ih i pitali što se događa. Kada su nam istaknuli svoj poseban uvjet, na koji zbog drugih klubova nismo mogli pristati, postalo je jasno da Panathinaikosa ove godine u Zadru neće biti. No, zato ćemo opet gledati KK Zadar, koji isprva nije bio planiran. Koliko god bilo s njima nesuglasica i različitih razmišljanja, ja sam ipak iz Zadra i navijačica tog kluba, pa ti dečki zaslužuju priliku da igraju protiv najjačih momčadi Europe.

Kako je došlo do toga da ove godine dolaze dvije najbolje njemačke momčadi?

- S Bayernom smo se dogovorili još u studenome, a s Trinchierijem se pokušavamo dogovoriti već nekoliko godina i uvijek su problem bili termini, no ove godine smo ih uskladili. Osim Trinchierija kojemu je majka Hrvatica, u sastavu Bamberga je i hrvatski košarkaš Leon Radošević.

Neostvarena želja Zdenke Zrilić zasad je dolazak nekog od velikih španjolskih klubova.

- Baš sam prošli vikend bila u Münchenu gdje je Bayern igrao prijateljsku utakmicu s Realom pa sam razgovarala s ljudima iz španjolskog kluba. Zainteresirani su za nastup u Zadru, samo da pogodimo datum. Za ovu godinu sve je načelno bilo dogovoreno s Barcelonom, no potom je javila da mora odustati zbog Kupa Katalonije.

Repeša zamjerio publici

Proteklih godina bilo je odustajanja i zbog osobnih razloga.

- Nakon što je sportski direktor Armanija prihvatio našu pozivnicu, tadašnji trener Jasmin Repeša otkazao je dolazak svoje momčad rekavši da nije u dobrim odnosima sa zadarskom publikom.

I doista, nakon neuspjeha na Svjetskom prvenstvu 2014., Zadrani su prema Repeši, tada treneru Cedevite, bili vrlo neugodni.

- Nažalost, mi kao organizatori turnira na takvo što ne možemo utjecati. Zanimljivo je da je nakon odlaska gospodina Repeše iz kluba, taj isti Armani s nama ponovo uspostavio kontakt zanimajući se ima li još uvijek mjesta na našem turniru, no tada im više nismo mogli udovoljiti.

Koliko je zadarsko okupljanje košarkaške elite postalo važno kazuje i anegdota koju nam je Zrilić ispričala vezano uz turnir 2015. godine.

- S obzirom na to da je Eurobasket završio nekoliko dana prije zadarskog turnira, Obradović je tada odlučio odmoriti udarne igrače Bogdanovića i Veselyja, no kada je vidio da je Olympiakos doveo Spanoulisa, nazvao je spomenutu dvojicu i rekao im da se odmah spakiraju i dođu u Zadar.

Ove godine u Višnjiku neće biti Daruşafake, no to ne znači da neće biti i Dogus Grupe. Štoviše, ona je sada sponzor europskog prvaka Fenerbahçea pa u Zadar dolazi i vlasnik grupacije Ferit Sahenk, za kojeg Wikipedia kaže da je najbogatiji čovjek u Turskoj.

- Osim gospodina Sahenka, doći će nam popriličan broj članova uprave Dogus Grupe.

Zbog svega toga, ljudi iz organizacije tih dana trajanja turnira posve se razlete po dvorani i oko nje jer dobra ovogodišnja organizacija najbolja je pozivnica za sljedeću godinu.

- Nas 30-ak iz organizacije uključimo na svojim mobitelima mjerače pa se nađemo na kraju dana da bismo napravili rezime dana, ali i da vidimo tko je prešao najviše kilometara. Mi smo 24 sata u pogonu, a meni se dogodi da u jednom danu prijeđem u dvorani i 15 kilometara.

A to poletno i ambiciozno društvo razmišlja i o puno većim događanjima no što je pripremni turnir najjačih europskih klubova.

- Kada smo na Adidas Campu u Trevisu razgovarali s ljudima iz Eurolige raspitujući se o tome bismo li mogli dobiti organizaciju kampa mladih Next Generation, priupitali su me zašto ne bismo razmišljali o Final Fouru. Zastala sam i zapitala se je li ja to dobro čujem.

Otac je bio Ćosićev prijatelj

Nažalost, za takvo što zadarska je dvorana premala pa bi u obzir došla samo Arena Zagreb.

- Koliko znamo, prvi slobodan termin je 2021. i nastavit ćemo razgovarati s Euroligom o tome. Naravno, to je jako skupa priča u koji se moraju uključiti i drugi subjekti kao što su politika i gospodarstvo, koji također takvo što trebaju prepoznati kao vrhunsku promidžbenu priliku.

Po svom akademskom habitusu, Zrilić zacijelo zna što govori kada se radi o ekonomskim razmjerima euroligaškog Final Foura.

- Diplomirala sam ekonomiju, smjer marketing, sa željom da radim u sportskom marketingu. U očevoj tvrtki morala sam proći put od kuhanja kave i kopiranja dokumenata do toga da bih sada mogla raditi što želim.

A Zdenkin je otac poznati zadarski poduzetnik Zdenko Zrilić.

- Moji prvi kontakti s košarkom proizišli su iz očeva prijateljstva s legendarnim Krešimirom Ćosićem, a kako je košarka bila epicentar brojnih događanja u našem gradu taj je sport postao i važan dio mog života.

S obzirom na poslovne gene, je li organizacija ovakva turnira uopće isplativ posao?

- Prve godine nismo bili u plusu, no gledali smo na to kao ulaganje. Sada smo u plusu, no taj smo novac usmjerili u druge projekte, a jedan je od njih “Koš za koš” kroz koji smo, diljem Hrvatske, obnovili šest vanjskih igrališta, a s time ćemo nastaviti i dalje - istaknula je najutjecajnija dama hrvatske košarke. 

Komentara 3

Avatar comandante
comandante
07:01 22.09.2017.

Super, odlican turnir ali tko stoji iza ove djevojke.. ovakvih marketing agencija ima stotine... netko je iza!!!

Avatar Point_of_view
Point_of_view
13:21 25.09.2017.

Da se je ovako jak turnir igrao negdje u Njemačkoj, dvorana bi svaki dan bila puna. A u Zadru, u prosjeku pedesetak gledatelja. Za koga uopće dovoditi te super momčadi ?

DU
Deleted user
06:42 22.09.2017.

A nekad veliki. Kk zadar igra kosarku sa donapripizdina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije